Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

De rigtige hovedtelefoner til træning

Et sæt hovedtelefoner er meget mere end blot højttaler på en ledning. Dette skal dine træningshovedtelefoner kunne.

Af Mette Eklund, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Der er ikke noget som musik i ørerne, der kan motivere dig, når du er ude at dyrke motion. Det kan få dig til at yde lige det ekstra, der skal til og samtidig højne oplevelsen. Der er dog flere ting, du kan tage stilling til, når du skal vælge det perfekte sæt hovedtelefoner til dine trænings-sessioner.

Vandtæt

Det kan være en stor fordel, at dine hovedtelefoner er vandtætte, når du træner. Både når du befinder dig udenfor i det ofte våde danske vejr eller blot, fordi du træner så hårdt, at du sveder. Der er stor forskel på, hvad der menes, når der står på et produkt, at det er vandtæt. Du skal som hovedregel ikke gå ud fra, at du kan tage hovedtelefonerne med en tur i svømmehallen.

De fleste vandtætte hovedtelefoner er nemlig ”blot”, det man kalder vandafvisende eller stænktætte. Det vil sige, at de sagtens kan tåle regndråber eller sved, men næppe overlever at blive nedsunket i vand i længere tid. Her er det vigtigt at se produktets manual.

Nogle hovedtelefoner, mobiltelefoner eller andre gadgets har såkaldte IP-certificeringer. Det er en standard, der fortæller, præcis hvor meget støv og vand et produkt kan klare. IP-certificeringen består af IP efterfulgt af to tal. Det første tal i IP-certificeringen fortæller noget om, hvor meget støv, produktet kan klare, og her er tal på 6 det højeste. Det andet ciffer fortæller, hvor vandtæt produktet er, her går tallene fra 0-7, hvor 7 er kortvarig (30 min.) neddykning i lavt vand.

Jabra Sport Pulse Wireless hovedtelefoner har for eksempel en IP-certificering på 55, hvilket vil sige, at det er støvbeskyttet og kan tåle vanddryp men ikke nedsænkning i vand. Den optimale IP-certificering er altså IP67 – men mindre kan gøre det til din træning…

Trådløs eller ej

Især hvis du løber eller bruger træningsmaskiner, kan det være rart at slippe for ledninger. Mange træningshovedtelefoner er trådløse og bruger Bluetooth. Ofte slipper du dog ikke helt for en ledning, for de to ørepropper skal naturligvis forbindes, og det kan de være med en ledning eller et hovedbånd.

Fordelen ved den manglende ledning ned til din mp3-afspiller eller smartphone er naturligvis, at du ikke har en irriterende ledning klaskende mod din krop, når du bevæger dig, og alt efter rækkevidden på dine enheder, kan du lægge din afspiller fra dig, mens du træner. På den anden side skal du naturligvis huske at oplade dine trådløse hovedtelefoner, så du ikke må undvære musik, næste gang du fisker hovedtelefonerne frem fra træningstasken.

Ved nogle trådløse hovedtelefoner medfølger der et kabel, du kan bruge, hvis du glemmer at lade op. De fleste trådløse træningshovedtelefoner er også stænktætte.

Mikrofon og fjernstyring

De fleste hovedtelefoner tilbyder efterhånden en mikrofon på ledningen, så du kan tage imod opkald, når du lytter til musik. Selvom du måske ikke vil tage opkald under træningen, kan det have sine fordele. Der er også fjernstyring af din mp3-afspiller eller smartphone på mange hovedtelefoner, og det er særdeles praktisk, når du træner og vil springe over en sang, uden at skulle fiske din enhed frem fra lommen eller et træningsarmbånd.

Selv en del trådløse hovedtelefoner tilbyder både mikrofoner og fjernstyring. Her vil fjernstyring dog foregå via knapper på ørepropperne/kopperne, hvor også en mikrofon vil være indbygget. Mange billige hovedtelefoner har ikke denne mulighed.

Lydisolering

Det er sjældent, at dedikerede træningshovedtelefoner er lydisolering eller det, man vil kalde noise cancelling. Det er en teknologi, der aktivt går ind og fjerner støj. Ikke desto mindre er der stor forskel på, hvor meget støj de forskellige hovedtelefoner lukker ude (eller inde). Dette kan både påvirke din lydoplevelse, som bliver forringet, hvis for meget lyd slipper ud af dit øre, og du efterfølgende må skrue mere op for at kompensere.

Derudover er der en skjult fare ved hovedtelefoner, der lukker al støjen ude, da det gør, at du i trafikken ikke kan høre biler, cyklister og andet. Træner du derfor ofte i områder, hvor der vil være trafik, vil det være en fordel med hovedtelefoner, der ikke lukker al støj ude.

Pulsmåling

En af de helt nye funktioner i træningshovedtelefoner er pulsmåling. Hidtil har pulsmåling mest foregået ved, at du køber en pulsmåler til at spænde om brystet eller har det indbygget i et ur eller armbånd, men nu er flere firmaer ved at indbygge pulsmåling i hovedtelefonerne.

Fordelen er, at du slipper for at spænde en pulsmåler på din krop, og pulsmåling via øret skulle endvidere være mere præcis end mange andre måder til at måle puls. Pulsmålingen kan hjælpe dig med at tilpasse din træning efter din puls og hjerterytme, så du kan opnå dine mål bedre og mere effektivt.

Hovedtelefoner med pulsmåling vil ofte have en app, du kan installere på din smartphone, så du kan optimere din træning med pulsen som fokus.

Prøv dem

Har du mulighed for det, kan det anbefales, at du prøver hovedtelefonerne, før du køber. Og vær opmærksom på, at der med de fleste hovedtelefoner medfølger en række puder til ørepropperne, så du kan tilpasse dem til netop dit øre. Det giver også mulighed for at høre, om de har den lydkvalitet, du forventer af et sæt træningshovedtelefoner.

Jabra Sport Pulse Wireless er et eksempel på en af de nye hovedtelefoner med indbygget pulsmåling via en biometrisk pulsmåler i øreproppen. Med Jabra SportLife App kan du skræddersy din træning og sætte dine egne mål ud fra din hjerterytme. Hovedtelefonerne er desuden trådløse og kan hurtigt forbindes med NFC-understøttede enheder. De har en IP55-certificering og fjernstyring til musik og opkald.

FAKTA
Type: Headset
Trådløs: Ja,
Bluetooth og NFC
Mikrofon: Ja

Jabras trådløse hovedtelefoner fås også i en udgave uden pulsmåling men stadig med klar lyd og Bluetooth. Også disse hovedtelefoner kan klare sig mod støv og regn og er lavet, så de sidder godt fast i dine ører og ikke falder ud under træning. Der er desuden indbygget FM-radio, så du helt kan undlade at tage en afspiller med dig.

FAKTA
Type: Headset
Trådløs: Ja, Bluetooth
Mikrofon: Ja

Disse elegante hovedtelefoner til de aktive har ledning med mikrofon og iPhone-kontrol. Kontrollerne virker dog også med mange andre mobiltelefoner. Ørepropperne er lavet i blødt gummi og udviklet til at holde sig i ørerne under træning. De er sved- og vandafvisende og er utroligt lette.

FAKTA
Type: Headset
Trådløs: Nej
Mikrofon: Ja

Vil du gerne have fjernbetjening på dine sports-hovedtelefoner, har disse både en stænktæt fjernbetjening samt mikrofon. Som JVC HA-ETX30 kan du klare regn og sved og en tur under vandhanen og har ligeledes tilpasbare ørebøjler.

FAKTA
Type: Headset
Trådløs: Nej
Mikrofon: Ja

Disse hovedtelefoner med ledning har en bøjle, der nemt kan tilpasses brugeren og nemt kan bruges samtidig med briller eller solbriller. Også disse træningshovedtelefoner kan modstå regn og sved og kan endda skylles under vandhanen, når du har trænet.

FAKTA
Type: Headset
Trådløs: Nej
Mikrofon: Nej