Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

De bedste gadgets i 2010

Et år har taget sin slutning – ja, faktisk et årti. Vi nøjes nu med at kigge tilbage på året, der gik. Vi fik testet en masse spændende, elektroniske produkter. Men hvem var det lige der vandt, og hvorfor?.

Af Peter Hyldahl, Jeppe Bo Pedersen, Beate Mulvana, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Det mest imponerende ved vinderen, Nokia N900, er netmobilens browser, der klart tager prisen som den mest komplette ved at kunne afspille Flash-indhold, som videoklip på YouTube.com og tv-indslag hos DR Update, uden problemer.

Under surfturene kan du samtidig fornøje dig med at zoome ind og ud på en hjemmeside ved at dreje fingerspidsen rundt i cirkler. Nokia har fået plads til både en FM-modtager til radiolytning og en FM-sender til trådløst at sende lyd og musik fra mobilen direkte til en anden FM-modtager – eksempelvis din bilradio.

Skydes tastaturet til syne, kommer en række let buede taster frem, som er rare at skrive med. Æ, ø og å finder du direkte på tastaturet. Enkelte vil savne muligheden for at kunne MMS’e, men som en lille trøst er det let at forbinde til og styre de omkringværende netværk for at e-maile eller ’bluetoothe’ billeder, video og lyd af sted til dine kontakter.

Selvom systemets talrige muligheder måske vil virke en anelse tekniske for nogle, får du en af markedets ypperste telefoner med en enestående alsidighed. Desværre tærer de indbydende funktioner for hurtigt på batteriet. Så med testens klart ringeste batterilevetid lander N900 en enkelt karakter fra toppen, men alligevel som denne tests bedste.

Sony Ericsson Xperia X10 vandt på grund af telefonens imponerende kvalitet og muligheder.

Den har hurtig processor og ikke mindst Android styresystem.
Den har en kæmpe skærm med en meget høj opløsning. Det betyder, at der er plads til mange ikoner og ikke mindst et meget detaljeret billede.

Den er meget let at sætte op og have med at gøre – og så kan vi se gennem fingre med, at meget af brugerinterfacet er stjålet direkte fra en iPhone.

Den er en af de mest avancerede i testen, og alligevel er den hurtig at få til at virke med mail og alt andet, du vil bruge den til.

Menuerne guider dig frem, og selvom der var et par irritationsmomenter undervejs, så er det generelle indtryk rigtigt godt. Det er tydeligt, at modellen er meget ny, og det vil kunne svare sig at tjekke efter opdateringer, der kan rette nogle småfejl.

Bærbare computere fik højere ydelse, hvilket gjorde, at mange af os valgte – og stadig vælger – en bærbar computer frem for en stationær. Data- tid så på faldgruberne og fandt den bærbare, vi bedst kunne anbefale.

Lenovo U550 vandt på, at den var ultracool med dens stil og perfomance og til den helt rigtige pris.

Det er ikke ydelsen alene, der gør Lenovo til testens vinder. Den er ikke hurtigere end mange af konkurrenterne. Det er heller ikke designet alene, men hele pakken som bare er meget attraktiv.

Designet på Lenovo er ret specielt – den ligner ikke nogen anden med sin rillede, sorte overflade. Den har i det hele taget et design, der både vil appellere til den professionelle og almindelige bruger.

Denne er helt sikkert gearet til det sidste med sine multimedieegenskaber – herunder Dolby surround-lyd og 15,4” skærm i 16:9 format. Men designet signalerer lige så meget business.

Støjniveauet fra Lenovo er lavt, og selv når den presses, larmer den aldrig mere end HP, når den bare er tændt! Dette er en cool bærbar i mere end én forstand, og én som du vil blive mere og mere glad for, jo længere tid du bruger den.

Tiden hvor et flad-tv blot skal være HD-ready, er for længst talte. I dag er kravene til et nyt LCD- eller plasma-tv store og mange. Datatid viste dig, hvad du skal kigge efter.

Fra første billede imponerede Panasonic TX-P42G20 os, og det løb da også med både Bedste køb- og Bedst i test-titlen.

Selv med et SD-signal er der dybde og power i farverne. Der er en dybde og en glans i billedet, som vi savner hos de øvrige.

Dertil er sort helt dybsort. Det betyder, at billedet står flot og helt rent i farverne. Når sort kan gengives helt sort, ja, så står farverne også mere rent og klart frem!
Panasonic benytter plasma-teknologi, og efter Pioneer har stoppet produktionen af tv-apparater, er Panasonic en af de eneste, men også en af de bedste til det på verdensplan.

Denne model har teknologi, som er lånt fra Pioneer. Rygtet vil vide, at de har købt deres researchafdeling. Om det er sandt, vides ikke. Men det virker, så Panasonic med nogle tv-signaler var klasser bedre end de øvrige og mere kostbare modeller i denne test!

Med et HD-signal er forskellen mindre, men billedet har stadig mere glød og substans end hos de øvrige. Dertil har lyden mere power og energi.

Ja, det var tidens trends. Men trods de mange lighedspunkter, var der også store forskelle på kameraerne, som vi testede, inden sommerferien skulle holdes.

