Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

De 50 bedste gratis programmer til ethvert formål

Gør, hvad du har lyst til, uden at betale en øre. Vi har samlet de bedste gratis programmer, du kan hente lige nu.

Af Torben Okholm, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Gratis: Det er det magiske beløb. I hvert fald, når det gælder pc-software. Hvorfor bruge store summer på at befolke computeren med applikationer, når energiske enkeltpersoner og organisationer har lavet et væld af software, der kan klare opgaverne, uden at du skal have pungen op af lommen?

Bevares, vi er udmærket klar over, at der findes forskellige kategorier af gratis software. Der er den slags, som kommer fra open source-miljøet, og som ofte er lidt flosset i kanten på grund af de mange kokke, der har stået for tilberedningen. Men open source-software har også sine fordele: Sommetider rummer den eksperimentelle funktioner, som man på det kommercielle marked holder sig fra; sommetider er den udviklet til en niche, som de kommercielle udviklere ikke kan tjene penge på.

Der er også en stor sandsynlighed for, at din software forbliver gratis. Der kan gå evigheder mellem opdateringerne, og der er ingen garanti, men det sker kun sjældent, at open source-software pludselig begynder at gøre indhug i ens tegnebog.

En anden kategori er “gratis” software (bemærk anførselstegnene). Dem er der mange af på vores liste, men vi har gjort vores bedste for at undgå dem, der har for få funktioner. Det har i årtier været almindeligt, at softwareproducenter tilbyder en smagsprøve i et forsøg på at få os til at købe den ægte vare.

Denne smagsprøve er ofte tilstrækkeligt i sig selv. Sommetider retter den sig ikke så meget mod dig som mod erhvervslivet, hvor høje licenspriser kan være meget indbringende. Det er disse folk, der får lov til at betale.

Uanset årsagen til, at en pakke er gratis (eller “gratis”), har vi stræbt efter at undgå tidsbegrænsede prøveversioner eller håbløst upraktiske løsninger i denne samling. Der er 50 valgmuligheder til 50 veldefinerede opgaver – og 50 alternative forslag, hvis dit første valg ikke giver dig nøjagtig det, du ønsker.

Det er afgjort inden for mulighedernes rækkevidde at befolke en pc udelukkende med gratis apps – og mange af dem virker på tværs af platforme. Hvis du for alvor er på den gratis side af hegnet, kan du også køre dem på en Linux-maskine.

Se alle programmerne på de næste sider ...

Kreativitet

1 Fotoredigering
Polarr
http://polarr.co

Polarr har nærmet sig os i de seneste år, men efter at det tog springet fra mobil-app til pc-app, er det blevet et af de stærkeste og mest anvendelige værktøjer til fotoredigering, der findes, betalt eller gratis.
Alternativ: Adobe Photoshop Express

Polarrs filtre giver ethvert billede et professionelt touch på få sekunder.

2 Billedredigering
Gimp
http://gimp.org

Se bort fra det fjantede navn: I cirka ti år har vi vidst, at Gimps Photoshop-lignende sæt af redskaber og filtre gør det til et essentielt desktopværktøj. Gem ofte, for det kan uden varsel begynde at vakle.
Alternativ: Pixlr

3 Digital maling
Krita
http://krita.org

Krita virker bedst med en trykfølsom tablet, men det kan bruges af enhver, der vil lave kunst med en mus. Krita er en forbløffende kapabel malerkasse, der er lige så velegnet til illustratorer som til enhver håbefuld Martin Bigum.
Alternativ: MyPaint

4 Vektorkunst
Inkscape
http://inkscape.org

Pixel eller ej: Med Inkscape kan man lave fuldt skalerbar grafik og justere tekst, som man ønsker. Ideel til logoer og lignende. Inkscape svarer til Adobe Illustrator (men det er langt mere gratis), og det er fuldt SVG-kompatibelt.
Alternativ: Gravit Designer

At du kan lave vektorbilleder i Inkscape, betyder ikke, at du partout skal gøre det.

