Home » Hi-Fi » Danske hænder bygger en af verdens bedste pladespillere
Danske hænder bygger en af verdens bedste pladespillere

Danske hænder bygger en af verdens bedste pladespillere

Share

Denne pladespiller bliver til virkelighed i et lille værksted på Frederiksberg i København og sælges til musikelskende hi-fi-nørder i hele verden. I den første artikel om eksklusiv danskbygget hi-fi sætter vi luppen på Omega Point 5

En pladespiller er egentlig en ganske enkel konstruktion. I praksis skal den blot sørge for, at pladetallerkenen roterer med præcis 33 1/3 eller 45 omdrejninger i minuttet. Det er ikke særlig vanskeligt, skulle man tro, men alligevel er der mange filosofier bag konstruktionen af dette lavteknologiske ”kunststykke”.

Udfordringen er nemlig, at pickuppen, som opsnapper de små variationer i musikken fra vinylpladen og omsætter dem til svage elektriske signaler, der ender som musik i dine højttalere, er ekstremt følsom over for udefrakommende rystelser og vibrationer. Det kan være mekaniske lyde fra pladespilleren selv og lyde fra omgivelserne.

Af samme grund er tonearmen, som pickuppen er monteret på, mindst lige så afgørende for, at du får en god oplevelse, når du sætter pickuppen i rillen. En af de bedst spillende af slagsen, hvis du spørger et bredt panel af entusiaster rundt om i verden, er Omega Point 5 med tonearmen Zero.

Se også:  Lydlegende laver ambient pladespiller

Disse to enheder bliver måske lidt overraskende samlet i hånden på Frederiksberg i København i en lille butik, nemlig Lydbutikken, som er en af Danmarks sidste ægte mødesteder for de mest inkarnerede hi-fi-entusiaster.

Butikken har eksisteret i mere end 40 år, og her er det især den analoge musikgengivelse, man altid har haft en særlig kærlighed til.

Ikonisk brite bag konstruktionen

Omega Point 5-pladespilleren og Zero-tonearmen er topmodellerne i et program, der omfatter flere mindre pladespillere og tonearme. Men de bygger på de samme principper. Alle produkterne bygger på samme lydfilosofi uanset pris.

Lydfilosofien er formuleret af den i hi-fi-verdenen legendariske brite Tom Fletcher. Han stod bag den blandt kendere ikoniske pladespiller Nottingham Analogue og dertil hørende tonearme, og mange år før hans død indledte han et samarbejde med Lydbutikken om at bygge en ny konstruktion, der løftede hans ideer op på et nyt niveau.

Ideen i Omega Point-pladespillerne er grundlæggende de samme som i Tom Fletchers egne grammofoner, der er baseret på et étpunkts-princip, som sikrer, at alle resonanser (vibrationer og andet, der ikke kommer fra pladerillen) på den lettest mulige måde kan ledes væk.

Den simple tonearm er bygget, så den leder så få resonanser som muligt. Der er intet kontralod, men til gengæld en elastik inden i armen.

Normalt taler man om, hvordan musikken bliver gengivet, men for Tom Fletcher handlede det også om at kunne ”spille” musikkens pauser.

Se også:  5 gode råd når du køber pladespiller

er skal være ro i afspilningen, så musikken bliver mere rytmisk og naturlig at lytte til. Man skal i videst muligt omfang kun høre det, der er i pladens rille, og ikke alt det forstyrrende fra udefrakommende vibrationer.

For at opnå det går man med Omega Point-pladespillerne til det yderste med alle detaljer. Således er den 10,5 kilo tunge pladetallerken trukket af en rem trukket af en svag motor.

Ved at gøre motoren så stærk, at den lige akkurat kan holde pladetallerkenens hastighed, vil den ikke påvirke pladetallerkenens rotation med mikroskopiske ryk, der kan forstyrre afspilningen, er ideen. Og for at gøre det fuldendt er remmen, som er udført i et silikonelignende materiale, hul indvendig.

TAGS
dansk design
Grammofon
Omega point 5
pladespiller

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her
Annoncelinks


AOD/AOD.dk   © 2022
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S