Home » Andet » DAB-radioens fremtid – Dead And Buried?
DAB-radioens fremtid – Dead And Buried?

DAB-radioens fremtid – Dead And Buried?

Share

Efter 20 års tilløb er der tilsyneladende skabt politisk enighed om, hvordan radio skal sendes digitalt i fremtiden, samt at der – sandsynligvis – skal slukkes for FM-senderne

Overskriften til denne kasse brok er planket fra engelske medier. Også på den anden side af Vesterhavet er der DAB-skeptiske folk.

Ligesom her i Danmark har regeringen besluttet at blive ved med at poste penge i DAB og lukke FM-båndet. I princippet – for begge lande holder en kattelem åben.

Den danske går ud på, at FM-båndet skal lukkes ved udgangen af 2019, ”såfremt det medio 2018 kan konstateres, at minimum 50 procent af radiolytningen, herunder i biler, sker på digitale platforme”.

Hvis dette kriterium bliver opfyldt, hvad der vel næsten ikke kan undgås, hvis internetlytning tælles med, kan såkaldt æterbåret radio om knap fem år kun modtages digitalt i form af DAB (Digital Audio Broadcasting). Englænderne taler i øjeblikket om FM-sluk i 2020.

For småt og for dårligt

For nogle vil DAB-radioens sandsynlige sejr være kulminationen på 40 års udvikling. For andre vil denne teknologi være aldeles overflødig.

Som sædvanlig er det internettet, som har vendt op og ned på forventningerne. I dag er der plads til 15-20 DAB-kanaler, og dette tal vil vokse til måske 30, når en tredje såkaldt MUX (multiplexer) tages i brug.

Fint, men dog det rene vand mod de 97 danske stationer, heraf rigtigt mange lokale, der i øjeblikket kan modtages som internetradio via en portal som Reciva.

[pt id=’2032440′ size=’large’ link=’file’ html_attrs=’title=”Engelske Pure har været DAB-pionerer men firmaet har ikke glemt de andre platforme. Denne Sensia 200D kan streame fra smarte enheder samt modtage FM- og internetradio og så kan den for resten også tage DAB.”‘]

Engelske Pure har været DAB-pionerer, men firmaet har ikke glemt de andre platforme. Denne Sensia 200D kan streame fra smarte enheder samt modtage FM- og internetradio, og så kan den for resten også tage DAB.

Det gavner heller ikke sagen, at stadig flere opinionsledere mener, at DAB-lyden er dårlig. Den mangler den varme, musikalske klang, som disse mennesker oplever på FM-båndet. Til vores FM-fans bliver det næppe nogensinde godt nok, men internettet har rigelig kapacitet til at streame indhold i u-komprimeret cd-kvalitet ved mere end ti gange så høje bitrater, som der typisk bruges til DAB-musik. Bare spørg tjenesten WiMP.

Historien gentager sig. Det var de samme synspunkter, som blev luftet, da cd’en landede i 1983 og skulle udradere LP’en. Både FM-radio og LP-plader blev lanceret i 1950’erne og regnes for at være jævnbyrdige med hensyn til teknisk kvalitet. LP’ens renæssance har været i gang i mere end 10 år, og nu bliver det tilsyneladende FM-radioens tur.

Når der efter planen slukkes for FM-senderne i 2019, går man samtidig – stadig efter planen – over til den nyere DAB+-standard, som skal kunne halvere bit-raten i forhold til almindelig DAB i samme kvalitet.

Dette vil sandsynligvis ikke medføre, at man skruer op for lydkvaliteten, men tværtimod reducerer bitraterne for at klemme flere stationer ind på DAB-båndet. Skiftet til DAB+ vil også betyde, at omkring halvdelen af de cirka 1,3 millioner modtagere, som aktuelt står i de danske hjem, skal skrottes.

Plan B for DAB

De første kugler til DAB blev støbt i 1980’erne, og prototyper blev vist omkring 1995. Dengang var cd’en stadig ny og futuristisk, og den var digital – det samme som god, smart og tjekket. Så naturligvis skulle radio også sendes digitalt. Hvorfor skulle der så gå endnu et kvart århundrede med at implementere DAB? Vel først og fremmest fordi der aldrig har været et folkekrav om digitalradio. Folk kunne lide cd’en, fordi den var mere handy end LP’en og mere holdbar end kassettebåndet, men når der står ”P3” på displayet, er de fleste ligeglade med, om antennesignalet hedder FM eller DAB.

Lad os prøve at skrue kalenderen frem til 2019. Så kan familien Danmark komme til at opleve, at omkring fem mio. FM-radioer i forskellige bærbare og stationære udformninger ikke vil kunne modtage radio. Problemet er mindre for de næsten lige så mange smartphones, der ganske vist har FM-radio som standard, men kan streame radio fra nettet.

Så bliver det spændende at se, om politikerne tør gennemføre deres beslutning om FM-sluk og stille op som skydeskive for organisationer, der vil forsvare de svage og udsatte mod at blive ruineret af ny teknologi.

Med danske politikeres evne til at vælge de dyreste og dårligste løsninger, jævnfør IC4-togene, spår denne brokker, at de ikke tør skrotte DAB-senderne.

Til gengæld vil de pludselig finde ud af, at FM-senderne egentlig fungerer ganske udmærket, og så kan de jo lige så godt blive ved med at køre – ikke mindst af hensyn til de mange lokalradioer, der skaber sammenhæng i Udkantsdanmark.

Hvordan modtager du radio i dag, og hvordan venter du at gøre det i fremtiden? Har du nogle tanker eller erfaringer at dele, hører vi gerne fra dig. Send dit bidrag eller tip – gerne med link – til redaktion@altomdata.dk


TAGS
Brokkassen
Dabradio

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Modtag dagligt IT-nyhedsbrev

Få gratis tech-nyheder i din mail-indbakke alle hverdage. Læs mere om IT-UPDATE her

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her


AOD/AOD.dk   © 2021
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S