5 Musik
Cakewalk
http://bandlab.com

Cakewalk kom for nylig under nyt ejerskab, og de nye ejere gjorde den gratis. Optagelse på professionelt niveau, alle de nødvendige værktøjer til at mixe og styre tracks – for ikke at tale om et væld af softwareinstrumenter og effekter.
Alternativ: Ardour

6 Skrivning
FocusWriter
http://gottcode.org/focuswriter

Et smukt og roligt baggrundsbillede. Lyden fra en skrivemaskine, der ledsager dine tastetryk. Dig, dine ord og ingen distraherende sager. Hvis der er noget, du skal have skrevet, bør du glemme store, klodsede office-apps: Nemt og enkelt.
Alternativ: Typora

7 Spilkonstruktion
Godot
http://godotengine.org

Der findes mange spil-engines at vælge imellem, men de er ofte temmelig krævende, når det gælder royalties; Godot er helt gratis og modnes hurtigt. Der er Vulkan-support på vej, og en enorm mængde dokumentation kan hjælpe dig i gang.
Alternativ: Amazon Lumberyard

8 3D-modellering
Blender
http://blender.org

Blender har for nylig droppet sin spil-engine-del for at fokusere på de funktioner, det for alvor har styr på: hvert skridt i 3D-pipelinen. Uanset om du skaber, modellerer, renderer eller animerer, er her hjælpsomme værktøjer – og de bliver bakket op af 17 års erfaring.
Alternativ: 3D Crafter

9 DTP
Scribus
http://scribus.net

Det giver ingen mening at prøve at layoute komplekse dokumenter i Microsoft Word, fordi programmet laver ulykker, hver gang man prøver at ændre størrelse på en tekstboks. Scribus er et langt mere fornuftigt valg til desktop publishing med en glimrende teksthåndtering og stærke billedfunktioner.
Alternativ: Lucidpress

10 Animation
Synfig
http://synfig.org

Uanset om dine 2D-animationsbehov består i tweening af vektorer eller skeletanimation af en samling bitmaps, giver Synfig dig de nødvendige værktøjer. Det er godt nok til at frembringe professionelle resultater, men kvaliteten af dit arbejde afhænger naturligvis af dig ...
Alternativ: OpenToonz

Linux: Den universelle løsning

En af de smukkeste ting ved Linux, bortset fra dets iboende frihed, er, at folk kan fylde systemet op med alle former for gratis software og sende hele historien af sted i én stor bunke. Det er som regel muligt at køre en Linux-installation i live-tilstand (altså uden at installere systemet og lave ulykker på de interne drev), og det kan være en god fremgangsmåde, hvis man vil have sjældent brugte redskaber inden for rækkevidde, eller man vil have fingrene i en stor bunke software på samme tid. Hent nogle USB-drev, installer de ønskede apps, og gør dig klar til alting.

1 Privatliv: Tails
http://tails.boum.org

Når du skal være hemmelighedsfuld, bør du vende dig mod Tails. Det styrer automatisk alt gennem Tor-netværket og holder din onlineaktivitet privat. Det omfatter også en række kryptografiske værktøjer, der sikrer, at alle ens data er så svære at opsnappe som muligt. Det er også praktisk, hvis man vil fjerne noget fra et drev uden direkte at bruge drevet.
Alternativ: Whonix

2 Drevhåndtering: GParted Live
http://gparted.org

Med GParted får man flere valgmuligheder under indlæsning, og man kan endda installere images ved siden af Windows, hvis man tør.

