Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Dansk bredbåndskvalitet rykker frem på verdensranglisten

Danmark rykker en plads op og er nu nummer otte i verden.

Af Jan Dahlmann, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Danmark er rykket én plads op på verdensranglisten over bredbåndskvalitet og er nu nummer otte i verden, viser den anden globale undersøgelse om emnet, som universiteterne i Oxford og Oviedo har foretaget på vegne af Cisco System Inc. Den første undersøgelse forelå i 2008.

Broadband Quality Study er eneste måling af sin art, der gælder den faktiske kvalitet af de enkelte landes bredbånd, og dermed adskiller den sig fra det utal af undersøgelser, der findes vedrørende internetudbredelse og –anvendelsesgrad.

Bredbåndskvalitet defineres i denne sammenhæng som up- og download-hastigheder samt latency (det vil sige evnen til at undgå forsinkelser på bredbåndforbindelsen, der forringer oplevelsen af video og tv på nettet). 2009-analysen er baseret på 24 millioner testkørsler foretaget i 66 lande fra maj til juli 2009. Broadband Quality Study vil blive opdateret hvert år og bliver det nye internationale benchmark for bredbåndskvalitet.

Med nød og næppe

Broadband Quality Study 2009 viser, at Danmark rykker en enkelt plads frem til nr. 8 blandt 66 lande. På listen indtager Sydkorea, Japan og Sverige i den rækkefølge de tre første pladser. At Litauen, Bulgarien og Letland indtager de følgende tre pladser i studiet vil nok overraske en del, men det skyldes en relativ meget høj andel af fiberforbindelser – der til gengæld ikke er særlig udbredte i landene.

Danmark har også løftet bredbåndskvaliteten med 10 procentpoint til en score på 44,9. Med denne score kommer Danmark – om end kun med nød og næppe – ind i feltet af lande, hvor bredbåndskvaliteten lever op til kravene fra morgendagens internetapplikationer, såsom TelePresence-videokommunikation i hjemmene, i sundhedssektoren og i uddannelsessystemet.

Ser man derimod på udbredelsen af bredbåndsforbindelser i landene, ligger Danmark nummer ni blandt de undersøgte lande. I nævnte rækkefølge indtager følgende lande de første otte pladser: Sydkorea, Japan, Hongkong, Sverige, Schweiz, Holland, Singapore og Luxembourg.

Bredbånd ind i klimapolitikken

Den høje bredbåndskvalitet gør – sammen med en af verdens mest netværksparate befolkninger – Danmark klar til grønne forandringer. Højkvalitetsbredbånd muliggør for eksempel videomøder som erstatning for forretningsrejser, hjemmearbejde som alternativ til bilturen, og – som man eksperimenterer med i Amsterdam – etablering af ”bredbåndskontorhuse” uden for storbyerne. Det bringer kontoret tættere på medarbejderne, så pendlerne slipper for at køre ind i byerne.

I en kommentar til undersøgelsen siger Niels Münster-Hansen, adm. direktør for Cisco i Danmark:

”Bredbåndsinfrastrukturen skaber nogle grønne muligheder, som ikke findes i traditionelle infrastrukturer som skinner og asfalt. Det er kun godt, at der satses stort på vindenergi og elbiler, men i kampen mod klimaforandringer bør den digitale infrastruktur spille en større rolle. Vindmøller mindsker jo ikke CO2-udledningen – eller bilkøerne – på vejene. Det kan nettet gøre i lande som Danmark, hvor vi har en veludbygget bredbåndsinfrastruktur,” siger Niels Münster-Hansen.

København på en 12. plads

Broadband Quality Study har også undersøgt, hvilke byer i verden, der har den bedste bredbåndskvalitet. Listen toppes af Yokohama (Japan) efterfulgt af Nagoya (Japan), Kaunas (Litauen), Sapporo (Japan), Seoul (Sydkorea), Malmø (Sverige), Osaka (Japan), Wuhan (Kina), Uppsala (Sverige), Sofia (Bulgarien), Rotterdam (Holland) Riga (Letland) og så kommer København – der lige sniger sin ind foran rumænske Bukarest.

[themepacific_accordion]
[themepacific_accordion_section title="Fakta"]

TelePresence og klimatopmøde

[/themepacific_accordion_section]
[/themepacific_accordion]