Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

De lovede hastigheder udeblev

Nyt ssd fra PNY viser kræfter, men vi kommer ikke helt op på de lovede hastigheder.

Af Lars Bennetzen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Den franske producent af blandt andet grafikkort, ram og ssd’er har lige sendt en ny version af sin ssd på gaden, PNY Professional SSD, som ifølge producenten selv er rettet mod professionelle og de kræsne entusiaster.

Drevet kalder de selv for et high end-drev, og det skulle drage fuld nytte af den nye SandForce SF 2281/2-controller og -hukommelse fra Intel. I princippet skulle disse controllere give mulighed for læsehastigheder op til 550MB/s, skrivehastigheder på op til 520MB/s og i/o-operationer på op til 60.000 i sekundet. Imponerende hastigheder, som dog kræver en af de nye sata III/6G-forbindelser i computeren.

Derved er drevet, som de fleste ssd, en god måde at få mere spark i computeren på, men dog ikke uden, at du skal betale for det. Som alle ssd’er er også dette drev ret højt prissat.

Flotte tal, trods alt

Der er absolut ingen ben i at installere et ssd-drev som dette. Det skal bare sluttes til de korrekte forbindelser og så aktiveres på vanlig vis.

Herefter var vi klar til testen af drevet, og vi benyttede os af benchmarkprogrammet AS SSD til at se, hvor godt drevet opførte sig.

Den første del af testen er en traditionel læse/skrivetest delt op i fire forskellige områder. Dels testes der for sekventielle skrive/læseoperationer, derefter testes der med 4K-blokke og derefter det samme, men som en 64bit-operation, og endelig måles access-tiden til drevet.

Det var faktisk ret interessant at se, hvordan tallene fordelte sig. I læsetesten var der ingen tvivl om, at læsehastigheden var fantastisk. Her fik vi nemlig ikke mindre end 263,69MB/s, mens skrivehastigheden var nede på 160,70MB/s.

Det omvendte billede så vi ved 4K-testen, hvor læsehastigheden lå på 19,54MB/s og skrivehastigheden på 53,48MB/s. Access-tiden var klart bedre ved læse- end ved skriveoperationer, med 0,156 ms mod 0,289 ms.

Vi gik nu videre til AS SSD-testen Copy Benchmark, der tester, hvor godt drevet er til at kopiere iso-filer, programfiler og spil.

Her var det klart, at drevet var bedst til en stor sammenhængende fil, iso-testen, hvor vi fik en hastighed på 123,63MB/s, mens programkopieringen klarede 103,63MB/s og spilkopieringen 113,86MB/s.

Den sidste test, vi sendte drevet igennem, var Compression Benchmark, også fra AS SSD, hvor det testes, hvor godt drevet er til at arbejde med komprimerede filer. Her var det tydeligt, at drevet var langt bedre til læse- end til skriveoperationer, hvilket undrede os noget. Men her lå drevet mellem 140 og 250MB/s i skriveoperationer, mens det kun svingede mellem 250 og 260MB/s i læseoperationer.

Hurtigt, men ikke så hurtigt

Drevet er hurtigt, ingen tvivl om det, og tallene viser langt hen ad vejen da også, at det vil give din computer et ordentligt spark i bagdelen, rent ydelsesmæssigt.

Men der er nu stadig et stykke vej op til de 550MB/s, som specifikationerne lover. Inden vi dog kaster al skylden over på drevet, er det væsentligt også lige at kigge på testplatformen, for en del af hastighedsnedgangen kan godt ligge der. Det var nemlig ikke den nyeste computer, vi testede på, og samtidig var drevet ikke afstemt præcist efter testcomputer, hvilket også kan betyde noget.

Men selv når vi giver lidt slack for de parametre, så forklarer det ikke, at vi var helt nede og snuse til 100MB/s i enkelte af testene, og drevet viste også, at det var markant dårligere, når der skulle skrives til det, end når der skulle læses fra det – ikke noget, der burde være tilfældet for et ssd.