Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Danske hænder bygger en af verdens bedste pladespillere

Denne pladespiller bliver til virkelighed i et lille værksted på Frederiksberg i København og sælges til musikelskende hi-fi-nørder i hele verden. I den første artikel om eksklusiv danskbygget hi-fi sætter vi luppen på Omega Point 5.

Af Peter Hyldahl, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

En pladespiller er egentlig en ganske enkel konstruktion. I praksis skal den blot sørge for, at pladetallerkenen roterer med præcis 33 1/3 eller 45 omdrejninger i minuttet. Det er ikke særlig vanskeligt, skulle man tro, men alligevel er der mange filosofier bag konstruktionen af dette lavteknologiske ”kunststykke”.

Udfordringen er nemlig, at pickuppen, som opsnapper de små variationer i musikken fra vinylpladen og omsætter dem til svage elektriske signaler, der ender som musik i dine højttalere, er ekstremt følsom over for udefrakommende rystelser og vibrationer. Det kan være mekaniske lyde fra pladespilleren selv og lyde fra omgivelserne.

Af samme grund er tonearmen, som pickuppen er monteret på, mindst lige så afgørende for, at du får en god oplevelse, når du sætter pickuppen i rillen. En af de bedst spillende af slagsen, hvis du spørger et bredt panel af entusiaster rundt om i verden, er Omega Point 5 med tonearmen Zero.

Disse to enheder bliver måske lidt overraskende samlet i hånden på Frederiksberg i København i en lille butik, nemlig Lydbutikken, som er en af Danmarks sidste ægte mødesteder for de mest inkarnerede hi-fi-entusiaster.

Butikken har eksisteret i mere end 40 år, og her er det især den analoge musikgengivelse, man altid har haft en særlig kærlighed til.

Ikonisk brite bag konstruktionen

Omega Point 5-pladespilleren og Zero-tonearmen er topmodellerne i et program, der omfatter flere mindre pladespillere og tonearme. Men de bygger på de samme principper. Alle produkterne bygger på samme lydfilosofi uanset pris.

Lydfilosofien er formuleret af den i hi-fi-verdenen legendariske brite Tom Fletcher. Han stod bag den blandt kendere ikoniske pladespiller Nottingham Analogue og dertil hørende tonearme, og mange år før hans død indledte han et samarbejde med Lydbutikken om at bygge en ny konstruktion, der løftede hans ideer op på et nyt niveau.

Ideen i Omega Point-pladespillerne er grundlæggende de samme som i Tom Fletchers egne grammofoner, der er baseret på et étpunkts-princip, som sikrer, at alle resonanser (vibrationer og andet, der ikke kommer fra pladerillen) på den lettest mulige måde kan ledes væk.

Den simple tonearm er bygget, så den leder så få resonanser som muligt. Der er intet kontralod, men til gengæld en elastik inden i armen.

Normalt taler man om, hvordan musikken bliver gengivet, men for Tom Fletcher handlede det også om at kunne ”spille” musikkens pauser.

er skal være ro i afspilningen, så musikken bliver mere rytmisk og naturlig at lytte til. Man skal i videst muligt omfang kun høre det, der er i pladens rille, og ikke alt det forstyrrende fra udefrakommende vibrationer.

For at opnå det går man med Omega Point-pladespillerne til det yderste med alle detaljer. Således er den 10,5 kilo tunge pladetallerken trukket af en rem trukket af en svag motor.

Ved at gøre motoren så stærk, at den lige akkurat kan holde pladetallerkenens hastighed, vil den ikke påvirke pladetallerkenens rotation med mikroskopiske ryk, der kan forstyrre afspilningen, er ideen. Og for at gøre det fuldendt er remmen, som er udført i et silikonelignende materiale, hul indvendig.

På den måde kan remmen strække sig lidt og opsnappe og undertrykke de meget små ryk, som motoren uvægerligt vil lave. Pladetallerkens inerti sikrer, at hastigheden holdes 100 procent trods den svage motor.

Du finder ingen startknap på pladespilleren. Pladetallerkenen skal skubbes i gang, hvorefter den holder den ønskede hastighed. Hvis der var en knap med tilhørende kondensator, ville det påvirke lyden, er tanken bag den knapløse pladespiller.

Samtidig er Omega Point 5 en studie i resonansafkobling. For eksempel er plintens trækonstruktion udformet som en halvmåne for at minimere resonanser. Var den firkantet eller rund, ville resonanserne bedre kunne sprede sig.

Desuden er den bygget af en træsort, der både er stiv og meget let. Plinten er desuden håndbehandlet med voks, da voks lyder bedre end lak – ifølge folkene bag pladespilleren.

Tonearm med elastik

Tonearmen er udført efter de samme principper og svæver nærmest. Modsat mange andre tonearme har den kun få mekaniske lejer, der kan påvirke afspilningen.

Igen er materialerne valgt efter at eliminere mekanisk energi og resonanser. For eksempel er der en form for elastik bagest og inden i armen. Den bruges i stedet for et traditionelt kontralod til den nødvendige anti-skating-justering (som sikrer, at pickuppen holder sig i midten af rillen).

Når du lytter til Omega Point 5 med Zero-armen, bliver du ikke imponeret som ved mange andre pladespillere. Den gør ikke opmærksom på sig selv, men afkoder musikken på en måde, der gør, at du læner dig tilbage og bare lytter – kan nærværende skribent bevidne.

Pladetallerkenen skal skubbes i gang. Kontaktfladen mellem selve pladespilleren og den lyddæmpende plade er minimal.

Musikken kommer i fokus, og man kan ikke lade være med et vippe med fødderne i takt til musikken. Alt fra enkel kammermusik til et fuldt orkester gengives let og medrivende. Der er stor ro i musikken, og måske synes du, der mangler noget. Det der ”mangler”, er de resonanser, du er vant til fra mange andre pladespillere.

Pladespilleren har fået en renæssance det sidste årti – også den eksklusive og dyre pladespiller. Her er der kælet for alle detaljer – i en butik på Frederiksberg – og derfor er prisen for pladespilleren alene små 36.000 kroner. Dertil kommer 18.000 kroner for tonearmen.

Men du kan faktisk få langt dyrere pladespillere, og mange inkarnerede hi-fi-entusiaster sværger til Omega Point-pakken, fordi de opfatter den som billig, lydkvaliteten taget i betragtning.

Af samme grund bliver Omega Point solgt i stor stil over hele verden. Europa, USA og endda Japan står på kundelisten – og i ordrebogen. For pladespilleren bliver bygget løbende i takt med bestillingerne.