Home » Robot » Dansk robot kan scanne kæmpe vindmøllevinger for fejl
Dansk robot kan scanne kæmpe vindmøllevinger for fejl

Dansk robot kan scanne kæmpe vindmøllevinger for fejl

Share

Et forskningsprojekt med dansk deltagelse har udviklet en autonom robot, som 3D-scanner store emner. Robotten kan blandt andet bruges til kvalitetstjek af vindmøllevinger.

Når et produkt bliver meget stort, kan det være svært for producenten at kontrollere, om emnet er fri for fejl eller indeholder mulige svagheder. Nu kan en automatiseret løsning hjælpe i form af 3D-scanning. Robotten, som foretager scanningen, er udviklet af Siemens Gamesa Renewable Energy sammen med DTU og Force Technology. Robotten kan blandt andet scanne overfladen på vindmøllevinger.

”Robotten kan scanne overfladen med en 3D-scanner, en såkaldt struktureret lysscanner, som via infrarødt lys får 3D-punktskyer ud fra vingens overflade,” forklarer Rasmus Ahrenkiel Lyngby, der brugte sin erhvervs-Ph.d. fra DTU hos Siemens Gamesa Renewable Energy på at udvikle teknologien i løsningen.

Robotten er opbygget og testet på Force Technologys fabrik og derefter afprøvet i Siemens Gamesas vingefabrik i Aalborg.

Scanning sker uden forprogrammering

Løsningen består af en selvkørende platform med en robotarm udstyret med et kamera. Dette kamera er i praksis en struktureret lysscanner. Scanningen skal ikke programmeres på forhånd, i stedet tilpasser robotten sig emnet, i dette tilfælde en vindmøllevinge.

”Robotten tilpasser sig selv den enkelte vinge, hvilket er utrolig imponerende, når man skal måle noget, der er så stort og lave et stykke udstyr, der selv finder ud af, hvad den skal måle og tilpasser sine algoritmer efter, hvor den skal bevæge den,” fortæller Ewa Nielsen, der er Head of Quality Execution hos Siemens Gamesa Renewable Energy.

Ultralyd kan afsløre indre defekter

Scanningen er også med til at give værdifulde data, som kan bruges til at planlægge vedligeholdelse, forudser Thomas Aaboe Jensen, programleder hos Force Technology og en af de involverede i projektet.

”Hvis man vil finde indre defekter på store strukturer, kunne man sætte et ultralydssystem på. Det kunne være broer, rørkonstruktioner eller tårne til vindmøller. Alt, som man kan forestille sig, er stort, og hvor man gerne vil have en 3D-model af den faktiske konstruktion,” forklarer han.


DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Modtag dagligt IT-nyhedsbrev

Få gratis tech-nyheder i din mail-indbakke alle hverdage. Læs mere om IT-UPDATE her

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her


AOD/AOD.dk   © 2020
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S