Home » Robot » Danske forskere vinder VM i industrirobot
Danske forskere vinder VM i industrirobot

Danske forskere vinder VM i industrirobot

Share

”Løsningen er faktisk en videreudvikling af det setup, SDU deltog med i WRS-konkurrencen i Japan i 2018 og også vandt,” afslører lektor Anders Glent Buch, og det vækker naturligvis opmærksomhed, at danske forskere nu for anden gang inden for to år har vundet en international robotkonkurrence.

Netop fordi IROS-konkurrencen er kendt i hele det internationale robotmiljø, er de danske deltagere selvsagt glade over, at lykkedes at demonstrere, at robotter ikke kun kan montere faste dele og løsne skruer og plastiktandhjul, men også manipulere bøjelige ting som kabler og remme.

Det er arbejde, der i dag må udføres manuelt, men som den danske vinderdeltagelse viser, vil det i fremtiden kunne klares automatisk af programmerede robotter.

Særligt det faktum, at det danske hold fik to robotter til at arbejde så minutiøst og præcist sammen om en fælles opgave, imponerede dommerpanelet. 

Både konference og konkurrence

Konkurrencens officielle navn er ”2020 IROS Robotic Grasping and Manipulation Competition”, og IROS står for ”International Conference on Intelligent Robots and Systems”. 

Hvis man spørger, hvilke praktiske perspektiver der ligger i de danske forskeres løsninger, svarer Henrik Bindslev, der er dekan på SDU’s Tekniske Fakultet, at holdet med den præmierede løsning har demonstreret, at besværlige opgaver med at samle og skille apparater ad, som i dag kræver fingernemme folk, kan udføres automatisk af robotter. Dermed kan mange mennesker fremover lettes eller helt frigøres fra ensformige og nedslidende arbejdsrutiner. Det vil til eksempel kunne være på genbrugsstationer, hvor kasserede apparater, maskiner og elektronik nu vil kunne blive skilt ad maskinelt med henblik på genbrug af deres materialer frem for at blive smidt direkte på lossepladsen eller til forbrænding.

Se også:  Soldreven teknologi skal uskadeliggøre miljøgifte
To opgaver skulle løses

1. Disassembly

Først gjaldt det om at afmontere delene og løfte dem op fra prøvepladen og smide dem ned i en tom bakke ved siden af. Hver type komponent forudsatte sin egen særlige håndtering, idet eksempelvis kablerne og gummiremmene var viklet om forskellige klemmer, skruer og holdere og først skulle snos rundt og ud af robotgriberne, før de kunne frigøres.

Her udgjorde ikke mindst de længere kabler en udfordring, fordi de skulle drejes og vrides på vidt forskellige måder for at kunne blive fjernet fra prøvebrættet. Nogle af udfordringerne krævede desuden, at den ene robot først skulle fjerne tingen og dernæst række den til den anden, som derpå lod den falde ned i bakken, fordi gribemekanismen på den ene robot ikke altid egnede sig til at slippe emnet. Det var eksempelvis tilfældet for den del af udfordringen, hvor den programmerbare skruemaskine skulle løsne nogle bolte efter først at have fundet den rigtige størrelse og type bit.

Se også:  Denne minirobot skal svømme ind i kroppen med medicin

Gribemekanismen på denne robotarm kunne ikke direkte droppe den løsnede bolt i bakken, så i stedet blev den afleveret til den anden robot, som her var forsynet med gribefingre, så den kunne slippe emnet og lade det falde.  

2. Assembly

Anden del af opgaven bestod i at samle delene igen og montere dem på prøvepladen i samme orden og stand, som robotterne oprindelig fandt dem.

TAGS
erhverv
forskning
robot
robotter

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her
Annoncelinks


AOD/AOD.dk   © 2022
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S