Testens vinder – Olympus µ9010 – var ikke perfekt. Men det kompromis som – når alt var målt og vejet (inklusiv prisen) – vi syntes, du kraftigt skulle overveje at købe til at forevige ferieoplevelserne.

Kameraet er testens næstmindste, men giver alligevel høj opløsning og hele 10x optisk zoom. Du kan filme i HD-opløsning, og det kan alt det, du forventer af et kompakt kamera.

Læg dertil, at det er ultrahurtigt til at starte op, og autofokus er blandt de mest sikre, vi har prøvet i et kamera i denne prisklasse, og vi har en vinder. Især når det kombineres med en billedkvalitet i den høje klasse. Det er på niveau med Nikon, hvilket betyder en god balance i billedet. Det fremstår meget naturligt, og der er masser af glød i farverne.

Displayet bagpå er ikke det mest lysstærke, og zoomknappen kunne godt være lidt større – men du har let adgang til alle menuer, og du får masser af information på LCD-skærmen i små symboler, så du samtidig har god plads til motivet.

I slutningen af vinteren, starten af foråret 2010 viste Datatid dig, hvordan du kunne få stor lyd på computeren for små penge. Vi testede også både lydkort og højttalere og fandt en testvinder af begge dele.

Asus Xonar DS vandt faktisk både titlerne Bedst i test og Bedste køb. Og det gjorde det, fordi kortet for under 500 kroner giver et stort løft i lydkvaliteten i de fleste almindelige computere. Samtidig med at du får flere muligheder for at kunne justere lyden efter din smag og tilslutte surround-udstyr – herunder digital surround-lyd fra f.eks. en film.

Det giver en mere detaljeret lyd, selv via stereohøjttalere og en oplevelse af dybde og fornemmelse af surround ved brug af den digitale indgang.
Kortet har både analoge udgange til surround, og digitale udgange hvis du skal tilslutte computeren til et eksternt anlæg med egen surround-processor.

Der er naturligvis også mikrofonindgang. Til spil får du en større oplevelse med mere dybde og detaljer – via et sæt stereohøjttalere får du mulighed for at indstille lyden, så den bliver mere tredimensionel. Xonar DS er ganske enkelt et genialt kort til alle, som vil have flere muligheder og bedre lyd uden at betale boksen for det.

Ja, det var ordene, vi skrev for lydkortet med den fantastiske lyd og de mange muligheder til en fin pris.

Logitech Z523 vandt titlen Bedst i test i kategorien højttalere, fordi de – ligesom Logitechs andre højttalere – yder god lyd til overkommelig pris. Sættet leverer en overbevisende og let voluminøs lyd til en rimelig pris.

Sættet er helt traditionelt opbygget med to satellithøjttalere og en subwoofer. Højttalerne på bordet har en forholdsvis stor membran, og kabinettet har såkaldt basrefleks, der forstærker baslyden. Det betyder, at integrationen med subwooferen på gulvet er god, og du kan lade den varetage de helt dybe toner.

Det giver et stort og til tider voldsomt lydbillede, som dog er rimeligt homogent. Alt andet lige et imponerede lydbillede.

Er målet masser af lyd til overkommelig pris, er Logitech et udmærket valg. Det gør sig godt til spil – især action, hvor du vil sætte pris på den dybe bas og store lyd, sættet kan præstere.

3D-bølgen er skyllet grundigt ind over os. Du bliver ikke våd, men oplevelsen er stor – og kostbar. Men skal du ud at købe, giver Datatid et bud på, hvad du bør tage med i overvejelserne, og hvilket 3D-tv, der bestemt er værd at kigge på.

Panasonic TX-P50VT20E gav den bedste oplevelse totalt. Det er testens dyreste tv, men det er også det største. Det er ikke nogen de-signperle – det er et 50” tv sjældent.

Det er heller ikke specielt slankt – vil du have det, skal du dykke endnu dybere i lommerne.

Panasonic er umiddelbart et helt normalt tv, der blot også har 3D indbygget, men i 95 % af tiden vil du bruge det som almindeligt tv, og her skal det jo først og fremmest virke. Det gør Panasonic til ug, da det formår at gengive almindeligt tv i SD-opløsning på en måde, som de andre er langt fra.

Her er stort set ingen pixelfejl. Billedet har en ro og en dybde, som de andre må se i Kraks efter. Læg dertil en farvedybde, som du normalt kun finder i de bedste plasma-tv’er.

Med HD-opløsning er billedet stadig med masser af dybde og glød i farverne, og detaljerne stikker ikke i øjnene.

Her er LED-typerne, vi tester dog mere imponerende, da detaljerne træder endnu mere frem. Men Panasonic formår til gengæld at lave sort knaldsort. Det betyder, at de øvrige farver står flot frem. Kontrastforholdet er stort og oplevelsen følger med.

Som 3D-tv er Panasonic også suverænt. Billedet er super velopløst, og der er en dybde og glans hele vejen gennem alle ”lag” i filmen.

En gps kan vise vej til seværdigheder, restauranter, feriemålet og meget mere, men viser den dig vej til at købe den bedste gps? Det gjorde Datatid naturligvis lige inden sommerens komme.

TomTom Go 750 var nærmest perfekt og blev derfor Bedst i test, også selvom den var testens tungeste

Et stort anlæg der ikke er specielt slimline. Samtidig er den testens dyreste, og alligevel vinder den prisen.

Det er ikke fordi, vi er blevet forvirret af at køre Danmark (og lidt af Sverige) tyndt, da vi testede anlæggene, men fordi TomTom leverer testens bedste navigation.

Alt føles godt og enkelt – og selv de lidt mere avancerede opsætninger er bare lettere at finde. Den er rar at have med at gøre, skærmen er fin og informativ, og stemmen den bedste og rareste, vi har hørt.

TomTom Go 750 er et stort gps-anlæg til dig, der gerne vil have et, som er avanceret, men let at bruge. Der er et hav af forskellige muligheder, der gør det lettere at finde vej – men de basale og dem man bruger mest, fungerer bare perfekt. Så trods hård konkurrence og høj pris løber Go 750 med prisen for testens bedste på grund af høj kvalitet.

Begge metaforer er lige forslidte, men hvad skal man ellers kalde disse effektive multifunktionsprintere, som bare kan det hele? Blæksprutte eller schweizerkniv – vi fandt en vinder.

Epsons fotoprintere har fået et facelift og et stort af slagsen.

Epson Stylus Photo PX710W har kun papirbakke i bunden foran, og her er der plads til flere medier, og selvom bakken kan virke uoverskuelig, så fungerer den godt, når du først har gennemskuet den.

Selve betjeningen er let og enkel og med store knapper. Selve betjeningspanelet er nydeligt, men også noget kontorpræget.

Epson benytter deres egen printteknologi, kaldet piezo elektrisk, og det betyder, at blækdråberne styres med elektrisk input, og at blækket ikke behøver være mere end 20 grader varmt.

På traditionelle blækprintere kan temperaturen komme op på 300 grader. Fordelen ved Epsons teknologi er, at blækket er helt tørt, så snart det kommer ud ad printeren. Det er de andre også – men kører du en finger ned i blækket, er det tydeligt, at Epsons er mere tør.

Printeren er af høj kvalitet, og skal du scanne billeder til computeren, er den testens bedste. Du kan med fordel scanne papirbilleder, så du har dem digitalt sammen med dem fra dit digitale kamera.

Papirfremføringen larmer lidt. Betjeningen er enkel, men du kan blive lidt forvirret ind i mellem.

Vi har den alle sammen stående et eller andet sted: Den trådløse router. Og det er jo nærmest blevet en menneskeret at være trådløs overalt derhjemme. Datatid iler med hjælp til installation, sikkerhed og køb naturligvis.

D-Link DIR-825 har alt, du behøver i en router. D-Link har været på markedet
i mange år med produkter til netværk.

Denne router kører både på 2,4 GHz og 5 GHz båndet via to store antenner bagpå. Her finder du også USB-indgang og fire LAN-porte.

Det fine ved den er, at den tilbyder en masse forskellige muligheder, funktioner og ikke mindst filtre, så du kan opnå høj sikkerhed med få museklik. Samtidig kan du også skræddersy mange indstillinger, hvis du er ekspert og har specielle behov.Hastigheden var generelt god, især på 5 GHz båndet. På 2,4 GHz var den gennemsnitlig.

D-Link er tydeligt et gennemprøvet produkt, som tilbyder mange muligheder. Samtidig er den let at sætte op for begynderen. Det sammenholdt med den fine pris gør, at den vinder testen. Ikke med stor margin, men det er den vi foretrækker af alle!

Der er masser at vælge imellem, og du får meget for pengene. Alligevel bør du overveje og klarlægge dine behov nøje. Det hjælper Datatid dig naturligvis med igennem vores test.

Acer GD245HQ signalerer med sit design og det faktum, at den har en responstid på blot 2 ms, at den er skabt til gaming.

Bagpå finder du alle de indgange, du skal bruge til en skærm – herunder HDMI. Der er dog ikke indbyggede højttalere, men udgang hertil. Fint nok, da gameren vil have bedre højttalere, end dem der er i en skærm.

Til gengæld er det mindre godt, at der ikke er indbygget USB-stik. Som gamer er det rart at kunne sætte en enhed hurtigt til.

Opsætningen og betjeningen af skærmen er meget enkel med få knapper og flere gode præindstillinger.

På med et billede, og det er tydeligt, at skærmen står pænt skarpt og meget roligt. Også rart at se, at selv om der er tale om en skærm til gaming, står den ikke så glansfyldt, at den ikke kan bruges til tekst i længere tid.

Men det er til gaming, at Acer brillerer. Den 24” store sag er en perle, når der skal spilles eller ses film. Formatet på 16:9 gør den også perfekt til filmbrug. Dertil er den forberedt til 3D-gaming, som der jo allerede er masser af spil til.

Denne disciplin kunne vi kun prøve i begrænset omfang, men de demoer, vi kunne prøve, var overbevisende. Acer løb med prisen for både Bedste køb og Bedst i test.