Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Dansk gennembrud på CES

Den danskejede virksomhed Genomic Expression var med på CES 2016 i Las Vegas. Her deltog man i Extreme Tech Challenge og får nu foretræde for storinvestoren Sir Richard Branson.

Af Henrik Malmgreen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Selvom der er langt mellem de danske indslag på CES, lykkedes det i år en danskgrundlagt virksomhed – Genomic Expression – at komme gennem nåleøjet i Sir Richard Bransons Extreme Tech Challenge. Det er et fast indslag på CES og er en dyst mellem ti udvalgte techvirksomheder, hvor præmien til de tre, der kommer på podiet, er et privat besøg hos Richard Branson på hans private ø i Vestindien, Neckers Island. Her bliver der helt konkret mulighed for at pitche milliardæren selv med henblik på at opnå investorkapital.

Deltagelse i Extreme Tech Challenge sker via ansøgning, og alene det at blive udvalgt til at komme med i slutfeltet, er i sig selv en ære. Men endnu større er selvfølgelig den ære, der tilkommer de tre virksomheder, som får foretræde for Richard Branson selv, hvilket skete fra den 10. til den 13. februar. I år kommer imidlertid en fjerde virksomhed med. For selvom det ikke lykkedes Genomic Expression at kvalificere sig direkte til et besøg på Neckers Island, var der på CES så stor interesse for virksomhedens arbejde, at der på stedet blev uddelt et wildcard.

En ulige kamp mod gadget-virksomheder
Det dansk-amerikanske molekylær informatik og genetik selskab har nemlig udviklet en metode, der gør det muligt at diagnosticere specifikke cancertyper på kun syv dage og samtidig matche, hvilken medicin, der virker over for netop denne type af cancer.

”Vi var selvfølgelig glade for at at blive udvalgt til finalefeltet i Extreme Tech Challenge blandt mere end 2000 virksomheder, men undervejs fra vores hovedkontor i New York til CES i Las Vegas havde jeg ikke de store forventninger. Faktisk havde jeg lidt svært ved at se os dyste mod robot- og gadgetvirksomheder på verdens største messe for forbrugerelektronik”, siger Genomic Expressions direktør Gitte Pedersen i telefonen fra USA.

Gitte Pedersen, der er direktør for Genomic Expression, ser frem til at få foretræde for Sir Richard Branson – og håber naturligvis på en skilling oven i. Gitte Pedersen, der er direktør for Genomic Expression, ser frem til at få foretræde for Sir Richard Branson – og håber naturligvis på en skilling oven i.

Det var da også tre gadgetvirksomheder, der scorede de tre podiepladser, men interessen i baglandet for Genomic Expressions metode var imidlertid så stor, at d et som nævnt blev til et wildcard. Ganske enkelt fordi kræftforskning er noget, de fleste mennesker kan forholde sig til ud fra den triste konstatering, at de fleste kender en eller flere personer, der er ramt af sygdommen.

Diagnosticering gennem nyudviklede algoritmer
Genomic Expression lancerede deres metode for blot godt tre måneder siden, og kort fortalt går den ud på, at man via egenudviklede algoritmer giver mulighed for en langt tidligere og ikke mindst en langt mere præcis diagnosticering af en patients cancertype.

Det sker gennem en test, der hedder OneRNA, som laver et ekstrakt af RNA fra cellerne på en måde, så det er nemt at identificere og kvantificere RNA’et gennem en såkaldt sekvensering. RNA er en kopi af vores DNA, og med en speciel algoritme samt den præcise beskrivelse af RNA’et kan der søges ekstremt hurtigt i alle relevante databaser over, hvilke medicin der rent faktisk har virket på andre patienter med samme cancerprofil.

”Det nedsætter omkostningerne til diagnosticering til 1/10 del og giver lægen mulighed for at optimere behandlingen af patienten – herunder undgå medicin, som ikke virker – og identificere kliniske udviklingsprogrammer, som kan hjælpe de patienter, der ikke responderer på allerede godkendt medicin”, siger Gitte Pedersen.

Forskningsforsøg allerede i gang i USA
I dag er det kun én ud af fire cancerbehandlinger, der forlænger liv. Cancerpatienter oplever således ofte, at de skal igennem adskillige forskellige behandlinger, før man ved, om de virker. Og reelt kan man risikere, at forkert behandling forværrer situationen for patienten. Det undgår man med denne diagnosticeringsmetode.

Extreme Tech Challenge foregår på Richard Bransons private ø i Vestindien. Extreme Tech Challenge foregår på Richard Bransons private ø i Vestindien.

Flere virksomheder arbejder med at udvikle DNA-diagnosticering. Det specielle ved teknologien fra Genomic Expression er selve testen. Ved at fokusere på RNA kan man være hurtigere og mere nøjagtig i sine analyser. Derudover er man i stand til at finde markører for respons på immunterapi, som er mere effektiv end kemoterapi.

Interessen for den nye diagnosticerings-metode er stor, og blandt andre det amerikanske National Cancer Institute har etableret et samarbejde med Genomic Expression. Her ser man store muligheder for at kunne navigere patienter mere præcist ind til kliniske forsøg. Indtil videre er Genomic Expressions metode nemlig kun godkendt til forskningsformål, men målet er selvfølgelig på sigt at kunne tilbyde en diagnosticeringsmetode, der er regulatorisk godkendt og som følge deraf kan benyttes i almen onkologibehandling.

Samarbejde med IBM og Watson
”Vi har således også indledt et samarbejde med IBM, der jo er kendt for deres supercomputer Watson, som blandt andet har markeret sig stærkt inden for analytisk cancerforskning”, siger Gitte Pedersen.

Hun vurderer, at potentialet inden for Genomic Expression inden for den medicinske forskning har en værdi på ca. en milliard dollars. En værdi, der kan ganges med faktor 20, den dag metoden er godkendt af de amerikanske sundhedsmyndigheder.

”Vi har godt nok et kontor i Danmark, men vores hovedsæde ligger i New York, og vores laboratorium i Boston. Da vi ikke kan dublere vores omkostninger ved at være til stede i begge lande, ligesom de regulatoriske systemer er forskellige, var det altså en strategisk beslutning at vælge USA, da vi skulle starte op kommercielt. Men da Danmark har stærke kompetencer inden for kræftforskning, vil vi meget gerne være mere til stede i Danmark på et senere tidspunkt”, siger Gitte Pedersen.

Flere danskere med i topledelsen
Blandt medarbejderne og stifterne af Genomic Expression er den kendte danske forsker i biotech og cancer, Jesper Zeuthen, samt den danske genforsker, Morten Pedersen. Virksomheden har hidtil været finansieret via blandt andre Højteknologifonden samt en række danske og udenlandske, private investorer, men på CES mødte man flere potentielle investorer.

“Vi er enormt stolte over at have deltaget i The Extreme Tech Challenge. Det giver os så meget opmærksomhed, at vi kan tiltrække investorer til en global roll-out.
Anerkendelsen gør også, at vores muligheder for at samarbejde med store diagnostik- og medicinalvirksomheder bliver langt bedre”, siger Gitte Pedersen, der selv har en fortid i Novo Nordisk. Og så bliver det jo altså spændende at se, om også Sir Richard Branson finder den dansk-amerikanske virksomhed så interessant, at han siger god for en investering.

Den rette cancerbehandling kan hjælpes på vej af nye diagnosticeringsmetoder. Den rette cancerbehandling kan hjælpes på vej af nye diagnosticeringsmetoder.