Til arbejde med drevpartitioner eller forsøg på at ordne fejl i
partitionstabeller er GParted temmelig essentiel, og dets
Linux-distrovariant holder alt meget enkelt. Det omfatter nogle få enkle, men stærke værktøjer til filmanipulation og ikke ret meget andet. Fremragende.
Alternativ: Clonezilla Live

3 Til dit mediecenter:OSMC
http://osmc.tv

En uofficiel blanding af Debian-distributionen af Linux, mediecenter-appen Kodi og nogle skræddersyede justeringer, der gør interfacet så brugbart og enkelt som muligt. OSMC er en fremragende distro til en dagligstue-pc – eller hvis du vil lade andre se nogle film på din pc uden at give dem fuld adgang til dine filer.
Alternativ: LibreELEC

4 Til sikkerhedstest: Kali Linux
http://kali.org

Hvor skrappe er dine computere? Hvor godt beskyttet er dit netværk? Find ud af det med Kali Linux, der rummer en enorm pakke af værktøjer, som kan hjælpe med at finde sårbarheder i eksisterende systemer. Man skal vide, hvad man gør, og sikre sig, at man bruger værktøjerne rigtigt, hvis man vil undgå en ubehagelig banken på døren, men intet er bedre til at afprøve sikkerheden.
Alternativ: BackBox

5 Til kreativitet: Ubuntu Studio
http://ubuntustudio.org

Uanset om du er interesseret i at producere video eller audio, står Ubuntu Studio klar med masser af redskaber. Dets effektivitet vil afhænge af den eksakte hardware, du har installeret (det er jo Linux), men det er gratis. Det er afgjort en god grund til at prøve det, før du går ud og investerer i dyre professionelle pakker.
Alternativ: AV Linux

Medier

11 Film
VLC
http://videolan.org

Andre apps rækker af og til ud efter kronen, men vi har aldrig fundet en anden gratis afspiller, der har så mange codecs og er så parat til at håndtere så mange potentielle renderingssmuttere. Dyk ned under overfladen. Du vil se, at VLC kan meget mere – det er også glimrende til at gå på streamingtjenester.
Alternativ: MPC-HC

VLC rummer et væld af muligheder for at ændre videoplayback, uanset hvad kilden er.

12 Audio
MusicBee
http://getmusicbee.com

Ja, iTunes er gratis. Og ja, du kan bruge iTunes, hvis du vil. Men hvis du går op i dine systemressourcer og vil organisere

hele dit musikbibliotek på afstand af Apples klæbrige greb, er MusicBee et fortræffeligt valg (der kan skifte udseende).
Alternativ: Winamp

13 Biblioteksstyring
Plex
http://plex.tv

Med en stor videosamling, en stor audiosamling eller sågar et enormt fotobibliotek er det afgørende, at det hele er nemt tilgængeligt. Hel-digvis kan Plex håndtere streaming af alle dine medier, og det er en sand svir at få adgang til dem fra steder uden for dit netværk.
Alternativ: Kodi

14 Transkodning
Handbrake
http://handbrake.fr

Det ville være synd at sige, at Hand-Brake er et smukt program. Det er heller ikke nemt at komme i gang med. Men når man har gjort arbejdet, er det sådan cirka det stærkeste værktøj til videokonvertering. Det er ideelt til at transkode individuelle filer eller store grupper til det format, man ønsker.
Alternativ: Freemake Video Converter

15 Videoredigering
ShotCut
http://shotcut.org

Shotcut har skabt sin egen niche inden for videoredigering, og selvom det haler ind på de tunge drenge, er det stadig fuldstændig gratis – ingen overraskelser, ingen begrænsninger. Medmindre man ser på Microsoft Store, hvor det af uforklarlige årsager koster penge. Lad være med det.
Alternativ: OpenShot

16 Video-grading
DaVinci Resolve
http://blackmagicdesign.com

Man kan lige så nemt bruge Resolve til redigering, men dets effekter til grading og postproduktion er dets virkelige styrke. Det er et professionelt værktøj, der er blevet brugt i talrige Hollywood-produktioner, og den gratis version er perfekt til farvekorrektion.
Alternativ: Color Fixer Pro

