Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Danske internet-brugere afpresses

Danmark har i januar været hærget af ransomware, som låser dine filer og fryser din skærm. Først når du betaler en
løsesum, får du adgang til computeren igen.

Af Rasmus Elm Rasmussen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

En rapport fra DKCert og Digitaliseringsstyrelsen afslørede, at ransomware har angrebet hver 12. dansker i løbet af 2014. Denne kidnapningssoftware starter med at sende dig en besked på dansk fra eksempelvis politiet om, at du er blevet taget i at surfe børneporno, hvorefter softwaren krypterer dine filer og fryser din skærm. Herefter kan du ikke kan få adgang til din computer, medmindre du betaler en løsesum til de cyberkriminelle bagmænd. Softwaren kan få adgang til din computer, når du går ind på inficerede hjemmesider, eller hvis du åbner en inficeret fil vedhæftet i en phishing-mail.

”Mange onlinetrusler har stor betydning for livet i den virkelige verden, fx tabt data eller stjålne penge. I stedet for at betale for konsekvenserne, giver det meget mere mening at tage sig sine sikkerhedsforanstaltninger, inden det er for sent,” siger Elena Kharchenko, sikkerhedsekspert i Kaspersky Lab, om tyveri af penge online.

Ifølge Kaspersky Labs undersøgelse tager kun 33 % af de adspurgte backup af vigtig data, før de låner deres enhed til en anden, og kun 32 % beskytter deres data med password.

Vær varsom når du deler computer

”Deling af en computer eller smartphone forøger risikoen af malware-inficering, tab af data og tyveri af kontooplysninger. Det er derfor vigtigt at tage sine forholdsregler. Du skal altid have en backup af vigtige filer. Sørg for at slette information, der ikke må havne i de forkerte hænder, hvilket for eksempel kan gøres ved at deaktivere autoudfyldelse. Husk at kontrollere brugeradgangsrettigheder på enheden og – vigtigst af alt – benyt programmer, der yder beskyttelse mod internettrusler,” foreslår Elena.

Du og din kæreste deler tablet. Din kollega spørger om lov til at låne din computer til at tjekke sin mail. Din datter vil gerne spille et spil på din Android-telefon. Du kan selv identificere internettrusler som malware, phishing-mails og programmers utallige forsøg på at tjene penge på dig. Men kan dem, du deler dine enheder med, spotte farerne?

I en global undersøgelse fra sikkerhedsselskabet Kaspersky Lab, der omhandler brugernes sikkerhedsrisici på nettet, afsløres det, at 32 % af os deler internetforbundne enheder med venner, familie og kollegaer uden at overveje sikkerhedsproblematikkerne ved det inden. 28 % indrømmer desuden, at de mindst én gang har åbnet et usikkert link, og 31 % siger de har fået deres computer, tablet eller mobil inficeret. Paradokset er, at hele 92 % stadigvæk lagrer følsom information på deres enheder.

Over 34.000 muligt mistede filer

I sidste uge forlød det, at en håndfuld danske kommuner var blevet angrebet af en bestemt type ransomware, kendt som ”CryptoWall”. Indtil videre rapporteres det, at i alt seks kommuner har været udsat for angreb: Gribskov, Nordfyns, Fredensborg og Faxe Kommune, samt to ubekræftede – en i Nordsjælland og en i Jylland. Både Fredensborg og Faxe lader til at være kommet nogenlunde uskadt igennem angrebene, da de cyberkriminelle kun fik krypteret en mindre mængde filer, som der var taget back-up af. Nordfyns Kommune har dog rapporteret, at over 34.000 af deres filer, som excel-ark og word-dokumenter, er blevet krypteret og gjort ubrugelige. Kommunerne forsikrer dog om, at det ikke drejer sig om filer med personfølsomme oplysninger.

CryptoWall er en kidnapningssoftware, der kan få adgang til flere computere, hvis de har et delt netværksdrev. Kaspersky Labs undersøgelse viste, at hele 85 % bruger deres internetforbundne enhed i arbejdssammenhænge, hvad giver et skræmmende billede af, hvor let et netværk kan inficeres.

I en udtalelse fra Kaspersky angående ransomware anbefales det, at alle enheder på arbejdspladsen er beskyttet af en type sikkerhedssoftware. Desuden opfordrer Kaspersky Lab til:

* at uerfarne brugere ikke får adgang til netværket
* at der fortages sikkerhedspolicer omkring fremmede filtyper
* at der foretages regelmæssig backup.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere