Fokus inden for cybersikkerhed har flyttet sig over de senere år. Fra primært blot at beskytte sig mod hackerangreb tænker virksomhederne nu i lige så høj grad på, hvordan de skal være i stand til at reagere og sikre den fortsatte forretning den dag, angrebet kommer. For at det sker, er næsten lige så sikkert som amen i kirken. Ingen kan længere vide sig sikker i en stadig mere digitaliseret verden.
”Langt de fleste virksomheder har erkendt, at det ikke er et spørgsmål, om virksomheden bliver angrebet, men hvornår den bliver angrebet”. Det siger Scott Gower, der er regional sales manager for Datto i Norden. Her udvikler og markedsfører man cloudbaserede software- og sikkerhedsløsninger, der udelukkende leveres til slutkunderne gennem kanalen, det vil sige managed service providers (MSP).
Vi er godt med i Danmark
Faktisk er Scott Gower af den opfattelse, at danske virksomheder er ganske langt fremme i skoene på det område. Især hvis man sammenligner med britiske virksomheder, hvor man i langt højere grad stoler på backup-rutinerne i de applikationer, der anvendes i virksomheden. Men disse rutiner er langt fraaltid tilstrækkelige, hvis man i ledelsen for alvor ønsker at have hånd i hanke med cybersikkerheden.
Modstandskraft er bedre end at skulle redde stumperne med forhåndenværende redskaber, når uvejret bryder løs.
At selv multinationale koncerner ikke er større, end at de kan lægges ned, vidner angrebet for nogle år siden mod Mærsk om. Det var givet en øjenåbner for mange. Ikke alene blev koncernen kompromitteret – dens forretningsgrundlag blev ganske enkelt lammet i en periode. Derfor er fokus i dag på det, der kaldes for cyber resilience. I realiteten er der tale om en kombination af disaster recovery og business continuity.