Home » Sikkerhed » De værste sikkerhedstrusler lige nu
De værste sikkerhedstrusler lige nu

De værste sikkerhedstrusler lige nu

Share

Kriminelle har i årevis truet computerbrugere og virksomheders infrastruktur, men sikkehedsbilledet forandrer sig hele tiden. Vi ser her på det generelle trusselsbillede midt i det nye årtis første årstal

Cyberforbrydelser, trusler og angreb er af det onde, kan de fleste nok blive enige om. Men der er stor forskel på, om du er erhvervsdrivende eller privatperson. Mens angreb mod private generelt er lidt tilfældige og sjældent er rettet mod nogen bestemt, går mange cyberkriminelle i dag direkte og målrettet mod nøje udvalgte virksomheder og institutioner.

Derfor er det også vidt forskelligt, hvilke cybertrusler, du kan regne for de største og værste her i starten af det nye årti. Men et er sikkert: Truslerne forandrer sig hele tiden, og der tegner sig hele tiden et lidt anderledes billede. Vi tager her et kig på den helt aktuelle situation.

Gamle metoder virker ikke

”Der er en rød tråd,” mener sikkerhedsekspert Leif Jensen fra antivirusproducenten Eset. ”Den helt overvejende grund til, at vi overhovedet bliver truet af cyberkriminelle, er vores generelle holdning og adfærd. Meget tyder på, at vi ikke tager faren så alvorligt, som vi burde.

Se også:  En lille chip med stor virkning

Teknologien til at beskytte os findes og er effektiv mod langt de fleste cybertrusler, men der er en tendens blandt alle os brugere af antivirussoftware til blot at forny det eller de programmer, vi valgte for 10 år siden uden at stille spørgsmålstegn ved, om disse programmer rent faktisk også er så effektive og velfungerende over for dagens og morgendagens cybertrusler i dag, som de måske var i går,” pointerer Leif Jensen.

For 10 år siden var markedet domineret af Symantic og McAfee, men i dag omtaler eksempelvis markedsundersøgelser fra it-konsulentvirksomheden Gartner helt nye og anderledes typer af antivirussoftware, og det samme gør sig gældende, hvis du kikker på test for antivirussoftware til private forbrugere som blandt andet AV Comparatives og AV Test,” påpeger Leif Jensen.

”Det er værd at huske, at dagens aktuelle trusler og angreb i modsætning til tidligere ustandseligt ændrer form og adfærd, og at det derfor ikke længere er nok, at et antivirus-program udelukkende kikker på programme-ringsmønstre og sammenholder disse med de filer og domæner, der allerede kendes som skadelige, og som ligger i virusprogrammets database,” uddyber han.

Se også:  Guide: Sådan undgår du at betale til digitale gidseltagere

”I stedet er det nødvendigt, at den antivirus-teknologi, vi som computerbrugere skal be-nytte i dag, aktivt kortlægger og analyserer angrebets adfærd og opførsel, og det kræver software, der hele tiden er et skridt foran truslerne. For selv om et snedigt angreb får sneget sig gennem en første hurtig scanning, afprøver moderne antivirusprogrammer gerne i et lukket og sikkert miljø (en såkaldt ”sandkasse”, red.), hvor truslen kan iagttages og testes frit og uden risiko, og hvor det ikke gør så meget, at det lille og tilsyneladende uskyldige angrebsprogram pludselig afslører sig som ren ransomware og giver sig til at kryptere alt indhold på din harddisk eller alle filer gemt i et netværksdrev undervejs. For det vil ikke have nået at gøre skade.”

Den personlige trussel

Bitcoin er stadig svindlernes foretrukne valuta.

Hackerangreb kan også ramme enkeltpersoner og består for størstedelens vedkommende af phishingmails, der forsøger at fralokke modtageren login-oplysninger, kreditkortinformationer eller andre følsomme og personlige data.

Til forskel fra angreb på virksomheder og institutioner er cyberangreb mod private dog sjældent rettet mod nogen bestemt. Tværtimod ønsker de cyberkriminelle her at ramme så bredt som muligt for at håbe på gevinst. Angrebstypen som sådan startede med de velkendte naive Nigeria-mails, hvor en ukendt person søgte at få hjælp til at få overført nogle penge, som den godtroende modtager så måtte beholde nogle af som tak for hjælpen.

Men over tid er disse mailangreb i både indhold og karakter blevet nøje tilpasset modtagerlandet. Det har for Danmark betydet, at du nu kan modtage overbevisende mails fra Postnord, større teleselskaber eller på det seneste ikke mindst fra den store nordiske udbyder af betalings-, kort- og informationsservices Nets A/S. Komplet med logo, tilforladelig afsenderadresse og et gerne rimeligt korrekt dansk.

I december 2019 berettede Nets, at firmaet havde blokeret for ikke mindre end 22.000 forsøg på at franarre danskere kreditkortoplysninger via sms eller e-mail. Og når 22.000 danskere på trods af mange advarsler i medier og fra myndigheder alligevel ryger i fælden, så vidner det om, at den slags angreb udgør en stor trussel, som bør tages alvorligt.

Fra sundhedsstyrelsen

På det seneste er der også dukket en hel del Corona-relaterede phishingmails op i form af mails fra ”Sundhedsstyrelsen” eller andet af samme karakter. Mange foregiver også at være fra investeringsrådgivere, der vil tilbyde dig hjælp til at redde din pension eller opsparing i krisetider. Netop under sådanne omstændigheder vil mange være mindre agtpågivende.

Som privatperson er du dog i reglen fornuftigt dækket ind, hvis du blot har sørget for backup, hvorfra du vil kunne genskabe dine filer, ligesom din bank i mange tilfælde vil kunne holde dig skadesløs. Kriminelle kan finde på at opkræve en løsesum (som oftest i kryptovalutaen bitcoin), men du skal vælge ikke at betale, og i mange tilfælde får du heller ikke ret meget ud af det, hvis du gør.

De værste angreb

Leif Jensen forklarer, at der er forskel på, hvilke typer af cyberangreb der bruges mod virksomheder og private.

1 2 3 4Næste

TAGS
it-kriminalitet
It-sikkerhed
Sikkerhedszonen

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Modtag dagligt IT-nyhedsbrev

Få gratis tech-nyheder i din mail-indbakke alle hverdage. Læs mere om IT-UPDATE her

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her


AOD/AOD.dk   © 2020
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S