Home » Samfund » Dark Web sælger covid 19-vacciner og vaccinepas dyrt
Dark Web sælger covid 19-vacciner og vaccinepas dyrt

Dark Web sælger covid 19-vacciner og vaccinepas dyrt

Share

Mange mennesker verden over vil ikke længere vente på blive vaccineret mod corona, og det driver dem til et besøg på det mørke net, hvor vacciner sælges for enorme summer – ulovligt og usikkert

Over hele verden flokkes folk i disse dage for at få vaccination mod covid-19, og hvor man i visse lande kan købe sig adgang til tidlig vaccine, så er der i de fleste lande etableret et system, som afgør, i hvilken rækkefølge folk skal vaccineres.

Det er imidlertid ikke alle, der ønsker at vente, og man har set mange forsøg på at snyde sig forrest i køen. Men hvis det ikke lykkes, så vender de utålmodige blikket mod den mørke del af internettet, Dark Web, hvor salget af covid-19-vacciner nærmest eksploderer.

15 markedspladser

It-sikkerhedsfirmaet Kaspersky har undersøgt, hvordan og i hvilket omfang vacciner sælges ulovligt, og på de 15 ulovlige markedspladser, som er undersøgt, har Kaspersky ikke blot fundet reklamer for ukendte vacciner, man har også set reklamer for vacciner fra Pfizer/BioNTech, AstraZeneca og Moderna.

Pfizers vaccine sælges åbenlyst på det mørke internet.

Pfizers vaccine sælges åbenlyst på det mørke internet. Men er det den ægte vare?

Det er så ikke en helt billig fornøjelse at skulle investere i disse vacciner. Kaspersky oplyser til AOD, at prisen i gennemsnit lå på 3000 kroner for en enkelt vaccine – betalt i bitcoins naturligvis.

Men det er ikke helt uden risici at købe vacciner på Dark Web, for uanset hvad der skrives i reklamer, eller hvad der loves af sælgerne, så er der absolut ingen garanti for, at vaccinerne indeholder det, som de lover. Derudover er det ulovligt, hvilket dog ikke afskrække alle mennesker fra at indkøbe dem.

Også vaccinationspas

I øjeblikket sælges hovedparten af vaccinerne af udbydere fra Frankrig, Tyskland, Storbritannien og USA, og Kaspersky har målt mellem 100 og 500 transaktioner fra hvert sted, hvilket tyder på, at der finder et meget stort salg sted.

”Du kan finde næsten hvad som helst på the dark web, så det er ikke overraskende, at der er sælgere, som forsøger at udnytte vaccinationskapløbet. I løbet af det sidste år har der været en lang række svindlere, der udnytter coronapandemien, og mange af dem har succes. Lige nu sælges ikke kun vaccinedoser, men også vaccinationspas til rejser. Det er vigtigt for brugerne at være forsigtige med ethvert køb relateret til pandemien, og det er selvfølgelig aldrig en god idé at købe en vaccine fra the dark web,” skriver Dmitrij Galov, sikkerhedsekspert hos Kaspersky i en pressemeddelelse.

AOD kontaktede Kaspersky for at høre, om de vidste noget om, hvorvidt der var danskere der indkøbte vacciner på Dark Web, og om der var indikationer af, hvilke segmenter af folk, der købte dem.

Tips til Dark Web

Kaspersky ønskede dog ikke at kommentere yderligere og henviste til en artikel, virksomheden har skrevet om, hvordan man forholder sig til covid-19-vacciner på Dark Web.

Sikkerhedsfirmaet havde dog nogle gode råd om køb af Covid-19-vacciner gennem uautoriserede kilder:

• Køb aldrig produkter – inklusive vaccinationer – på Dark Web.
• Hvis du ser reklamer for noget relateret til Covid-19, så tjek webstedsadresserne. Hvis bogstaver er byttet ud, hvis .com endelser er erstattet med .com, .tk eller lignende, så er det højst sandsynligt phishingsteder, og du må ikke opgive dine personlige oplysninger der – ja du skal bare holde dig langt væk fra dem.
• Vær opmærksom på grammatik, stavefejl og layout på de websteder, du besøger, og e-mails du modtager. Hvis noget virker til at være for godt til at være sandt, så er det det højst sandsynligt også.


DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Modtag dagligt IT-nyhedsbrev

Få gratis tech-nyheder i din mail-indbakke alle hverdage. Læs mere om IT-UPDATE her

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her


AOD/AOD.dk   © 2021
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S