17 Audioredigering
Audacity
http://audacityteam.org

Audacity irriterer os næsten: Vi ville så gerne anbefale noget andet her, men der er stadig intet, som kan true dets position, når det gælder audioklipning og justering. Det er et værktøj, som alle bør have installeret til alle tider.
Alternativ: Ocenaudio

18 Podcasts
Grover
Via Windows Store

Grover minder lidt om Groove Music (som de fleste utvivlsomt bruger hele tiden ...), og det leverer en god måde at håndtere podcasts på, hvis man stadig gør det på sin stationære maskine. Det er i hvert fald bedre end at gøre det på iTunes.
Alternativ: Juice

Gør det online

Photopea er lige så god til at styre dine billeder som enhver anden app.

Fylder du din pc med software, eller gør du brug af onlineværktøjer? Intet nemt spørgsmål. I visse tilfælde har man intet valg – vi kender for eksempel ikke noget onlineværktøj, der kan repartitionere en harddisk – men der er mange fordele ved at flytte sit arbejde online.

Dine filer vil i teorien altid være der, hvor du efterlod dem. Der er ingen grund til manuelt at opdatere et stykke onlinesoftware for at holde det ajour med den seneste udvikling. Og din lokale maskine sander ikke til under byrden af installeret software. Nok præsenterer vi dig for en liste på 50 programmer, men vi forventer ikke, at du er skør nok til at installere dem alle.

Rækken af onlineværktøjer vokser konstant. Når der gælder office-programmer, har Googles Docs-suite (http://docs.google.com) nået et forbavsende kompetenceniveau, og Microsofts egen Office Online (http://office.com) tilbyder en udmærket beskåret version af sine desktop-officeværktøjer, og den er fint integreret med OneDrive. Vil du redigere fotos?

Photopea (http://photopea.com) er en Photoshop-agtig billededitor, der i nogle tilfælde formår at kunne mere end den software, den emulerer – vi vil endda anbefale den frem for GIMP i betragtning af, at Photopea ikke omfatter “vilkårlige nedbrud”. Mange af de desktopværktøjer, der er med på vores liste, har også onlinekomponenter, og i nogle tilfælde er den at foretrække frem for dens installerede slægtning.

LastPass fungerer bedst online, TeamViewer virker glimrende via dens Chrome-plugin, Spotifys webinterface er lidt stærkere end dets desktopversion, og man kan bruge tjenesterne på http://userstyles.org til at rode rundt med CSS’et og tilpasse det, som man vil. Du skal selv træffe beslutningen: Hvis du ikke vil installere noget, skal du gå på programmets website og lede efter en onlinekomponent.

19 Audiostreaming
Spotify
http://spotify.com

Man bliver forvænt på streaming-markedet, men på trods af dets irriterende reklamer gør Spotifys store bibliotek og enkle brugerflade det til vores valg – selvom gratisversionen tvinger brugerne til at høre deres playlister i vilkårlig rækkefølge.
Alternativ: Deezer

20 Organisation
The Renamer
http://therenamer.com

Du har masser af videoer og musik, der kommer fra legitime kilder – men der er ingen konsekvens i navngivning eller lagring. Sorter nemt filerne ved hjælp af The Renamer, som gør nøjagtig, hvad du tror, det gør.
Alternativ: Bulk Rename Utility

Arbejde

21 Office
LibreOffice
http://libreoffice.org

LibreOffice er en gratis ækvivalent til Microsoft Office og kompatibel med de samme filformater. Og det kan mere end det: Der er en komplet database og en kompleks formeleditor med i pakken.
Alternativ: Apache OpenOffice

22 PDF-viser
Foxit Reader
http://foxitsoftware.com

Foxits bedste salgsargumenter er de tilknyttede funktioner, der fortæller, når en PDF er blevet ændret eller justeret, men vi roser det for dets evne til at åbne PDF’er hurtigt uden at æde alle systemressourcerne. Det er ikke for meget forlangt.
Alternativ: Adobe Reader

