Home » Betalingssoftware » De nye features i Windows 7
De nye features i Windows 7

De nye features i Windows 7

Share

Få et nærmere kig på de, mestendels, gode ændringer, der er sket med Windows funktioner

Med i Windows 7-pakken følger der en række små og store programmer, som vi efterhånden forventer at finde i et operativsystem. Ændringerne mellem Windows Vista og Windows 7 er ikke voldsomme, men Microsoft har bearbejdet interfacet, både generelt for Windows og i særlige funktioner, som vi kigger på her.

Som forhenværende Vista-bruger vil du kunne genkende kontrolpanelerne, som fungerer næsten, som de gjorde før. Her og der har Microsoft dog strammet op på logikken, så det er lidt nemmere, at finde indstillinger til f.eks. skærmens opløsning.

Windows 7 vil måske gå hen og blive husket som Touch Windows, den første version, hvor hele touch-tanken er blevet indarbejdet centralt i systemet. Vi så allerede dette i Vista med Tablet pc-udvidelsen, men det ser ud til, at ”touch” nu bliver endnu mere centralt, blandt andet demonstreret ved håndskriftgenkendelse.

Et andet skift er introduktionen af båndet fra Office 2007-pakken, som du nu finder i et par velkendte, gamle programmer. I det hele taget synes ”interface” at være omdrejningspunktet for brugeroplevelsen i Windows 7 foruden de ressource- og hastighedsforbedringer, vi beskrev i sidste nummer af Datatid.

Noget mangler

Men nogle ting er også væk, da Microsoft af den ene eller anden årsag har valgt at fjerne komponenter fra
Windows 7, som vi efterhånden havde vænnet os til. Måske for at imødegå flere domme fra blandt andet EF-domstolen, som har beordret Microsoft at skille Media Player ud af Windows. Men det er ikke WMP, der mangler, det er Messenger og Movie Maker. Kan man få dem igen?

Ja, det kan man.
Hvis du springer fra Windows XP til Windows 7, vil du nok være en del mere i frit fald, navnlig med hvordan netværk fungerer i Windows 7 sammenlignet med den gamle version. I næste nummer af Datatid vil vi se nærmere på blandt andet Media Center og den ny Windows Media Player 12.

[pt id=’2003723′ size=’large’ link=’file’ html_attrs=’title=”Et kig på flere nye Windows 7-features.”‘]

Et kig på flere nye Windows 7-features.

Hej Matematik

Math Input Panel er en af de første touch-funktioner i Windows 7, hvor systemet bliver sat til at genkende din håndskrift og konvertere diverse matematiske opstillinger til ”computerskrift”, så du kan kopiere indholdet ind i f.eks. et Word-dokument.

Som udgangspunkt er det måske af begrænset værdi, hvis du sidder med en konventionel pc uden et moderne
touch-interface. De fleste har en mus eller laptoppens føleplade, som ikke ligefrem er bygget til håndskrift.

Dog fungerer Math Input Panel forbløffende godt med en helt almindelig mus. Den genkender selv voldsom ubehjælpsom ”håndskrift” foretaget med musen, så selv de mere umulige streger fortolkes nogenlunde korrekt, så du hurtigt får opbygget en formel, du kan få skrevet ind i dit dokument.

[pt id=’2003729′ size=’large’ link=’file’ html_attrs=’title=”Selv oldingens rystende hånd kan Windows 7’s touch-funktion tolke.”‘]

Selv oldingens rystende hånd kan Windows 7’s touch-funktion tolke.

Brug panelet

Du kan fortryde din handlinger streg for streg i Math Input Panel, men du gør det ikke ved brug af Ctrl + Z-tastkombinationen, for panelet blander sig ikke i dine andre programmer. Enter, Delete og de andre taster er fortsat aktive i det program, du ellers arbejder med. Du skal betjene panelet med musen eller dit touch-interface.

I starten forvirrer det, men det er velgennemtænkt af Microsoft, fordi man ellers ville få spat, når en Fortryd-kommando i det forkerte program sletter fem linjer tekst. Selve formlen kan du opbygge trinvist.
Start med at slå en streg for det tegn, du vil skrive, og byg formlen op i den rækkefølge, du finder bedst.

Hver gang du laver en streg, bliver den fortolket af
programmet. Du kan eksempelvis lave et l om til et P ved at føje en bue på.
Klik på Klik på Select and Correct-knappen, hvis du vil rette en del af opstillingen, uden at du skal til at gå mange skridt baglæns med Fortryd-funktionen.

Træk lassoen omkring de elementer, du vil rette i, og vælg så det bedste forslag fra kontekstmenuen.
Hvis du er tilfreds med resultatet, skal du klikke på Insert-knappen, og du får så klistret indholdet ind i det aktive program.
Fra Office 2007-programmerne kan du gemme formlen som et Hurtigelement, så den kan bruges igen.

[pt id=’2003724′ size=’large’ link=’file’ html_attrs=’title=”Rettelser foretages elegant ved ”kvajeblæk” fra Select and correct-knappen.”‘]

Rettelser foretages elegant ved ”kvajeblæk” fra Select and correct-knappen.

Spændende udsigt til Touch i fremtiden

Microsoft har god fornemmelse for, hvordan sådan en feature skal betjenes. Ligesom med Input Method Editor (IME)-funktionerne til japansk, kinesisk og andre ikke-alfabetiske sprog, så fungerer interfacet i alle programmer uden at forstyrre din arbejdsgang.

Oplevelsen af Math Input Panel giver dog et kraftigt vink med en vognstang om, hvilken avanceret touch-software Microsoft har fået udviklet de senere år. Det er spændende at se, at ”Touch” ikke blot er en våd drøm hos interfaceguruer, men at det er gået hen og blevet rigtig modnet. Du vil få mest ud af denne med en Tablet PC eller en tegneplade fra Wacom eller en Cintiq, naturligvis.

[pt id=’2003725′ size=’large’ link=’file’ html_attrs=’title=”Sæt det endelige resultat ind i Word eller et andet Office-program.”‘]

Sæt det endelige resultat ind i Word eller et andet Office-program.

Paint på båndet

Paint har fået båndet, som Microsoft introducerede med Office 2007. I sig selv gør det ikke Paint til et mere fantastisk billedbehandlingsprogram, nej, det har stadig lige så basale funktioner som altid. Men de få, der rent faktisk er, bliver nu mere intuitive at bruge.

Office 2007-båndet er Microsofts store opgør med konventionel tænkning af interfacet i deres software. I stedet for at tænke funktioner ind i en træstruktur, som programmørerne er glade for, så tænker de nu på brugerens vaner og behov.

I Paint er der Home- og View-fanen, hvor de mest hyppigt brugte funktioner er på Home-fanen, f.eks. tegne, vælge og skifte farver. På View-fanen finder du funktioner til at ændre visningen af billedet i Paint.

I lidt mere veludrustede programmer fra Office 2007-pakken har du op mod 10 forskellige faner, som grupperer funktioner efter en blanding af hierarki og deres anvendelighed for brugeren.

[pt id=’2003726′ size=’large’ link=’file’ html_attrs=’title=”Paints interface er officeficeret”‘]

Gule sedler

Du ved, at du befinder dig i selveste hjertet af det moderne it-samfund, når du træder ind i et kontor, hvor der sidder gule sedler på alle skærmene. Den problematik vil Windows 7 Sticky Notes-program gøre noget ved, om ikke andet så gøre den værre endnu.

Programmet er blevet lidt simplere siden Vista, så det kan kun tre ting nu: du kan skrive en note i det, du kan slette noten, og så kan du oprette en ny. Og det er så simpelt, at det kun kan løse et simpelt problem, nemlig hvor du grifler dine små noter ned til dig selv i dagligdagen.

Nogle bruger Office OneNote, men det er alt for voldsomt at sætte gang i for bare lige at få et telefonnummer ned. De fleste noter skal ikke gemmes, men bare slettes igen. Og her tjener Sticky Notes sit formål aldeles vel.
Noterne gemmes heldigvis, når Windows 7 lukker ned.

[pt id=’2003728′ size=’large’ link=’file’ html_attrs=’title=”Sticky Notes – i kontorjargon også kaldet PostIT men det navn har 3M rettighederne til”‘]

Sticky Notes – i kontorjargon også kaldet PostIT, men det navn har 3M rettighederne til

Calculator

Regnemaskinen har været fast del i Windows siden tidernes morgen, og i denne udgave har den været ude for en større operation. Der er nu fire modeller, Standard, Scientific, Programmer og Statistics. Desuden er der også omregningsfunktioner mellem valuta, SI og Imperial måleenheder samt datoudregning.

Programmer-regnemaskinen er et hjælpemiddel til koderen, som skal oversætte mellem vores velkendte titalssystem (Base10 lyder jargonen) og til de forskellige notationer, som bruges af it-professionelle, blandt andet binær og hexadecimal.

Du får også mulighed for at foretage modulo og logiske operationer som And, Not Xor og Ror med videre. Det skulle nok gøre Programmer-regnemaskinen til et anvendeligt værktøj for koderkarlene i Windows 7, som enten har glemt deres konverteringstabeller eller har for travlt til at udføre en modulooperation i hovedet.

Statistics-funktionen er så henvendt til matematikstudenten og andre stakler, der skal igennem statistikpensum. Du taster tallene ind og separerer dem med Add-knappen. Når de krævede data er ført ind, kan du få forskellige operationer udført, som nok giver mening for en statistiker.

