Home » AOD Pro » Dansk supercomputer går i skyen og kan nu bedre hjælpe med at redde liv
Dansk supercomputer går i skyen og kan nu bedre hjælpe med at redde liv

Dansk supercomputer går i skyen og kan nu bedre hjælpe med at redde liv

Share

Nu bliver den danske superklynge af computere til natur- og sundhedsvidenskab Computerome virtualiseret i en private cloud. Det betyder, at man kan analysere langt større mængder af data og på den måde gøre for eksempel behandling af kræft mere effektiv

På Danmarks Tekniske Universitet, DTU, administrerer man en af verdens kraftigste HPC’er (High Performance Computer), som anvendes af for eksempel forskere inden for biovidenskab eller læger inden for sundhedsvidenskab. Computerome, som denne computerklynge hedder, er nu blevet opgraderet til fremtidig brug.

Opgraderingen er sket i samarbejde med virtualiseringseksperten VMware, som har lavet en virtualiseret version af Computerome, der kan køre mange mindre clouds i et sikkert, segmenteret netværk. Ved at benytte VMwares løsninger kan forskere analysere enorme mængder data, og tidsforbruget på videnskabelige projekter er nu mindsket fra dage til timer.

Resultatet er, at sundhedssektoren nu endelig kan bryste sig af at have en fremtidssikker løsning med nok ydeevne, sikkerhed og hastighed til at gennemføre forskningsprojekter og understøtte driften af nationale tiltag, herunder blandt andet det Nationale Genom Center, forklares det i en meddelelse.

Se også:  Hackerne har fået øje på Linux – trussel mod virksomheder i skyen
Både behandling og forskning

”Computerome bruges både til opbevaring af kliniske data og til forskning. Udfordringerne ved at udvikle og anvende systemet var at skabe en sikker og meget fleksibel multi-tenant platform, der kan benyttes af både klinikere og forskere,” siger Peter Løngreen, direktør hos Computerome.

Den første version af Computerome blev bygget i 2014 på konventionel og såkaldt ”bare metal” infrastruktur. Denne version kunne ikke håndtere den voksende arbejdsbyrde og stigende mængde data. DTU og VMware har derfor i fællesskab udviklet den virtualiserede udgave som en virtuel private cloud.

”Dette var en ny satsning, der kombinerede to førende teknologier. Vi tog en meget kompleks HPC-klynge – en af de største i verden – og kombinerede den med VMwares private cloudløsning. Det har ikke været muligt før,” siger Løngreen.

Se også:  Skyens fordele skal forbedre it-infrastruktur i virksomheder

Ved at benytte VMwares Cloud Foundation-løsning kan Computerome hurtigere skalere sin drift til at konfigurere og igangsætte nye videnskabelige projekter.

Forudser risici ved kræftbehandling

Computeromes brugere udvikler blandt andet algoritmer, som forudser risici og fordele ved forskellige sygdomsbehandlinger. Det gælder ved kræftbehandling, hvor sundhedspersonale bliver hjulpet til at vælge den bedste behandling for hver patient. Professor Ismail Gögenur og hans forskningsgruppe fra Sjællands Universitetshospital bruger for eksempel Computerome til at udvikle nye skræddersyede terapiforløb til kræftpatienter efter en operation.

”Computerome giver os en infrastruktur til at integrere titusindvis af patientdata simultant og finde den bedst mulige behandling til hver enkelt patient. Det er unikt, og det giver os den kæmpe fordel, at vi hurtigt kan udføre research af meget høj kvalitet,” forklarer Gögenur.

Med mere investering og udvikling i supercomputer-ressourcer over fire år kommer supercomputeren til at levere endnu flere forskningsresultater i fremtiden, vurderer organisationen bag Supercomputeren.


TAGS
Cloud
DTU
skyen
supercomputer
virtualisering
VMWare

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her
Annoncelinks


AOD/AOD.dk   © 2022
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S