23 E-mail
eM Client
http://emclient.com

Mange af os håndterer vores mailpost på nettet nu om stunder, og med det gratis eM Clients kan man få desktopkontrol over to konti. Det er kompatibelt med de mere komplekse funktioner i Outlook- og Gmail-konti, og det er meget nemt at bruge.
Alternativ: Thunderbird

24 Sociale tjenester
Hootsuite
http://hootsuite.com

Se bort fra de dyre versioner, og find Hootsuites gratis plan med tre konti: Man kan planlægge og styre flere sociale tjenester og se søgninger i deres egne live-opdaterende kolonner. Det er sociale tjenester på et nyt niveau.
Alternativ: TweetDeck

25 Kommunikation
Franz
http://meetfranz.com

Forbindelser er krævende. Der er WhatsApp til familien, Slack til arbejdet, Discord til spil og ham, der af en eller anden grund nægter at holde med at bruge ICQ. Fat mod: Bland dem alle sammen ved hjælp af Franz. Man kan endda synkronisere sin kombinerede konto mellem flere computere.
Alternativ: Pidgin

26 Huskesedler
Microsoft To-Do
Via Windows Store

Microsofts app er fremragende til at opregne de ting, du udsætter eller ikke har gjort endnu, og de ting, du aldrig får gjort. Med lidt held kan du nu stryge en fra listen.
Alternativ: Wunderlist

27 VPN
ProtonVPN
http://protonvpn.com

VPN’er er essentielle. Problemet er blot, at markedet for gratis VPN’er er hæmmet af båndbreddebegrænsninger. Det gælder ikke for ProtonVPN – man kan bruge dets gratis version så meget, man vil. Irritationen er i stedet overført til en fartgrænse.
Alternativ: Hotspot Shield

28 Fjernskrivebord
TeamViewer
http://teamviewer.com

Hvor ofte har du prøvet at løse et teknisk problem over telefonen og er endt med at dunke hovedet ned i tastaturet? Nu er det slut. TeamViewer er nem at arrangere, supersikker og kan give direkte adgang til skrivebordet (eller en ældre slægtnings skrivebord) via en browser.
Alternativ: TightVNC

TeamViewers virker på tværs af platforme, og man kan derfor bruge det på enhver computer, også på Mac’er.

29 Noter
Notepad++
http://notepad-plus-plus.org

Der foregår megen formatering i Notepad++ (det er trods alt beregnet til at tage noter på alle mulige forskellige sprog), men det er primært et enkelt og godt alternativ til Microsofts Notepad. Og det er vi glade for.
Alternativ: Atom

30 Planlægning
Trello
http://trello.com

Har du et stort projekt under opsejling? Læg det på virtuelle kort, hæng det op på en virtuel tavle, og fordel opgaverne mellem alle, der vil hjælpe. Forhåbentlig går de til den i stedet for blot at være virtuelt til stede.
Alternativ: Evernote

Filer

31 Fortryd sletning
Recuva
http://ccleaner.com/recuva

Vi garanterer intet, men hvis en fil er gået til de evige jagtmarker, kan du måske gendanne den ved hjælp af Recuva. Sletning fjerner normalt kun referencen til filen, ikke selve filen. Recuva finder det, der er tilbage af den.
Alternativ: Undelete 360

32 Diskredning
Testdisk
http://cgsecurity.org

Svigter hele drevet dig? Udstøder den mekaniske disk en dødsrallen? TestDisk kan ignorere alle de sædvanlige sikkerhedsforanstaltninger samt filsystemet og vade gennem de rå data sektor for sektor. Det giver dig en sidste chance for at redde dine filer.
Alternativ: Paragon Rescue Kit

33 Destruktion
Eraser
http://eraser.heidi.ie

Recuva og TestDisk viser os, at en sletning ikke skjuler filen for den determinerede datasniffer. Eraser svarer til en makulator, der sikkert overskriver filer (eller et helt drev) ifølge den destruktionsstandard, du vælger.
Alternativ: BleachBit

Vil du slette filer for evigt? Fyld en
mappe, og puds
Eraser på dem.

34 Bevægelse
Teracopy
http://codesector.com

Windows’ kopieringsprocedurer kan lade meget tilbage at ønske; hvis man flytter filer fra sted til sted, kan TeraCopy (der bruger avancerede bufferteknikker) klare opgaven langt hurtigere og meget mere driftssikkert.
Alternativ: Ultracopier

35 Filhåndtering
Multi Commander
http://multicommander.com

Kan du huske Norton Commander? Multi Commander er et lignende værktøj til filhåndtering, der på meget effektiv vis flytter filer og mapper fra et sted til et andet.
Alternativ: FreeCommander

36 Arkivering
7-Zip
http://7-zip.org

Drop din udløbne sharewareversion af WinRar: 7-Zip understøtter langt mere end blot .7z-arkiver, og programmet er gratis. Når det gælder komprimering eller udpakning af filer, er det en essentiel komponent i enhver god Windows-installation.
Alternativ: IZArc

37 Eksempelvisning
XnView MP
http://xnview.com

XnView MP er en glimrende måde at forhåndsvise billeder på. Man kommer videre end “Ekstra store ikoner”-visningen og får en grafik brugerflade, der er hurtig og logisk – og man kan også bruge den til flere filer samtidig.
Alternativ: IrfanView

38 Stifinder
Tablacus
http://tablacus.github.io

Vi ved ikke helt, hvorfor Windows Stifinder ikke har faner i 2019, men det problem løser Tablacus: Det er filhåndtering, der omfatter faner. Den giver også mulighed for at vise mapper i ruder, og man kan fravælge de komponenter, man ikke har brug for.
Alternativ: XYplorer

39 Cloudlager
OneDrive
http://onedrive.com

Integrationen af Microsofts cloudplatform med Windows er glimrende alene på grund af brugervenligheden – der kræves stort set ingen opsætning. Onedrive har måske ikke den største kapacitet, men hvor andre integrationer svigter, holder OneDrive ud.
Alternativ: Mega

40 Afinstallation
IOBit Uninstaller
http://iobit.com

Vist kan Windows afinstallere software. Men hvor grundigt virker det? Leder det på hele drevet for at finde hver eneste associerede fil? Gør det skinnende rent? IObits fikse program sikrer, at fjernede apps faktisk bliver fjernet på korrekt vis.
Alternativ: Geek Uninstaller

Sikkerhed

41 Backup
Cobian Backup
http://cobiansoft.com

Cobian Backup er en af de bedste gratis backuppakker, der findes. Send dine filer af sted til et eksternt drev, send dem til en netværksplacering eller send dem til en ftp-server: Det hele fungerer.
Alternativ: EaseUS Todo Backup

42 Kodeordsstyring
Lastpass
http://lastpass.com

Der findes masser af løsning til håndtering af de dyrebare kodeord, men LastPass får point for gratisudgavens generøsitet – betalingsversionen har nogle få attraktive funktioner, men de er ikke essentielle.
Alternativ: Dashlane

43 Systemrensning
CCleaner
http://ccleaner.com

CCleaner klarer alle de langvarige og anstrengende renseopgaver. Man kan enten køre en selektiv rengøring eller vælge at få det hele gjort på én gang.Alternativ: Advanced
System Optimizer

44 Antivirus
Bitdefender Free Edition
http://bitdefender.com

Mange gratis antiviruspakker er ikke umagen værd. Det er Bitdefender: Den fylder ikke for meget, den rummer en glimrende AV-engine med hyppige opdateringer, og den har en fiks brugerflade.
Alternativ: Windows Defender,

45 Antivirus
Bitdefender Free Edition
http://bitdefender.com

Installer forebyggende: Hvis du har mistanke om, at der er noget upassende på dit system, kan Bitdefender formentlig jage, finde det og udslette det.
Alternativ: Malwarebytes

46 Kryptering
Boxcryptor
http://boxcryptor.com

Stoler du på din cloudlagerudbyder? Nok til at lagre dine mest personlige filer uden sløring? Sandsynligvis ikke. Men med Boxcryptor kan du konstruere et krypteret lagerområde – og hvis udbyderen også krypterer, bliver sikkerheden fordoblet.
Alternativ: VeraCrypt

47 Internet-Privatliv
Tor Browser
http://torproject.org

Hvis man sender sin internettrafik via Tor, bliver man meget svær at spore, og man undgår at sætte onlinefingeraftryk. Browseren Tor gør processen utrolig nem.
Alternativ: Iridium Browser

Hvor i alverden er du? Med Tor Browser ændrer svaret sig, hver gang man besøger et nyt site.

48 Netværksstyring
Axence NetTools
http://axence.net

En komplet suite med 10 netværksredskaber fra overvågning over scanning til sporing af ruter. Der er endda lidt festligt intern Windows-pjatteri, der udspringer af Axences professionelle suite til it-styring.
Alternativ: PRTG Network Monitor

49 Netværks-fejlsøgning
Wireshark
http://wireshark.org

Wireshark er lidt tung, men det klarer opgaven så godt, at vi må anbefale det. Hvis du vil vide, hvad der sker på dit netværk, og hvorfor en funktion ikke vil lege med, er dette den bedste protokolanalysator, der findes.
Alternativ: Colasoft Capsa

50 Firewall
TinyWall
http://tinywall.pados.hu

Stol ikke på, at din router eller for den sags skyld Windows kan slå igen mod utilbørlige pakker eller forhindre snushaner i at udfordre dine porte. TinyWall er superlet og udgør en nyttig forsvarslinje.
Alternativ: ZoneAlarm Free

Vær ikke nærig

Windows er pengene værd, medmindre man er helt klar til Linux.

Hør os lige til ende, når vi i denne boks i en artikel om gratis apps siger, at du ikke skal bruge dem. Sommetider betaler det sig at betale. Sommetider kan en gratis pakke ikke gøre netop det, du ønsker – hvis du arbejder med et firma, der stiller meget præcise krav, kan et dokument, som for eksempel LibreOffice producerer, udløse små forskelle, som ser rædsomme ud på firmaets Microsoft Office-maskiner.

En open source-pakke rummer ingen garantier, ingen support og ingen returret, hvis det hele går i fisk. Der kan sagtens være et forum, som er fuldt af entusiastiske amatører, plus noget overbevisende dokumentation, men der er ingen garanti for professionalisme. Hvis opgaven er kritisk, bør man ikke forlade sig på gratis software.

Man ser ofte hos gratis apps, at de enten mangler vigtige funktioner (mange af dem har kun til formål at friste til en betalt opgradering), eller også kan de ikke holde trit med kvaliteten hos betalingsversionerne. For eksempel har vi anbefalet ShotCut som gratis videoeditor, men den er ikke i nærheden af at være så kompleks eller velbygget som Adobe Premiere.

Selv Cakewalk, vores valg til gratis audiooptagelse og -redigering, der tidligere var en betalings-app, er ikke det bedste valg i denne sektor, fordi den halter lidt bagefter. Og så er der nogle niche-apps, for hvilke der ikke er gratis alternativer. Man bør også overveje selve Windows – vi går varmt ind for at eksperimentere med Linux, men det er for det meste ikke et produktions-styresystem.

Windows er klippestabilt, kompatibelt med stort set alting og har et enormt softwarebibliotek. Selvom man kan køre det i en neddroslet, uaktiveret tilstand, bør man faktisk betale for licensen eller i det mindste prøve at opgradere en gammel Win 7-licens.