Sidste nye indspark er så de forskellige omregningstabeller, f.eks. fra gallons til liter eller fra atmosfære til kilopascal. Denne omregning kan du dog foretage
lige så hurtigt med Googles lommeregner, prøv eksempelvis at skrive ”100 gallons in liters” i Google.

Datoomregneren er mere spændende, fordi du her kan indføje to datoer og se differencen i dage. Det er en beregning, som du måske skal foretage nogle gange om året, og så er det jo bekvemt at have den funktion indbygget i Windows 7.

[pt id=’2003727′ size=’large’ link=’file’]

 

Styr skærmen bedre

Den gamle ”Personalize Windows-”kommando, som du finder i Vistas højreklikmenu for skrivebordet, er blevet forbedret og delt op i tre underpunkter, så du f.eks. nu kan gå direkte til indstilling af opløsning. Kontrolpanelerne nedenunder er også forbedret, så det er mindre besværligt at foretage skærmindstillinger.

Vælg Screen resolution-menupunktet for at åbne for kontrolpanelet direkte.
Du vælger en opløsning ved at klikke på Resolution-dropdown-menuen. Træk skyderen op eller ned, indtil du har fundet den rette opløsning.

Indstilling for skærmens retning er i Orientation-menuen, og du kan skifte mellem en og flere skærme fra Multiple displays-menuen.
Du styrer skærmens placering i forhold til hinanden i det øverste vindue.
Højreklik på skrivebordet, og vælg Gadgets-menupunktet for at gå direkte
til Gadgets-kontrolpanelet.

Her finder du de samme små programmer til skrivebordet, som første gang blev bygget ind i Windows med Vista. Idéen om gadgets har eksisteret i flere år, de kaldes bare for widgets af alle andre.

For at aktivere en gadget, skal du blot trække den ud på skrivebordet fra Gadgets-vinduet. Hvis du allerede kender dem fra Vista, kan du glæde dig over, at du kan placere dem, der hvor du har lyst. De behøver ikke længere at bo i Side bar.

Åbn for Windows 7’s nye kontrolpanel for personalisering ved at højreklikke på skrivebordet og vælge Personalize-menupunktet.
I midten finder du galleriet med alle installerede temaer. Hvert tema har sin grundfarve forrest. Klik for at vælge temaet og aktivere det. Nederst kan du så finindstille enkelte dele af Windows 7’s tema, som baggrundsbillede, grundfarve, lyde og screen saver.

[pt id=’2003730′ size=’large’ link=’file’]

 

Ludobrikken og min Mail?

Microsoft Messenger og Mail (fhv. Outlook Express) er ikke præinstalleret i Windows 7. De har ellers haft fast bopæl på adressen siden Windows XP, men i Release Candidate 1-udgaven af Windows 7 er alle spor af begge forsvundet. Naturligvis kan du blot downloade Live-pakken på et par minutter, og programmet bliver problemfrit integreret i systemet.

Copy- og Paste-knapperne i Explorer?

Af en eller anden årsag vil Microsoft ikke lade dig have Copy- og Paste-knapper siddende i dit Explorer-vindue, en begrænsning der er arvet fra Vista.
Du skal klikke Organize-knappen, før du kan få lov til enten at kopiere eller indsætte en fil. Det gør en musebetjent kopieringshandling dobbelt så lang som i Windows XP.
Der mangler muligheden for at lave en personlig indretning af funktioner og knapper i Explorer-vinduerne.

Det virtuelle cd-drev?

Efter mange år med Daemon Tools som fast ingrediens i Windows-installationen kan du stadig ikke vinke farvel til cd- og dvd-emulatoren. Windows 7 kan ganske vidst brænde et image (en såkaldt ISO-fil) direkte, hvis du højreklikker på ISO-filen og vælger Open With | Windows Disc Image Burner.
Du skal fortsat installere Daemon Tools Lite eller Virtual CloneDrive for at kunne loade disc-images direkte fra harddisken uden at spilde en dvd-r eller cd-r på det først.

Min Sidebar blevet af?

En af de mere synlige, nye features i Vista var den gennemsigtige Sidebar, hvor du kunne lægge dine Vista-gadgets som RSS-læser, verdensur og vejrudsigt. Nu er den borte uden nærmere forklaring, men dog ikke uden at efterlade sig visse spor.

Alle Windows 7’s gadgets kan nu placeres og være hvor som helst på dit skrivebord, altså ikke længere kun placeret i sidebaren. Det har selvfølgelig gjort behovet for en sidebar overflødig, så farvel til dig.

Movie Maker?

Vil du redigere dine film på pc’en, så skal du igen en tur på nettet. Microsoft Movie Maker er aflivet, men så er den blevet erstattet af et filmredigeringsprogram som en del af Windows Live Essentials-pakken. Movie Maker har ellers været en del af Windows siden XP Service Pack 2.


TAGS
mircrosoft
Office 2007
Windows 7

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her


AOD/AOD.dk   © 2022
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S