Home » Betalingssoftware » Dansker tager medalje ved VM i Word
Dansker tager medalje ved VM i Word

Dansker tager medalje ved VM i Word

Share

Jo, du læser rigtigt. Der findes både et DM og et VM i Word og andre Office-discipliner. Og danskeren Jacob Bundgaard er blandt verdens allerbedste. Det beviste han ved både danmarks- og verdensmesterskabet

Kender du fornemmelsen af slet ikke at være danmarksmester, når du lige vil sætte et billede ind i Word? Du trækker det bare ind og håber så, at teksten fordeler sig rundt om, og alt er godt. Men sådan går det sjældent. Teksten hopper og danser rundt, og du ender måske med febrilsk at rode gennem menuerne for at finde den kommando, der giver det rette resultat.

Måske skulle du gå i træning, hvis du har den rette alder. Indsætning af et billede er i hvert fald en blandt mange udfordringer i ungdomskonkurrencen DM i Office, der blev afholdt for første gang i Danmark i år arrangeret af virksomheden Prolearning. På verdensplan har unge i alderen 13-22 i årevis kunnet konkurrere på deres kunnen i Office-pakken.

Lyder det tosset? Ikke for de unge, som går op i konkurrencen med liv og sjæl – og isolerer sig i en langvarig, selvvalgt træningslejr, hvor det handler om hurtige fingre, myriader af tastaturgenveje og elefanthukommelse.

Danmarksmesterskabet, som blev afviklet i sommer, har sine egne ”olympiske” discipliner. Det tager udgangspunkt i en ”Microsoft Office Specialist”-certificering, en slags eksamen for professionelle, som Microsoft har udformet. Prøven tester, om deltagerne har det, der skal til for at kalde sig specialist.

Kæmper i Word og Excel

Denne sommer var det muligt at dyste i Word 2010 og Excel 2010. Certificeringen i Word består af 20-40 spørgsmål. Man kan maksimalt få 1.000 point, og man skal minimum have 700 point for at bestå, forklarer Christine Dyhr Rask, der er konsulent hos Prolearning og projektleder for mesterskabet. Testen kræver stort kendskab til Office-pakken.

”Det er nødvendigt at øve sig, hvis man vil klare sig igennem,” fortæller hun.
Deltagerne i DM i Office kommer fra en række gymnasier over hele landet, hvor eleverne har haft mulighed for at træne programmerne i Office og tage certificeringerne.

”Som forberedelse har vi været rundt på skolerne og undervist eleverne i Office-pakken. På hver skole har eleverne kunnet tage certificeringen, og de bedste er blevet udvalgt til DM,” siger Christine Dyhr Rask.

Billet til mere

Blandt deltagerne til DM var Jacob Bundgaard. Den 17-årige knægt fra Falkonergårdens Gymnasium på Frederiksberg i København strøg helt til tops i det stærke felt.

Se også:  Hvordan laver jeg en graf i Excel? – her viser vi genvejene

Da han hørte om konkurrencen, var han straks klar på udfordringen. Men Jacob Bundgaard opfatter ikke sig selv som superbruger. Til gengæld har han en stor interesse for teknik og it, og han så konkurrencen som en mulighed for at blive udfordret.

”Jeg havde egentlig ikke forventet at vinde, men jeg synes, det var spændende at kunne blive certificeret. Det ser jo godt ud på cv’et,” forklarer han.
Til daglig anvender Jacob Bundgaard Word i forbindelse med skolearbejdet. Privat er det helt andre programmer, der er i brug. Jacob Bundgaard er vild med it, og evnerne bliver holdt ved lige med spiludvikling, hjemmesideprogrammering og udvikling af bogføringssystemer.

”Jeg stillede op i Word, fordi det er det program, jeg kender bedst. Jeg har en god forståelse af, hvordan programmet virker. Så det er logisk for mig at løse opgaverne,” siger Jacob Bundgaard.

Faktisk øvede han sig slet ikke specielt til testen – han var overlegen bruger i forvejen – men alligevel sejrede han suverænt ved DM. Arrangørerne oplyser ikke den præcise pointscore, men ifølge Christine Dyhr Rask så vandt Jacob Bundgaard mesterskabet med en betydelig margen til nummer to i Word 2010-konkurrencen.

Ud over æren gav sejren adgang til verdensmesterskabet i Las Vegas, hvor Jacob skulle konkurrere mod de bedste fra hele verden.

