Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Test: D-Link DCS-8325LH og D-Link DCS-8000LHV2: Overvågning – billigt og endnu billigere

Full HD-videoovervågning til 599 kr. eller en komplet videoalarmcentral i smartphonen for knap det dobbelte? Kan man virkelig få ordentlig sikkerhed for de penge? Her tester vi to nyheder fra D-Link.

Af Knud Søndergaard, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Video optaget med CCTV (Closed-Circuit TeleVision) overvågningskameraer ser vi meget af i de populære engelske krimiserier, som de danske kanaler er så glade for at gen-gen-genudsende. Og et afsnit i sådan en serie skal ikke have mange år på bagen, før tryghedskameraets optagelser rykker og flimrer som Gøg og Gokke for snart 100 år siden.

Selv hvis denne effekt skulle være indlagt bevidst, illustrerer den, hvor meget teknikken har udviklet sig. Denne signatur begyndte at teste videoovervågningskameraer i 2015. Dengang var HD – uden ”Full” – toppen af poppen, og man kunne nemt komme af med et par tusind kroner for et basiskamera, som ganske vist kunne vise farver, men ikke ligefrem levende motiver med naturlige bevægelser.

Med det i baghovedet er det svært at simulere uimponeret, når D-Link udvider sit sortiment med to Full HD-kameraer til indendørs brug. Det lille DCS-8000LHV2 er på størrelse med en Underberg, og det optager med 1080p-teknologi plus 30 billeder i sekundet – til en pris på 599 kr. Det større og nyudviklede DCS-8325LH til 1099 kr. optager selvfølgelig også i 1080p/30 Hz-kvalitet, og så er det blevet ”smart”.

Kunstig intelligens

AI (Artificial Intelligence) eller kunstig intelligens er et af tidens buzzwords, og det bruges ukritisk om alt fra banale gadgets til produkter med datakraft i Mensa-klassen.
Overvågningskameraet DCS-8325LH hører efter vores mening mere hjemme i den sidste kategori end den første.

Det kan – helt almindeligt – reagere på bevægelser og lyde. Ydermere er det udstyret med en AI-baseret IVA- feature (Intelligent Video Analysis), som gør det muligt at bestemme, hvad kameraet skal se, eller hvilke typer bevægelser der skal trigge det.

Et par eksempler: Persondetektion kan kende forskel på mennesker og ting, så kameraet trigger, når en person går ind i rummet, men ikke når et insekt flyver ind gennem et vindue. Med en prioritetszone kan man få at vide, at hunden er sprunget op i sofaen, eller at baby i vuggen vil lege Houdini. Vi synes også godt om den elektroniske grænsekontrol, som kan sætte et elektronisk hegn op foran vitrinen med arvestykker – eller fadølsanlægget i hjemme-baren.

DCS-8325LH har 2-vejslyd. Det vil sige, at man både kan høre, hvad kameraets mikrofon opfanger, og tale gennem smartphonens mikrofon over den lille højttaler på bagsiden af kameraet. Denne højttaler er der dog ikke meget ”højt” over, og vi kan slet ikke forestille os, at den skulle kunne jage husets aldeles uspolerede gravhunde ned fra sofaen i stuen.

Alt samlet i en app

En nyhed er det ikke ligefrem, at de nye D-Link-overvågningskameraer styres via en app. Den hedder mydlink og må endelig ikke forveksles med firmaets ældre apps.

D-Link har åbenbart ingen illusioner om deres kunders lyst til at studere manualer. Til DCS-8325LH har vi fundet en manual på nettet – ikke hos D-Link, hvis største kvalitet er en kortfattet beskrivelse af de mulige indstillinger. Men når man navigerer tilstrækkeligt meget rundt i appen, dukker der nogle fornuftige instruktionsvideoer op.

DCS-8325LH – men ikke DCS-8000LHV2 – har et slot til et Micro-SD-kort på op til 256 GB, der kan bruges til registrering af begiven-heder. Ellers tilbyder D-Link adgang til et lager i deres sky. Den er gratis, hvis man vil nøjes med lagring af 24 timers optagelser fra op til tre kameraer. Man kan købe sig til længere tids opbevaring fra flere kameraer til en pris fra 2,49 euro (knap 20 kr.) om måneden.

En – i hvert fald for os – ny lagringsmulighed består i at bruge en lokal NAS-enhed, som understøtter ONVIF S. Et hurtigt tjek har vist, at vi aktuelt ikke har nogen NAS med denne feature stående, så foreløbig nøjes vi med at oprette endnu et punkt på vores to-do-liste.

Hvis man er opmærksom på det ved opsætningen, kan man få notifikationer og udføre visse handlinger fra smartphonens låseskærm. Hvis man for eksempel kan se, at GLS prøver at aflevere en pakke og har indlæst den pensionerede nabos telefonnummer, kan man lynhurtigt ringe til ham og bede ham gå ind og tage imod forsendelsen.

Gode informationer i appen

Dette skærmskud viser blot nogle af de parametre, som brugeren selv kan justere på DCS-8325LH. Oversættelsen til dansk er gennemgående i orden.

D-Link har sparet egentlige manualer til deres overvågningskameraer og i stedet gjort instruk-tionsvideoer tilgængelige på smartphones. Smart!

Diskretionen selv

Det lille og meget økonomiske DCS-8000LHV2 er en opdateret version 2 af en af D-Links bestsellere. Kameraets opløsning er øget fra HD til Full HD, og ellers er der stadig sparet lidt på udstyret.

Bevægelsesregistreringen kan kende forskel på personer og ting, men kan ikke opdele billedet i zoner. Lydsektionen er 1-vejs og kan derfor trigge optagelser, men man kan ikke tale via kameraet. Det kan vi nemt leve med.

Hvis man slår den mikroskopiske grønne lysdiode fra, bliver dette kamera næsten umuligt at få øje på. Men det er der, og det gør sit arbejde. Det kan også gemmes af vejen i en blomsterdekoration eller noget nips på en hylde. En lille holder med vipbart hoved kan gøre det nemt at vælge, hvad der skal med på optagelserne.

Stort og større synsfelt

Begge de testede D-Link-kameraer reagerer hurtigt og er gode til at optage bevægelser. Man kan vælge mellem en opløsning på 720p og 1080p, men da den højere opløsning ikke koster hastighed, er der efter vores mening ingen grund til at nøjes med 720p. Wi-Fi-båndbredde og billig lagerplads har vi nok af.

DCS-8325LH optager billeder med naturlige, realistiske farver, mens det lille DCS-8000LHV2 har et mere kulørt syn på verden. Eksempelvis bliver en afdæmpet, bordeauxfarvet trøje nærmest knaldrød, når den indfanges af det lille kamera.
Ellers er det synsfeltet, som adskiller de to kameraer.

DCS-8325LH har det mest vidvinklede objektiv med en synsvinkel på 151 grader, hvor DCS-8000LHV2 kun klarer 138 grader. De 13 grader lyder ikke af alverden, men subjektivt dækker det dyre kamera en halv gang mere end det billige – og stadig med behersket fortegning.