Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

De 10 største sikkerhedstrusler i 2011

Mens væksten af malware ser ud til at stagnere, vil hacktivisme og cyberkrig præge overskrifterne i 2011.

Af Rasmus Elm Rasmussen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Stuxnet-orm, sociale medier og svindelnumre forbundet med VM i fodbold er blandt de it-trusler, der har fået mest opmærksomhed i 2010. Men hvordan vil billedet se ud i det nye år? Panda Security har 10 gode bud:

1. Malware-produktion
I 2010 så vi en stor vækst i mængden af malware med mere end 20 millioner nye afarter. Alligevel er vækstraten lavere end tidligere år, og det ser ud til, at tendensen har peaket. Panda Security forventer således en endnu lavere vækst af ny malware i 2011.

2. Cyberkrig
Stuxnet-orm, Wikileaks og den kinesiske regerings angreb på Google og andre mål markerer en ny epoke i måden at føre krig på. Der er tale om en form for guerillakrig, hvor det er umuligt at vide, præcis hvem der angriber hvem. Denne tendens vil vokse i det nye år.

3. Cyber-protester
Utvivlsomt et af de største emner i 2010. Cyber-protester og hacktivism er en ny måde at markere sin holdning på eller udøve politisk aktivisme. The Anonymous group og Operation Payback vakte opsigt ved at angribe organisationer, som kæmpede imod pirateri, eller ved at udøve hævn mod fjender af Wikileaks redaktør Julian Assange. Det tyder på, at dette er en tendens, vi vil se meget mere til, for selv personer uden den store tekniske kunnen kan forøge stor skade med DDoS-angreb og spam-kampagner.

4. Sociale medier
Facebook og Twitter var de foretrukne steder for it-kriminelle at fuppe penge ud af folk eller stjæle personlige oplysninger. Her stoler man nemlig mere på andre, end når det handler om e-mails, og det har således været nemt for hackerne at få deres svindelnumre igennem. Da flere og flere benytter sig af de sociale medier, er der således ingen grund til at tro andet, end at tendensen vil stige i 2011.

5. Malware rettet mod Windows 7
Mængden af malware rettet specifikt mod Windows 7 begyndte så småt at tage fart i 2010, og i 2011 vil vi formentlig se en bølge af nye angreb rettet mod styresystemet.

6. Mobilvirus
Tendensen er langsomt begyndt at tage fart, men er endnu ikke et kæmpe problem. I 2011 vil der uden tvivl komme nye angreb, men ikke i stor skala. De fleste nuværende vira har rettet sig imod Symbian, som er et styresystem på retur. Panda Labs forventer, at de kommende vira primært vil rette sig imod Android.

7. Tablets
Tendensen vil være mere eller mindre den samme som for mobiltelefoner. Tablets vil blive mere udbredt, og der vil derfor være en større interesse for at angribe dem, men det vil endnu ikke blive det helt store problem.

8. Malware til Mac
Jo, de eksisterer, også selvom mange Mac-brugere hårdnakket fastholder det modsatte. Apples markedsandel stiger hastigt, og i takt med dette stiger interessen for at angribe producentens apparater. Mest udsat er Mac OS X-operativsystemet, og man kan håbe, der kommer større fokus på at lappe hullerne, inden de store katastrofer indtræffer.

9. HTML5
Det perfekte mål for mange typer kriminelle. HTML5 vil formentlig erstatte Flash på mange områder, og det faktum, at formatet køres af browseren uden plugins, gør det endnu mere attraktivt at udnytte eventuelle sikkerhedshuller. Panda Security spår, at vi vil se de første angreb på HTML5 inden for de næste måneder.

10. Højdynamiske og krypterede trusler
Dette er en tendens, vi allerede har set en del til de seneste par år, og Panda Security regner med en vækst i 2011. Målet er ligesom det meste andet malware at røve penge fra folk, men det teknologiske niveau er ekstremt højt. De ondsindede filer er krypterede og designet til at opdatere sig selv og ændre skikkelse, inden sikkerhedsfirmaerne kan nå at spore dem. De retter sig primært imod virksomheder, hvor gevinsten er højest.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere