Home » Andet » Danske forskere vil løse pladsproblemerne i skyen
Danske forskere vil løse pladsproblemerne i skyen

Danske forskere vil løse pladsproblemerne i skyen

Share

Drømmen om superhurtig cloud computing er ved at svinde i takt med, at IoT og stadigt flere cloudløsninger kommer til. Men danske forskere har en vej ud af problemet.

Den stadigt stigende brug af IoT (Internet of Things) og cloud-løsninger er efterhånden begyndt at skabe pladsproblemer selv i skyen. Ud over smartphones og computere kom der i 2018 yderligere 1,1 milliarder nye IoT-enheder til i form af smarte fjernsyn, wearables, sikkerhedssystemer og andre ting med indbyggede sensorer. Også læse- og skrivehastigheden begynder at stå i vejen for drømmen om et superhurtigt internet med cloud-computing.

Det giver voksende bekymring for mange store it-virksomheder rundt omkring i verden. Den amerikanske tech-gigant Amazon.com har endda målt på, hvor store omkostninger, der er forbundet med en reduceret hastighed og konstateret, at en ændring på blot 100 millisekunder er nok til at gøre kunder så irriterede, at de opsiger deres abonnement.

Og det vil for en virksomhed af Amazons kaliber betyde en tabt indtægt i milliardstørrelse. Hidtil har løsningen blot været at bygge flere og større datacentre med flere servere. Det er slemt nok, men et yderligere problem er, hvordan vi får adgang til alle disse data. Mange store datacentre er begyndt at bruge mindre harddiske, fordi det giver en smule hurtigere tilgangshastighed.

Se også:  Cisco køber ungarsk firma der gør det nemmere at rulle cloud-apps ud
Det handler om deduplikering

Men nu har et dansk ledet forskningsprojekt et bud på en helt ny løsning, der kraftigt reducerer brugen af nødvendig lagringsplads. Metoden er simpelt hen at undersøge, om der er store blokke af identiske datamængder i de filer, der skal lagres.

Er der det, kan det ene sæt af identiske data jo uden videre slettes. Men lektor ved Aarhus Universitet Daniel Lucani Rötter, der er gået sammen med flere tech-virksomheder og internationale universiteter i projektet Scale-IoT, vil gå videre endnu.

Normalt foretages komprimering og deduplikering kun i forbindelse med datablokke, som er fuldstændigt identiske med hinanden, men ifølge Daniel Lucani Rötter behøver et godt match ikke nødvendigvis at bestå af to ens datablokke helt fri for dubletter eller redundans.

Se også:  Afpressere elsker virksomheder med komplekse sky-miljøer

Faktisk er der flere fordele ved at matche datablokke, der ikke er helt ens, når det drejer sig om komprimering og deduplikering. Det centrale i problemet, når det gælder cloud computing, er jo i bund og grund at begrænse mængden af data, der skal lagres, og ændre måden de håndteres på. Og her handler det især om at finde ligheder i stedet for forskelle.

Og hvad er så deduplikering? Deduplikering (sletning af en helt identisk kopifil) går ud på at undersøge blokke af store datamængder for dubletter eller redundans (data, der omfatter til formålet overflødig information) eller udtrykt mere forståeligt at finde og indkredse de data i filerne, som er identiske.

Finder komprimeringsprogrammet tæt sammenfald mellem et datasæt, der allerede er lagret og et andet, der endnu ikke er lagret, bliver den nye datablok slettet og erstattet med en henvisning til den allerede lagrede datablok sammen med oplysninger om eventuelle detaljeforskelle.

TAGS
cloud-computing
langerplads
skyen

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Modtag dagligt IT-nyhedsbrev

Få gratis tech-nyheder i din mail-indbakke alle hverdage. Læs mere om IT-UPDATE her

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her


AOD/AOD.dk   © 2021
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S