[pt id=’2024908′ size=’large’ link=’file’ html_attrs=’title=”Så kæmpes der ved DM i den centrale disciplin Word. Deltagerne rykker kun lidt rundt på stolene og lader fingrene gøre arbejdet. På skærmene åbner og lukker rullemenuer i et væk.”‘]

Så kæmpes der ved DM i den centrale disciplin Word. Deltagerne rykker kun lidt rundt på stolene og lader fingrene gøre arbejdet. På skærmene åbner og lukker rullemenuer i et væk.

Slået på tiden

”Jeg havde på ingen måde forventet at vinde, men pludselig var jeg på vej til Las Vegas,” fortæller Jacob Bundgaard.

Ydmygheden bunder blandt andet i, at han modsat konkurrenterne ikke brugte den store tid på forberedelse inden konkurrencen.

”Jeg forsøgte egentlig bare at ræsonnere mig frem til løsningen på de fleste spørgsmål, og så har jeg en naturlig interesse for, hvordan systemerne fungerer, og det var nok,” fortæller danmarksmesteren.

Efter den danske konkurrence deltog Jacob Bundgaard i et dagsseminar hos arrangøren, hvor han fik mulighed for at træne evnerne inden mødet med verdenseliten i Las Vegas. Verdensmesterskaberne i Office har været afholdt 12 gange, men i år var det første gang, Danmark var repræsenteret blandt de 50 nationer, der deltager.

”Da jeg kom til USA, kunne jeg se, at deltagerne var langt mere seriøse. Mange sad og øvede alle mulige genvejstaster op til konkurrencerne. Selv kender jeg ikke så mange. Jeg ved blot, hvor jeg kan finde kommandoerne i programmets menuer,” siger Jacob Bundgaard.

Se også:  Hvordan laver jeg en indholdsfortegnelse i Word? – 5 nemme trin

Vinderne kåres ud fra en pointscore, men står to deltagere lige, så er det tiden, der afgør, hvem der vinder.

Deltagerne har 50 minutter til opgaverne, men Jacob Bundgaard fortæller, at han klarede opgaven på cirka halvdelen af tiden.

”Der var nogle, der var virkelig hurtige i USA, og jeg kan ikke være sikker, men jeg tror, at tiden var en afgørende faktor i finalen. Havde jeg kunnet alle genvejene, kunne jeg måske have gjort det hurtigere,” siger han.

For Jacob Bundgaard rakte evnerne til en sølvmedalje, og det er han yderst tilfreds med.

”Jeg fik set Las Vegas, mødte en masse spændende mennesker og havde en fed tur,” fortæller han.

Evnerne har givet job

Foruden sølvmedaljen og de 1.000 dollars i præmiepenge så har Jacob Bundgaards deltagelse også kastet et jobtilbud af sig.

”Jeg er blevet tilbudt ansættelse hos et firma, hvor jeg skal lave skabeloner og add-ons til Word, og det ser jeg meget frem til at komme i gang med,” siger Jacob Bundgaard.

Arbejdet er naturligvis kun i fritiden, da Jacob stadig skal færdiggøre sin uddannelse.

Derudover skal han også finde tiden til at sætte sig ind i andre dele af Office-pakken. Prolearning er allerede i gang med at forberede næste års DM i Office, og Jacob Bundgaard regner bestemt med at stille op igen.

”Man må ikke stille op i den samme disciplin to år i træk. Så jeg skal finde på noget andet. Måske bliver det PowerPoint eller Excel,” siger han.
Håbet er, at han kan gentage succesen og få en tur til Washington, hvor VM afholdes til næste år. Han forventer dog, at konkurrencen bliver betydeligt sværere til næste år.

”Nu er der langt flere, der har hørt om konkurrencen, og så er der helt sikkert flere deltagere, så jeg skal kæmpe hårdt for sejren,” siger Jacob Bundgaard.

Konkurrencen afholdes hvert år og arrangeres af firmaet Prolearning.

Deltagerne kæmper om at udføre specifikke delopgaver i Office-programmer korrekt.

Der gives point for korrekt løsning – og den maksimalt mulige score er 1.000 point.

Får deltagerne det samme antal point, findes vinderen på tid.

Deltagerne er mellem 13 og 22 år, og de må højst bruge 50 minutter.


TAGS
Excel
kontorprogram
Word

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Modtag dagligt IT-nyhedsbrev

Få gratis tech-nyheder i din mail-indbakke alle hverdage. Læs mere om IT-UPDATE her

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her


AOD/AOD.dk   © 2021
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S