Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Test: D-Link DIR-1960: Bredbånd og tryghed til hele familien

D-Link har allieret sig med virusjægerne hos Intel-ejede McAfee og lancerer nu en router-familie, der holder både it- og IoT-enheder beskyttet mod alle former for angreb fra nettet.

Af Knud Søndergaard, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Der er vel ingen AOD-læser, som ikke har et antivirusprogram installeret på sin computer. Det beskytter mere eller mindre effektivt mod internettets utallige cybertrusler, men det kan også skabe falsk tryghed – især i hjem med mange opkoblede enheder. Hvad nu hvis en hacker finder en usikret bagdør i f.eks. en robotstøvsuger, en ovn eller et smart-tv og udnytter den til at inficere familiens egentlige it-produkter med ondsindet indhold via Wi-Fi?

Så er forebyggelse bedre end en eksorcist, og en billig genvej kan være at anskaffe en router, hvor der er gjort ekstra meget ud af sikkerheden.

McAfee Protected

Noget i den retning må folkene hos D-Link have tænkt, da de startede udviklingen af de seneste EXO-routere. Og for at komme hurtigt i mål har D-Link købt den nødvendige ekspertise hos McAfee, som leverer nogle af markedets mest anerkendte sikkerhedsløsninger.

Den testede D-Link DIR-1960 – og to kraftigere routere i samme familie – kommer med den mest generøse sikkerhedspakke, vi til dato har oplevet.

Såvel routeren som et ubegrænset antal computere, tablets og smartphones på det samme Wi-Fi-netværk er omfattet af et 2-års abonnement på McAfee LiveSafe antivirus-software. Med i pakken er desuden et 5-års abonnement på McAfee Secure Home Platform (SHP), som automatisk beskytter hver eneste IoT-enhed på netværket. SHP indeholder også en omfattende forældrekontrol, der afskærmer ungerne fra uønsket indhold, mens de er online.

Sikkerhedssystemerne opdateres naturligvis løbende og automatisk, og da de benytter maskinlæring i skyen, bliver de klogere med tiden, lover udviklerne.

Klar til mesh

Hidtil har vi været vant til, at mesh-systemer med flere små, diskrete routere har levet deres eget liv ved siden af traditionelle routere med strittende antenner og mange LAN-tilslutninger. Den situation er ved at ændre sig, for DIR-1960 – og flere enheder fra andre udbydere – er klar til at indgå i konfigurationer med mesh-enheder. Det vil i praksis sige, at man kan ”forlænge” routeren med en eller flere extendere, uden at man skal kysse halvdelen af båndbredden farvel i hvert trin.

Hvis DIR-1960 skal dække et hus med flere etager eller række ud i haven, kan det være en idé at investere nogle få hundrede kroner i D-Links DAP-1620 B1 Wi-Fi Mesh Range Extender.

Al betjening i nye apps

Som det er blevet normalt, skal DIR-1960 opsættes via en app. Den hedder nu D-Link Wi-Fi og er blevet opfrisket i forhold til tidligere. Appen er lige til at gå til, og selv om routeren ikke ligefrem starter som en F1-bil, er det hele klaret på under en halv time. Man kan også lade den integrerede Speedtest-facilitet tjekke internethastigheden. Her scorer DIR-1960 nogle hundrede Mbps under vores sædvanlige 940 Mbps. Dette tilskriver vi, at D-Link ikke lader os vælge udbyder og derfor opretter forbindelse til en server i Langtbortistan.

DIR-1960 performer som ventet for en router i AC1900-klassen og kører hurtigt på korte afstande. Over længere afstande falder to af vores klienter noget i hastighed, hvad der ser ud til at skyldes problemer med at skifte fra 5 GHz til 2,4 GHz-frekvensbåndet, når radiosignalet falder i styrke. Dette bør kunne fixes med en kommende softwareopgradering.

Målte internethastigheder for D-Link DIR-1960.

Routerens avancerede sikkerhedsfunktioner er samlet i den separate app D-Link defend, som er på engelsk og ligner godt tidsfordriv for en entusiastisk ejer. Som udgangspunkt bliver man præsenteret for en liste over hjemmets opkoblede enheder. Her vælger man, hvilke enheder der skal identificeres på Wi-Fi-netværket, og hvordan de skal beskyttes. Blandt de nærmest utallige andre muligheder kan nævnes, at man kan bestemme, hvilke enheder der skal være aktive og ”mørklægge” hele det opkoblede hus med en Away Mode.