Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Test: D-Link COVR-C1203: Med mesh-hjerterne på de rette steder

D-Links Covr Whole Home Wi-Fi-familie vokser med små, lækkert designede mesh-routere, som skal række helt ud i krogene i selv meget store, smarte hjem.

Af Knud Søndergaard, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Cover med et ”e” betyder dækning på engelsk, og det er præcis, hvad D-Link lover med deres voksende Covr-produktfamilie, som nu også omfatter routere med mesh-teknologi. Alt om DATA tester her en økonomisk løsning med tre routere i AC1200-klassen.

Det vil sige et dual band Wi-Fi-system med en teoretisk båndbredde på 1,2 Gbps fordelt på et 2,4 GHz og et 5 GHz frekvensbånd. Desuden lancerer firmaet et noget dyrere AC-2200 system med et 2,4 GHz og to 5 GHz bånd til dækning af endnu større hjem.

Bonbonniere-design

COVR-C1200-enheden er ikke helt så diskret designet som de fleste af de efterhånden mange mesh-systemer, vi har testet. Dens hjerteform og rosa/guld-farvede topplade gør, at den kan forveksles med en lille skål med låg af den slags, som vores oldemødre brugte til slik – bonbons eller blot bolcher.

Der er selvfølgelig ingen strittende antenner, men hver enhed er udstyret med to hurtige gigabit LAN-porte til opkobling af grej, der ikke kan køre uden en kablet netværksforbindelse, f.eks. til en hub til Hue-pærer eller Arlo-overvågningskameraer.

Uafbrudt væg til væg-dækning

D-Link lover, at de testede Covr-produkter kan skabe en samlet zone af lynhurtigt og stabilt Wi-Fi i hjem på op til 465 kvm.

Blandt midlerne hertil er intelligent roaming, som skal sikre, at forbindelsen aldrig bliver afbrudt. Teknologien analyserer kontinuer-ligt den trådløse signalstyrke og kobler automatisk enhver enhed på den Covr-router og det frekvensbånd, som leverer det stærkeste Wi-Fi-signal.

Den populære MU-MIMO (Multi-User, Multiple-Input, Multiple-Output) teknologi er også en selvfølge i Covr-routerne, som på denne måde kan sende data til flere samtidige brugere i stedet for at betjene én bruger ad gangen. Og skulle to eller tre Covr-enheder ikke være nok til et stort og/eller radiomæssigt besværligt hjem, kan en installation opskaleres ved simpelthen at købe flere af de små routere.

Enkel opsætning – næsten

D-Link lover – selvfølgelig – enkel opsætning af et Covr-system. Hvilket firma ville sige det modsatte, uanset hvor besværligt deres grej er?

På papiret er der heller ingen udfordringer. Download D-Link Wi-Fi-appen, start den og følg anvisningerne på smartphonens eller tablettens skærm. Alternativt kan man bruge en browser og logge ind på routerens egen hjemmeside.

Det er nemt nok at komme i gang, uanset hvordan man starter. Når man sætter strøm til en enhed, starter ”COVR” logoet i toppladen med at lyse. Når enheden har bootet, skifter det til at blinke orange, og når den trådløse forbindelse er etableret, skal det lyse konstant hvidt. Denne proces varer nogle minutter, men den kan føles som en evighed, fordi man ikke bliver holdt informeret af en statusbjælke eller lignende undervejs.

Hvis det meget synlige logo blinker hvidt i stedet for at lyse konstant, er årsagen sandsynligvis, at den trådløse forbindelse er dårlig. Og hvis man ikke er tilfreds med det, må man afbryde strømmen, finde en anden placering, tilslutte routeren igen og vente nogle minutter på ”dommen”.

Vi har testet andre mesh-systemer, som undervejs gennem installationen holder øje med signalstyrken og vender tommelfingeren op eller ned, når man bevæger sig rundt i hjemmet. Sådan en facilitet måtte D-Link gerne implementere i Covr-enhederne.

Hos os virker ”COVR” logoet noget hidsigt, især når en enhed er placeret i tv-stuen, hvor den gamle plasmaskærm kræver dæmpet belysning. Heldigvis er der langt nede i web-menusystemet en mulighed for at slå det konstante lys fra, så det kun lyser, når brugeren skal informeres om særlige situationer som firmware-opgradering, genstart, WPS eller signalproblemer.

Tv-streaming i hele huset

Selv om vores testmiljø kun er på halvt så mange kvadratmeter som D-Links lovede op til 465 kvm, oplevede vi lidt bøvl med Covr-dækningen i stueetagen. Det lykkedes at få enheden på denne etage til at lyse konstant ved at flytte den fra tv-stuen til køkkenet, men til gengæld blinker enheden på første sal hele tiden.

Ikke desto mindre har vi opnået en imponerende totaldækning i huset. Dette har vi ikke blot målt, men også konstateret ved at gå en tur rundt på alle tre etager, medbringende en smartphone, som streamer tv-programmer fra DR1 live. Kort fortalt har vi – over alt – kunnet se og høre dette program uden billed- eller lydudfald, og en del af haven har også været ”covred”.