Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Test: D-Link AC2600 (DIR-882): Billig og langtrækkende

Denne router tilhører AC2600-klassen og er dermed testens højest specificerede model. Hvordan klarer den sig i praksis?.

Af Knud Søndergaard, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

D-Link er velkendt blandt gamere for nogle voldsomt store og meget frækt udseende routere, men firmaet tilbyder også et bredt udvalg af mere jordnære modeller, heriblandt AC2600, der er ny i Danmark og kan købes i flere onlinebutikker for lige omkring 900 kroner.

Mens vi venter på den næste Wi-Fi-standard, trækker ingeniørerne stadig mere ud af den efterhånden gennemprøvede 802.11ac-klasse. D-Link lover en teoretisk båndbredde på hele 2,6 Gbps AC2600, hvad der er flot for en dual-band router, fordelt på 800 Mbps i det lave 2,4 GHz-frekvensbånd og 1,733 Gbps ved 5 GHz.

Det ikke specielt ophidsende designede kabinet domineres af fire solide, fastmonterede antenner, og routerens MU-MIMO (Multi-User, Multiple Input/Multiple Output) konfiguration gør det muligt at kommunikere med kompatible fire enheder samtidigt. Bemærk det lille ord ”kompatible” – udvalget af smartphones og tablets med MU-MIMO er stadig yderst begrænset.

Ligesom de to andre routere i denne test er D-Links udstyret med Smart Connect – og er enig med Netgear og TP-Link om at bruge denne betegnelse. Stort!

Smart Connect betyder, at en bruger ikke skal sætte sig ind i 2,4- kontra 5 GHz-problematikken. Hvis en smartphone kan arbejde på begge frekvensbånd, hvad de fleste nye modeller kan, sørger routeren for at vælge den bedste opkobling.

Og hvis man er uenig med AC2600, er det forholdsvis enkelt at gå ind i indstillingsmenuen, deaktivere Smart Connect og give frekvensbånde-ne forskellige navne (SSID).

Normalt er vi tilhængere af at bruge så mange som muligt af en routers standardindstillinger. Hvis en hidsig gamer vil være sikker på maksimal båndbredde til sin hobby, kan det dog være smart at pille ved QoS (Quality of Service) parametrene. Så kan man sikre sig mod, at en anden i hjemmet stjæler kapacitet ved f.eks. at streame 4K-video fra Netflix.

Hvis man har en USB-harddisk til overs, kan man sætte den til routeren og gøre den til en DLNA-kompatibel medieserver. Det vil sige, at den bortset fra sikkerhedsfunktionerne kan komme til at fungere som en NAS.