De vildeste computer-trends i 2017

De vildeste computer-trends i 2017

Share

2017 bliver et virkelig interessant år. En række af de fremtidsscenarier, vi har drømt om i årevis, er på vej til at blive rigtige produkter. Her er nogle af de vildeste ting, du kan se frem til

1. Ting der selv kan tage styringen

I 2017 er det ikke længere nok, at du kan styre dine hårde hvidevarer fra mobiltelefonen. Nu styrer de sig selv. Selvlærende maskiner vil snart kunne forudsige dine ønsker baseret på vaner og oversætte dit hverdagssprog til fleksible digitale markører, som bliver sendt mellem forskellige aktører. Registrerer din seng, at du sover bedre, når der er køligt og stille i soveværelset, vil den af sig selv kunne skrue ned for varmen i rummet, når du er faldet i søvn, og åbne vinduet, når naboens gæster er gået hjem.

Den lille pyramide fortæller musikanlægget, hvad det skal spille. Enheden opdager i praksis, at din smartphone er i rummet.

Hvornår kommer det?

En række ”selvsændige” enheder er allerede på markedet. Her er tre eksempler.

  • Eight: Et sengetæppe, der kan temperaturkontrolleres via en app – og som selv kan styre termostaten i dit soveværelse. Endnu kun i USA (eightsleep.com).
  • Prizm: En musik-streamer, der vælger musikken efter, hvem den kan mærke er i rummet, og hvad den har lært om personernes præferencer (meetprizm.com).
  • Lynx SmartGrill: En stemmeaktiveret gasgrill, der ved hjælp af komplicerede algoritmer lærer, hvor gennemstegt du kan lide dine bøffer og fortæller dig præcist, hvornår du skal vende bøffen. Endnu kun i USA (lynxgrill.com).ff
Se også:  Lenovo klar med virtual reality headset til pc'en
2. Augmented reality letter

Pokemon satte kursen i 2016 og gjorde augmented reality, AR, alment kendt, og 2017 vil helt sikkert byde på håbefulde spilefterfølgere. Mange har forsøgt sig med AR gennem tiderne, men dette spil viste, at man måske skal sænke det grafiske ambitionsniveau. Museer, turist-attraktioner og undervisning er nogle af de områder, AR vil erobre.

Hvornår kommer det?

AR er nemt at skabe – det vil 2017 vise. Her er nogle eksempler.

  • Flere eksperter regner med AR-relaterede produkter fra Apple i 2017 – til iPhone blandt andet. Topleder Tim Cook har flere gange rost teknologien.
  • Aurasma er en lille applikation til selv at lave augmented reality.
  • Elements 4D – et lille kemieksperiment med AR-elementer.
Se også:  MobilePay sender penge til heldige brugere
3. Tag en snak med din højttaler

Talestyring er ikke rigtig slået igennem endnu. Men nye produkter fra Google og Amazon viser vejen. De to ambitiøse giganter har lanceret små personlige assistenter – udformet som højttalere – der frit kan placeres i hjemmet, og som du med en stemmekommando kan få til at udføre enkle opgaver. Først og fremmest kan de bruges til at vælge og spille musik fra nettets streamingtjenester.

Men perspektiverne er større end det. Goo-gle Home og Amazon Echo skal kunne bruges som hub for alle husets digitale gadgets. Du kan bede dem om at spille en sang over anlægget, slå noget op på nettet, fortælle om trafikken og vejret og meget andet. Alt efter hvor opkoblet dit hjem er, kan sådan en højttaler også skrue op for lyset, slukke for varmen og tænde for kaffemaskinen.

Amazons lille trådløse, stemmestyrede højttaler kan for eksempel fortælle dig, hvordan vejret er og kan tænde og slukke for lyset.

Hvornår kommer det?

Vides ikke. Det er muligt at købe Google Home og Amazon Echo på deres respektive hjemmesider, men ingen af parterne leverer endnu til Danmark. Men mon ikke europæiske udviklere er på banen i 2017 med lignende assistenter?

Del denne