Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Dansk virksomhed skaber satellitbaserede 5G-netværk

Den danske satellitkommunikationsvirksomhed, GateHouse SatCom skal udvikle software, som gør det muligt at udrulle et satellitbaseret 5G-mobilnetværk på globalt plan.

Af Aksel Brinck, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Kun 10 procent af jordens overflade er dækket af landbaseret netværk. Det har øget nødvendigheden af stærke netværk, der kan sikre en solid 5G-dækning - og her er satellitbaserede forbindelser i stor efterspørgsel.

Den danske satellitkommunikationsvirksomhed GateHouse SatCom er tilsyneladende med helt fremme i udviklingen af software til fremtidens satellitbaserede 5G-netværk.
For den europæiske rumorganisation ESA og Uddannelses- og Forskningsstyrelsen har netop støttet GateHouse SatCom med 1,8 millioner kroner, så selskabet kan udvikle softwareløsninger til de såkaldte 3GPP NB-IoT NTN-standarder, som danner grundlag for fremtidens satellitbaseret 5G-teknologi.

"Vi er utrolig glade for samarbejdet med ESA og styrelsen, hvilket er en stor anerkendelse af vores arbejde med at udvikle teknologistandarder for mobilenheder og internet of things-tjenester, så små satellitter fremover kan bruges til at udbrede netværk," fortæller Per Koch, der er Business Development Manager hos GateHouse og uddyber:

Eksisterende teknologier

"Konkret går projektet ud på at udnytte eksisterende teknologi fra landbaserede netværk i satellitter, så det er muligt at udbrede 5G-netværk til steder, hvor det landbaserede netværk via master eller kabler ikke kan række eller er utilstrækkelige. Det vil blandt andet blive epokegørende inden for det maritime og logistiske område, hvor netværket kan benyttes til tracking og overvågning, mens det også kan blive et centralt værktøj i den grønne omstilling i forhold til globale klimamålinger."

Investeringen kommer fra en samlet pulje på 23 millioner kroner, som er blevet fordelt mellem fem danske rumvirksomheder, der er særligt udvalgt af ESA. Det er anden gang, at GateHouse SatCom modtager midler til projektet, som blev støttet med et tilsvarende beløb i 2019 og forventes at være på markedet inden for to år.

Nordjylland topper

Hele tre ud af fem virksomheder, der i år har modtaget støtte fra ESA og Uddannelses- og Forskningsstyrelsen, har base i Nordjylland, og ifølge Per Koch er koncentrationen af de såkaldte new space-virksomheder ikke tilfældig.

"Hvis man vil arbejde i spændingsfeltet mellem mobil- og rumindustrien, så er Nordjylland stedet. Historisk set har regionen gjort sig bemærket inden for mobilindustrien, hvorfra mange ansatte i de nordjyske new space-virksomheder har deres baggrund. Samtidig er Aalborg Universitet et internationalt anerkendt universitet, der er specialiserede i uddannelser inden for det tekniske område og herunder blandt andet tele- og satellitkommunikation," siger Per Koch slutteligt.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere