Home » Bærbar computer » Danske rumarkitekter tester intelligent månebolig i Grønland
Danske rumarkitekter tester intelligent månebolig i Grønland

Danske rumarkitekter tester intelligent månebolig i Grønland

Share

Til september rejser to unge, danske arkitekter til et øde og afsides område i Grønland for at teste en intelligent månebolig, som de selv har designet og bygget. Med teknologi fra Lenovo skal de indsamle forskningsdata, der skal bringe dem ét skridt nærmere drømmen om at bosætte månen

Sensorer, computere, IoT og teknologi spiller nøgleroller i rumforskning. Det er også tilfældet i et nyt forskningsprojekt, som to unge, danske arkitekter fra SAGA Space Architects, Karl-Johan Sørensen og Sebastian Aristotelis, står bag.

Fra september til december skal de to rumarkitekter bo tre måneder i et øde, arktisk område i Grønland i en månebolig, Mark 1, som de selv har designet og bygget.

”Vi er totalt isolerede. Landskabet er monotont. Der er ingen omkringliggende stimuli, og derfor bliver det den mest tro simulation af, hvordan det vil være at bo på månen, som vi kan opnå her på Jorden,” slutter Sebastian Aristotelis.

Boligen er spækket med teknologi; fra solpaneler til at generere strøm til 1 computer og 76 sensorer, som blandt andet sikrer, at boligen fungerer i ekstreme omgivelser med -30 grader.

”Odin er hjernen i måneboligen. Det er en lille blæserløs Lenovo-computer, som har kontakt til sensorerne og forudsiger behov for vedligeholdelse. Registrerer én af sensorerne, at luftfugtigheden stiger, eller temperaturen falder, giver den besked om, at der kan være tale om en fejl på et bestemt panel,” siger 25-årige Sebastian Aristotelis.

Se også:  Lenovo lancerer lette Yoga-computere med lang batteritid og stor ydelse

Med sensorerne og computeren indsamler de to arkitekter desuden biometriske data fra dem selv og boligen, som sammen med svar på nogle spørgeskemaer skal gøre det muligt at vurdere, hvilke arkitektoniske elementer, fx en plantevæg, som påvirker deres humør og mentale tilstand bedst muligt. Samtidig samarbejder arkitekterne med 20 forskningsgrupper, som får adgang til data for at komme et skridt nærmere drømmen om at flytte til månen.

”Vores udstyr SKAL bare virke”

I løbet af de tre måneder, hvor de bor i rumboligen, er det yderst begrænset, hvad Karl-Johan Sørensen og Sebastian Aristotelis kan bedrive tiden med. Hver dag arbejder de med et fast ritual med otte timers søvn, otte timers arbejde og otte timers fritid.

En stor del af de vågne timer tilbringer de foran deres computere, som foruden en satellittelefon til absolutte nødstilfælde er deres eneste middel til at kommunikere med omverdenen.

”Vi skal kunne stole på, at vores computere virker. Computerne er altafgørende for missionen: Vi bruger dem til vores arbejde, og de er vores eneste kilde til underholdning, så de skal være pålidelige – særligt i de her ekstreme omgivelser. Og siden mine sidste mange computere har været fra Lenovo, var vi aldrig i tvivl om, at det var dem, vi skulle have med,” understreger Sebastian Aristotelis.

Se også:  Duel: Ultrabook versus MacBook Pro

Specifikt medbringer de to ThinkPad 53 fra Lenovo, som er officiel partner af SAGA Space Architects. Computerne er lever op til militærstandarder og bygget til at klare ekstreme betingelser og håndtere krævende opgaver som tunge arkitekttegninger.

Sebastian bruger en ThinkPad P53 til at skitsere.

Sebastian bruger en ThinkPad P53 til at skitsere.

”Vi er utroligt glade for, at SAGA Space Architects gav os den her mulighed. Det er den ultimative prøvelse for vores produkter, og en unik chance for at demonstrere, hvor stor en indsats vi lægger i at skabe holdbare og pålidelige produkter. Og så håber vi, at deres mission og eventyr bliver en stor succes,” siger Peter Juul Jørgensen, der er landechef for Lenovo i Danmark.

Den 2. september flytter Sebastian Aristotelis og Karl-Johan Sørensen ind i deres midlertidige hjem på Grønland. Du kan følge eventyret på deres hjemmeside: lunark.space.


TAGS
lenovo
rumfart
Rumforskning
Thinkpad

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Modtag dagligt IT-nyhedsbrev

Få gratis tech-nyheder i din mail-indbakke alle hverdage. Læs mere om IT-UPDATE her

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her


AOD/AOD.dk   © 2021
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S