Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Danskernes webkameraer er åbne for hackere

Flere end hver anden dansker har ikke dækket deres kamera på computeren til, viser en ny undersøgelse foretaget for Ingeniørforeningen, IDA.

Af Rasmus Elm Rasmussen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Kun godt hver tredje dansker dækker deres kamera på computeren til, og det giver hackere frit spil til at skaffe sig adgang, og i værste fald kan de få adgang til billeder af dig i en situation, som du nødigt vil dele med andre.

IDAs ekspert i it-sikkerhed, Jørn Guldberg, undrer sig over, at så mange danskere ser stort på beskyttelsen af deres privatliv.

”Langt de fleste danskere låser deres hoveddør, når de forlader hjemmet, og det burde de også gøre med kameraerne på deres elektronik. Det er i dag muligt for hackere på et meget lavt niveau at få adgang til et stort antal computere, for derefter at overvåge folk. Det kan ske ved phishing eller falske hjemmesider, hvor folk uforvarende kommer til at falde i fælden,” siger han.

En nem måde at beskytte sig på

Fysiske indbrud i private hjem har de seneste mange år været faldende, mens kriminalitet på nettet stiger hurtigt, og derfor bør danskerne tage deres forholdsregler, lyder fra Jørn Guldberg.

”Computere følger os i dag mange steder, både på badeværelset og i soveværelset. Situationer, hvor man umiddelbart tror, at man er alene, og ikke regner med, at andre kigger med. Det kan man ikke altid være sikker på, og når nu det er så nemt at beskytte sig mod lurere, burde flere gøre det,” siger han og understreger, at kameraer på smartphones og nye fjernsyn også kan overtages af andre.

Et lille klistermærke koster ikke noget, og ellers kan man investere 30-40 kroner i en C-Slide, der er et lille plastikpanel, der klæbes på, og kan skydes frem og tilbage for at åbne og lukke dit webcam.

Har du sat et klistermærke eller andet over kameraet på din computer/tablet/mobiltelefon, så eventuelle hackere eller andre uvedkommende ikke kan se, hvad du foretager dig?

Ja 35%
Nej 55%
Ved ikke 3%
Jeg har ikke et kamera på min computer/tablet/mobiltelefon 6%
Jeg har ikke nogen computer 1%
I alt 100%

Kilde: Userneeds for Ingeniørforeningen, IDA (2.000 svar)




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere


OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere