Home » AOD Pro » Verdens måske første funktionelle kvantecomputer skal bygges i Danmark
Verdens måske første funktionelle kvantecomputer skal bygges i Danmark

Verdens måske første funktionelle kvantecomputer skal bygges i Danmark

Share

I 2034 står Danmarks første fuldt funktionelle kvantecomputer klar – måske er det endda den første i verden. Udviklingen sker i et samarbejde mellem Københavns Universitet og Novo Nordisk Fonden

Danmarks første fuldt funktionelle kvantecomputer skal se dagens lys i 2034. Sådan lyder målsætningen i et ambitiøst kvanteprogram, som nu indledes i samarbejde mellem Københavns Universitet og Novo Nordisk Fonden. Det meddeler universitetet.

Kvantecomputeren skal hjælpe med udviklingen af ny medicin og give nye indsigter i klimaforandringer og den grønne omstilling, som det ikke er muligt at få med klassiske computere i dag.

Det er måske ikke kun Danmarks første, men endda verdens første fuldt funktionelle og generelt anvendelige kvantecomputer.

Bevilling på 1,5 milliarder kroner

Med en bevilling fra Novo Nordisk Fonden på knap 1,5 milliarder kroner skal forskere på Niels Bohr Institutet på Københavns Universitet arbejde målrettet mod at gøre det, som techgiganter og stormagter verden over ikke er lykkedes med endnu: at bygge en fuldt funktionel kvantecomputer.

Se også:  AMD erobrer supercomputerne – Intels andel styrtdykker

”Udfordringen ved at udvikle en brugbar kvantecomputer er enorm og minder på nogle måder om udfordringen ved månelandingsprogrammet i 60’erne. Men vi er ambitiøse og satser på, at vi i slutningen af dette program har en kvantecomputer, som kan løse komplekse problemer, som klassiske computere ikke kan,” siger professor Peter Krogstrup fra Niels Bohr Institutet på Københavns Universitet, som står i spidsen for kvanteprogrammet.

Kvante

Computeren skal bygges på Niels Bohr Institut. Her er Institutleder Jan Westenkær Thomsen samt leder af kvanteprogrammet professor Peter Krogstrup. Foto: Ola J. Joensen.

Programmet forventer at involvere et stort internationalt økosystem af verdens førende universiteter og industrier, herunder forskere fra Massachusetts Institute of Technology (USA), Delft University of Technology (Holland), Danmarks Tekniske Universitet, Aarhus Universitet og University of Toronto (Canada).

Først skal den bedste platform findes

De første syv år skal programmet fokusere på at udvikle materialer og hardware til at bygge kvantebits. Samtidig bliver forskellige kvanteplatforme udforsket, og den bedst egnede kvanteplatform findes. Parallelt hermed vil der være samarbejde med forskere fra life science-området, som vil guide udviklingen af teknologien, forklares det.

Se også:  Danskere udvikler kvantecomputer der måske kan overhale alle de andre

De sidste fem år skal teknologien skaleres op, så man til slut har en kvantecomputer, der kan løse relevante problemer inden for life science-området, som vores computere i dag ikke kan.

”Med denne langsigtede bevilling ønsker vi at gøre Danmark til verdensførende inden for kvanteforskning, der er et område med kolossalt potentiale, og som kan revolutionere computerverdenen. Vi ønsker at skabe, modne og udvikle teknologi, der kan løse store og aktuelle udfordringer inden for bl.a. sundhed og bæredygtighed,” siger Mads Krogsgaard Thomsen, CEO i Novo Nordisk Fonden.

Programmet vil holde til på det nuværende Niels Bohr Institut på Blegdamsvej i København. En del af bevillingen går til at etablere Quantum Foundry P/S, som er et partnerselskab, der placeres i forbindelse med programmet. Dette selskab er en fabrikationsenhed, som leverer materialer og hardware til forskerne i programmet, og som arbejder meget tæt sammen med resten af programmet, forklares det i meddelelsen.


TAGS
kvantecomputer
supercomputer

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her
Annoncelinks


AOD/AOD.dk   © 2022
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S