Home » Processor » De hurtigste processorer
De hurtigste processorer

De hurtigste processorer

Share

Nyd denne stortest af cpu’er til din egen stationære pc. Måske er det sidste chance for at få en stationær top-processor

Så er det nu, venner. Vi nærmer os enden for pc-processoren, som vi kender den. Det trækker op til storm i horisonten, og ingen ved, hvordan pc’ens hardware ser ud, når vinden har lagt sig.

Lige nu ligger landet i høj grad, som det altid har gjort. Man betaler og træffer et valg. Man kan med andre ord vælge en hvilken som helst cpu og matche den med et bundkort og et grafikkort. Man kan både få produkter fra AMD og Intel. I mange tilfælde har man stadig fuld kontrol over den chip, man køber. Man kan over-clocke den, underclocke den, skifte den ud og rode rundt med den.

Tro os – meget af dette kan begynde at forsvinde inden for det næste halvandet år. Nyd det, mens det varer.

Så er der markedets besættelse af alt, hvad der er ultramobilt, og den heraf følgende teknologiske tendens i retning af større integration af funktioner. Sandsynligvis kan man snart ikke længere købe en separat cpu. Fremover er de loddet fast på bundkortene. Selvom vi nok har et par indvendinger eller tre imod cpu’ernes nuværende tilstand, er der sandsynlighed for, at vi snart kommer til at se tilbage på denne tid som en guldalder, når det gælder valgmuligheder og fleksibilitet.

[pt id=’2026005′ size=’large’ link=’file’ html_attrs=’title=”Send en tanke til den gamle desktop-pc. Det gør Intel ikke ret længe endnu.”‘]

Send en tanke til den gamle desktop-pc. Det gør Intel ikke ret længe endnu.

Derfor er vores råd: Lad os se at komme ud på markedet og gå til den. Der findes nogle fortræffelige cpu’er fra både AMD og Intel, og dem kan man stadig have fornøjelse af på ægte entusiastisk facon. Man kan selv installere dem. Man kan selv justere dem. De er sjove. Og sådan som cpu-markedet udvikler sig, kan de sandsynligvis blive ved med at klare ærterne i mindst et par år endnu.

Her er vi igen klar med en cpu-runde i Alt om DATA. Men denne gang føles det, som om vi lever på lånt tid. Pc’en er i en overgangs-fase, og om fem år vil meget af det, vi tager for givet, være væk eller meget anderledes.

Der er to væsentlige faktorer i dette spil: Tendensen i retning af ultramobilitet og AMD’s manglende evne til at følge med Intel, når det gælder den dyre ende af markedet, selvom AMD producerer gode chips til billigere maskiner. Men lad os begynde med den ultra-mobile mani.

Se også:  AMD vs Intel: Byg en pc med integreret grafik – men hvilken motor er bedst?

Den forklarer, hvorfor alle Intels mainstream-pc-processorer nu rummer grafikprocessorer, der sidder på samme chip som cpu’en. For enhver generation af computerchips er der et maksimalt antal transistorer. Dette transistor-‘budget’ stiger med tiden, efterhånden som produktionsteknologien gør de enkelte transistorer mindre.

Tidligere blev forbedringerne stort set brugt på at forøge cpu-ydelsen. Flere komplekse eksekveringsenheder, mere cache, flere ker-ner, ekstra funktioner til at hjælpe kernerne som en integreret hukommelsescontroller. Denne proces er dog allerede blevet langsomme-re.Intels nyeste Ivy Bridge-processorer er et gimrende eksempel.

Med omkring 1,4 milliard transistorer i quadcore-versionen, for eksem-pel Core i5-3570K, er Ivy Bridge hele 240 million transistorer større end den Sandy Bridge-quadcore-chip, den erstattede, men den har ikke nogen ekstra kerner eller ekstra cache. Bevares, eksekveringsenhederne er blevet justeret lidt. Den logiske forklaring er naturligvis, at Intel lagde næsten alle disse mere end 200 milliarder transistorer på Ivy Bridges grafikkerne.

Det samme vil være gældende næste år, når de nye Intel Haswell-chips kommer. De vil stadig i bedste fald være firekerne-monstre, og hovedparten af stigningen i transistortallet bliver brugt til at forbedre det integrerede gafikkort.

Problemet er, at foreløbig dur Intels integrerede processor-grafikkort ikke til spil. I en mobil pc-sammenhæng er integrerede chips’ strømeffektivt fremragende, men på skrivebord og i forbindelse med spil giver de ikke mening. Endnu værre er det, at Intel forringer processorydelsen – ydelse, man faktisk har brug for – til fordel for en forbedring af integreret grafikydelse, som man ikke kan bruge til noget.

Før eller siden bliver Intels processor-grafik god nok til spil, men der går stadig flere år, før det sker. Alt dette skyldes, at det er mobile computere, der styrer cpu-udviklingen. Det er dog ikke hele forklaringen. Det skyldes også, at AMD ikke har levet op til forventningerne. AMD kan ikke konkurrere med den rå ydelse i Intels hurtigste firekerne-chips i LGA1155-soklen.

Set fra den lyse side

Foreløbig har vi tegnet et ret dystert billede af pc -processorernes tilstand. Men det ser ikke så sort ud. AMD’s chips kan stadig konkurre-re ved nogle prisniveauer, og det slår igennem over hele markedet.

Se også:  Corsair Hydro Series H60 V2 [TEST]: Til kompakte pc’er

Nok så vigtigt er det, at selvom cpu-ydelsen sikkert ville have været endnu bedre, hvis AMD havde gjort en større indsats i de seneste år, er nutidens processorer alligevel ekstremt effektive. Intel har måske ikke føjet kerner til sine mainstream-chips, men man har haft stor succes med at forbedre ydelsen for hver enkelt kerne.

I øjeblikket er alt således ganske udmærket. Vi ved ikke, hvordan sagerne ser ud om fem år, men det er meget sandsynligt, at man får langt mindre at vælge imellem, og de årlige stigninger i cpu-ydelsen vil måske være svundet ind til stort set ingenting – AMD er måske ude af billedet til den tid, og sandsynligvis kan man ikke købe en enkeltstående cpu og sætte den i sit foretrukne bundkort. Få år senere kan man måske blive nødt til at sluge bundkort, cpu og grafikkort i en enkelt pille.

[pt id=’2026006′ size=’large’ link=’file’ html_attrs=’title=”Intel X79-chipsæt og LGA2011-sokkel giver stadig ren cpu-kraft – men den er dyr.”‘]

Intel X79-chipsæt og LGA2011-sokkel giver stadig ren cpu-kraft – men den er dyr.

Tilbage til nutiden: Lad os nyde det, vi kan få i dag. Hvis du ligesom vi er gal med spil, er den gode nyhed, at du ikke behøver at gå helt til toppen af Intels aktuelle katalog for at få fremragende ydelse. Intels mainstream-quads er stadig afsindig gode. Hvis man skal spare, findes der nogle meget attraktive muligheder, og nogle af dem kommer fra AMD.

Hvis du har penge som græs, er der naturligvis endnu flere muligheder. Vi har faktisk taget en Intel Xeon-chip med i udvalget for at vise, hvordan sagerne kunne have set ud i toppen, og hvordan man kan komme uden om Intels stigende tilbøjelighed til at underspille sine kort.

Det er også værd at bemærke, at set fra den entusiastiske pc-spillers synsvinkel er tiden i høj grad inde til at købe. De kommende

Haswell-chips fra Intel vil næppe indvarsle dramatiske stigninger i cpu-ydelsen. Hvad angår AMD, havde vi håbet at se firmaet styrke sin position næste år, men det sker sandsynligvis ikke før 2014. Vi kan med sinds-ro konstatere, at en fornuftig cpu, der bliver købt i dag, stadig vil være konkurrencedygtig i adskillige år. Med andre ord: Det er nu, man skal slå til.

Testen af de seks cpu’er publiceres løbende i denne uge. Hold øje med boksen til højre.

[themepacific_accordion] [themepacific_accordion_section title=”Fakta”]

Læs testene her:

[/themepacific_accordion_section] [themepacific_accordion_section title=”Fakta”]

Læs konklusionen her:

[/themepacific_accordion_section] [/themepacific_accordion]


TAGS
AMD
cpu
intel

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her
Annoncelinks


AOD/AOD.dk   © 2022
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S