Home » Forskning » De digitale tvillinger vokser sig større
De digitale tvillinger vokser sig større

De digitale tvillinger vokser sig større

Share

Vi er midt i den fjerde industrielle revolution, og virksomhederne er for alvor på vej ind i det, man kan kalde for den digitale tidsalder i fuld skala. Et af værktøjerne er digitale tvillinger, der kan skabe klogere løsninger

Sådan defineres en digital tvilling

En digital tvilling er i bund og grund en komplet digital kopi af noget fysisk. Det kan være en organisme eller et system, en proces eller en enhed. Den digitale tvilling er en så præcis model, at den agerer, reagerer, ældes og fejler i den virtuelle verden, ligesom den fysiske tvilling gør det i den fysiske verden.

Formålet med den digitale tvilling er via moderne sensorteknologi og kunstig intelligens at simulere den fysiske verden så præcist som muligt, at skabe et modstykke, som kan give indsigt om den virkelige verden. Det kan være yderst værdifuldt for industri 4.0-virksomheder, fordi man på denne måde kan forbedre et givet produkts ydeevne og måske endda føre det videre til en ny og forbedret generation.

Et af de begreber, man oftere og oftere støder på i den fjerde industrielle revlution, som nu er i gang, er ”digital tvilling”. Det har intet med menneskelig kloning at gøre. Den digitale tvilling er blot en virtuel repræsentation af et fysisk objekt fra den virkelige verden. Det kender vi i forvejen fra for eksempel en CAD-tegning af en bygning, men der er stor forskel på en statisk kopi og det, vi i dag kender som en ægte digital og dynamisk tvilling.

Se også:  Danmarks AI-ambitioner endnu uopfyldte – men det lysner

Man siger, at enæggede tvillinger tænker de samme tanker, reagerer på samme måde og sågar kan fornemme hinandens glæde eller sorg. Det er lidt det samme, der rent kommunikationsmæssigt gør sig gældende i samspillet mellem det fysiske objekt i virkelighedens verden og tvillingen i den digitale verden. Takket være kunstig intelligens og maskinlæring kan de nemlig udveksle erfaringer.

Bliver klogere hele tiden

Eller sagt på en anden måde: Den digitale tvilling bliver hele tiden klogere og kan dermed løbende sørge for, at den fysiske pendant i den virkelige verden fungerer optimalt. Digitale tvillinger kan bruges til eksperimenter og til nyudvikling af produkter. Men netop driftsoptimering er et af de mest oplagte anvendelsesområder, der kan spare mange ressourcer mandskabsmæssigt og økonomisk, for eksempel i forbindelse med drift af pumper eller vindmøller.

Se også:  Kunstig intelligens kan skabe konkret værdi for virksomheden

Opsamling af driftsdata er der ikke noget nyt i, men automatisk driftsoptimering på baggrund af historik og nye data i realtid er et forholdsvis nyligt fænomen. Især når der samtidig anvendes kunstig intelligens, således at den digitale tvilling lærer af sine eventuelle fejltagelser og ud fra et erfaringsmæssigt scenarie automatisk foreslår alternative driftsindstillinger.

Tager selv en beslutning

Her kan selv ikke den dygtigste servicetekniker være med, og når man for eksempel tænker på det besvær, der er forbundet med at servicere en vindmølle, som måske står midt ude på havet, er det oplagt, at teknologien bag en digital tvilling rummer et kæmpe potentiale. Teknologien anvendes mange andre steder, eksempelvis i byggeriet, hvor den sammen med traditionel CAD-software blandt andet kan bruges til at optimere placeringen af tekniske installationer

1 2 3 4Næste

TAGS
AI
Kunstig intelligens

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her


AOD/AOD.dk   © 2022
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S