Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Test: D-Link AC1200 COVR-1102: Sæt mesh sammen på kryds og tværs

D-Link går nu all-in med EasyMesh, som gør det muligt at opbygge Wi-Fi-systemer baseret på mesh-teknologi – på kryds og tværs af såvel fabrikater som produktfamilier.

Af Knud Søndergaard, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Lyder det ikke forjættende? EasyMesh er en forholdsvis ny standard, der kan give dig frihed til at konfigurere eller opgradere dit mesh-system med enheder, som du frit kan vælge efter design, pris, features – eller hvad du nu lægger vægt på.

Hidtil har det været sådan, at hvis du har startet på dit Wi-Fi mesh-system med for eksempel to enheder fra D-Link, har du været tvunget til at fortsætte med enheder fra dette fabrikat. Andre mærker kan være endnu sværere at håndtere, fordi de bygger på både almindelige og ”Pro”-produktfamilier, som ikke uden videre kan mixes og matches.

Organisationen bag Wi-Fi-standarderne, Wi-Fi Alliance, har skabt EasyMesh til at løse disse og flere udfordringer. Desuden rummer den nye standard flere værktøjer til at lette opsætningen af enheder og udnytte deres kapacitet bedst muligt.

Pærenemt at komme i gang

Her tester vi D-Link COVR-1102 mesh-system, som foreløbig er det eneste på det danske marked med EasyMesh-teknologi. På CES-udstillingen i januar annoncerede D-Link 11 andre routere og mesh-løsninger, som skal komme på markedet i løbet af 2020.

Sådan en ambitiøs satsning er D-Link i øjeblikket alene om.

COVR-1102 er et af de enkleste mesh-systemer, vi har haft fornøjelsen af at få op at køre.
De to små og lette (202 g) en-heder er identiske og er forprogrammerede fra fabrikken. Så når man har fået den første enhed på nettet og navngivet den, skal man blot finde en brugbar placering til den anden og sætte den til en stikkontakt.

Hvis man vil udbygge dette lille system med en eller flere enheder, får man god hjælp af appen D-LINK WI-FI. I produktets størrelses- og prisklasse er udstyrslisten kort. Der er to RJ45-porte på hver enhed, og især hvis den ene skal føde et hjemmekontor, vil det være nødvendigt at investere i en switch for at få tilslutninger til flere kablede produkter.

Så hurtigt er mesh-sættet

COVR-1102 fungerer klart bedst sammen med vores Sony Xperia 1-smartphone, som ”kun” er Wi-Fi 5-kompatibel. Alle de tre andre klienter får dog også adgang til streamet 4K/UHD-videoindhold i hele vores testmiljø. Jo højere tal, des bedre.

Menuerne i den overskuelige og glimrende oversatte app dækker selvfølgelig ikke behovet hos gamere og andre nørder. Andre, nogenlunde almindelige brugere, vil finde rigeligt at hygge sig med, heriblandt et gæstenetværk, så man kan give fremmede trådløs internet-adgang uden at afsløre sin egen adgangskode.

Vores hastighedsmålinger viser et mønster, som ikke er usædvanligt for et mesh-system i økonomiklassen. På kort afstand kan COVR-1102 komme op på imponerende hastigheder med tre af vores klienter, og selv i tv-stuen og på første sal, som er de vanskeligste positioner i vores testmiljø, er der båndbredde til streaming af flere FHD-kanaler og mindst én 4/UHD-kanal.

Flere enheder

Til et hjem med mere end to etager ville vi overveje at købe et COVR-1103-sæt med tre enheder. Hvis det er teknisk og æstetisk muligt, vil det som altid give en mere stabil performance med LAN-kabler mellem enhederne.

En nærmere beskrivelse af vores hastighedstest ligger på www.aod.dk. Skriv ”Sådan tester vi routere og mesh-systemer” i søgefeltet.