Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

DAB-radioen siger farvel til dårlig lyd

Snart siger vi farvel til den gamle DAB-standard, hvilket nok skal komme bag på nogle lyttere. Med den nye standard DAB+ har lydkvaliteten fået et løft. Det hører man på deltagerne i denne test af kompakte DAB-radioer i forskellige prislag.

Af Kasper Nesager, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

DAB-tiderne er blevet bedre. Den digitale radio har løftet sig og er i dag den foretrukne radioløsning for mange af os, der elsker tale- og musikmediet.

Sådan så det ikke ud da DAB-radioen blev introduceret for knap 20 år siden. Da Danmark tilsluttede sig Digital Audio Broadcasting, var det ellers med forventningen om, at vi fik bedre lydkvalitet, når vi stillede ind på vores favoritkanal.

Virkeligheden blev dog en anelse anderledes. Den støj og knitren, vi kendte fra FM-radioen, forsvandt ganske vist, og lyden blev klarere. Samtidig var det nemt at finde kanalerne, da et simpelt drej på knappen ledte dig videre til næste kanal – dagene med søgen og finindstilling af P3 var forbi.

Den forventede ørenfryd var dog jammer for musikalske feinschmeckere, der fornemmede, hvordan mellemtoner og detaljer i musikken forsvandt med det digitale signals indtog.

Kritikere påpegede, at bitraten var lavere end cd-kvalitet, 192 kbps, hvilket især gik ud over stereolydkvaliteten.

Ny og bedre DAB med ulemper

For at imødekomme kritikken af lydkvaliteten har Danmark omfavnet den nye standard DAB+, der har en lydkvalitet, der er en cd værdig. Til gengæld er den nye standard lidt surt for dem, der har en ældre DAB-radio, som de er godt tilfredse med. For de skal efter alt at dømme på udkig efter en ny model inden december i år, hvis de fortsat vil høre digital radio.

Det forventes, at 600.000-700.000 DAB-radioer vil være ubrugelige efter december, hvor DR og andre radiostationer skifter til DAB+ (efter en offentlig oplysningskampagne). Er din radio produceret efter 2011, burde den dog være kompatibel med DAB+.

Men skal du på udkig efter en ny DAB-radio, eller er du interesseret i at investere i din første model, kunne det være interessant for dig at vide, at DAB-radioer i dag byder på mere end blot en stationær klods, der har evnen til at opfange radiosignaler.

Dagens standard

Kendetegnet for de fleste DAB-radioer i dag er, at de er lette at have med på farten. Der er masser af transportable modeller. Skal du en tur i sommerhus, i haven eller blot ud i køkkenet, kan du have din radio med i hånden. Køber du en af de kompakte modeller, vil der være mulighed for at sætte batterier i radioen, så du slipper for ledning og stikkontakt.

Dagens standard, når du kommer over en pris på 1000 kroner, byder også på Bluetooth-kompatibilitet, så du kan tilslutte din tablet eller smartphone. Hvis du vil lytte til din yndlingsmusik, kan du bruge en radio som trådløs højttaler i stedet for at være afhængig af radiokanalernes musikvalg.

Her på redaktionen oplever vi dog, at radioproducenterne har svært ved at finde balancen mellem radio og ministereoanlæg. For de fleste DAB-radioer med Bluetooth-forbindelse er ikke i stand til at levere samme lydkvalitet som dedikerede Bluetooth-højttalere. Som vores test afslører, er det stadig en udfordring for radioerne at levere en fyldig bas, klare mellemtoner og defineret diskant.

Producenterne har tydeligvis udviklet radioerne til at kunne gengive den underlegne DAB-lydkvalitet og har ikke taget højde for, at din musik på telefonen eller din tablet har en højere bitrate og dermed bedre lydkvalitet, end du finder i radiokanalerne. Derfor anbefaler vi, at du køber en DAB-radio ud fra dens primære formål: At spille radiokanaler. Muligheden for at tilslutte andre enheder er blot en ekstra bonus uden den store plusværdi.

Skal du overveje en FM-radio i stedet? Nej, kun hvis du bor de få steder i landet, hvor DAB-modtagelsen stadig er småproblematisk. For DAB tilbyder alle de sædvanlige, danske kanaler plus en masse andre, specialiserede kanaler. Den giver et større og mere differentieret udvalg.

DAB findes også i tunere til egentlige hi-fi-anlæg, men det er ligesom, at radio og hi-fi ikke rigtig ”spiller” sammen. Radiolytning er primært noget, man nyder som baggrundslyd, og derfor skal DAB-radioen selvfølgelig være til at hanke op i. Det gør vi så i denne test, hvor vi går tæt på seks aktuelle, transportable radioer.

Læs testene af DAB-radioer her:

Geneva WorldRadio DAB+
Pure Evoke D4
Scansonic R3BT
Pinell Go
Sony XDR-S60DBP
Philips ORT7500

[themepacific_accordion]
[themepacific_accordion_section title="Fakta"]

Læs testene af DAB-radioer her:

[/themepacific_accordion_section]
[/themepacific_accordion]