Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Test: Creative Sound Blaster lydkort: Bedre klang og mere gang i lyttebøfferne

Creative fokuserer på hovedtelefoner med to nyheder – et smart lille eksternt lydkort og et mere traditionelt Sound Blaster-kort til pc’er i gamer-klassen.

Af Knud Søndergaard, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Når historien om audio i 2010’erne snart kan skrives, bliver hovedtelefonen uden tvivl det stykke hardware, som kommer til at symbolisere udviklingen. Aldrig er der blevet købt så mange hovedtelefoner – i så mange forskellige størrelser, udførelser og prisklasser. Rigtig mange mennesker har efterhånden også opdaget, at det ikke er ligegyldigt for musikoplevelsen, om man bruger de billige ørepropper, producenten havde smidt i kassen til smartphonen, eller man spenderer nogle hundrede – eller tusinde – kroner på et sæt lyttebøffer, som matcher ens smag og brugssituation.

Hardware til hovedtelefoner

Om et hi-fi-system siger man traditionelt, at ingen kæde er stærkere end dens svageste led. Denne indlysende sandhed holder stadig. Derfor har mange entusiaster fundet ud af, at en god hovedtelefon kan lyde fantastisk, når den drives af en super forstærker. Men når den sættes til en mobil, forsvinder al musikkens saft og kraft. Det skyldes, at de fleste mobilers hovedtelefonforstærkere ikke er skabt til hovedtelefoner, som både er mere afslørende og kan være sværere at drive, fordi de kræver højere signalspændinger end billige ørepropper.

Nu kan vi glæde os over, at Creatives seneste to Sound Blaster-produkter er konstrueret med særlig vægt på at få såvel økonomiske som mere kostbare hovedtelefoner til at realisere deres fulde audio-potentiale.

Til en pris, hvor alle kan være med, tilbyder firmaet en Play! 3-enhed, som er en kombineret DAC (digital/analog-konverter) og hovedtelefonforstærker i en udførelse som en USB-dongle. Denne gadget kan uden software-installation eller andet bøvl sættes til stort set enhver enhed med audio og en helt almindelig USB-A-port.

Med lydkortet Sound BlasterX AE-5 vender Creative tilbage til sine rødder. Dette modul er et såkaldt PCIe-kort i fuld højde og kan derfor kun sidde i en pc med et stort kabinet i den kaliber, som gamere sværger til. Softwaremæssigt kan AE-5 nemt tilpasses spilsituationer, men samtidig har det nye lydkort nogle egenskaber, der kan få hi-fi-entusiaster til at slikke sig om munden. Og alligevel er prisen holdt på et niveau, som gør AE-5 til et meget overkommeligt highend-lydkort.

Play! 3

Stort set enhver pc, smartphone eller tablet er udstyret med et indbygget lydkort, som blot er en lille chip på bundkortet, og en 3,5 mm minijack-udgangsbøsning til en hovedtelefon, et audiosystem eller et sæt aktive højttalere. I pc-verdenen er Realtek High Definition Audio en meget brugt løsning. Realtek er ikke noget dårligt produkt, men det fungerer via Windows Mixer, som sætter grænser for den opnåelige lydkvalitet.

Derfor foretrækker mange brugere en mere direkte tilgang til computerens data via USB. Løsninger til dette formål kan være billige, men de kan også koste både 4- og 5-cifrede beløb. Derfor er det noget af en sensation, at Creative kan tilbyde en USB-dongle med en indbygget DAC, der kan klare højopløste musikfiler op til 24-bit/96 kHz, for under 200 kr.

Som nævnt skal Play! 3 blot sættes i en USB-port for at blive genkendt og fungere. Det gælder ikke alene på en pc. Via en adapter er det også muligt at sætte den til en mobil, men videre praktisk er det nu ikke, med mindre telefonen bruges stationært. Desuden kan man downloade et Sound Blaster PLAY! 3 Control Panel-program med forskellige forvalg og profiler til spil, film og musik. Her kan man også vælge profiler for 8 Creative-hovedtelefoner, Samsung Galaxy Headset og to Apple-øretelefoner.

Hvad får man så for sine knap 200 kr.? Først og fremmest mere lyd. Vores godt en måned gamle Lenovo ThinkCentre M710t’s indbyggede Realtek-lydkort leverer maksimalt 0,57 V ved 1 kHz i et sæt originale Apple-ørepropper med en impedans på 35 ohm. Når der skiftes til Play! 3, øges det uforvrængede udgangsniveau til 1,87 V – godt tre gange eller 13 dB højere.

Denne volumenforøgelse ledsages af en mærkbart bedre kontrol over gengivelsen, og dette indtryk forstærkes yderligere ved et skift til bedre hovedtelefoner. Vores Ultimate Ears UE 4000, der er gået ud af produktion, men sin tid kostede op mod en tusse, rykker et par klasser op med Play! 3 i forhold til en almindelig hovedtelefon-udgang på en pc.

Sound BlasterX AE-5

Lydkort er ikke så hotte pc-kom-ponenter, som de har været. En onlinebutik som ProShop har blot i alt 49 interne og eksterne modeller i sortimentet, og heraf kommer de 21 fra Creative.

Det nye AE-5-lydkort er en imponerende gennemtænkt konstruktion, hvor der er gjort alt for at please både ørerne og øjnene. Det første indtryk efter udpakningen er en imponerende byggekvalitet. Hele lydkortet er pakket ind i metal, som beskytter de følsomme kredsløb mod indstråling af støj fra al den digitale elektronik i en pc.

Et endnu større indtryk gør det på en garvet hi-fi-nørd, at DAC’en er en ESS ES9016K2M Sabre32-type. Grundmodellen har nogle år på bagen, men det forhindrer den ikke i behandle 8 kanaler ved en opløsning på helt op til 32-bit/384 kHz. ESS lover et såkaldt dynamikområde på op til 128 dB, og heraf kan Creative udnytte 122 dB, siger specifikationerne.

Lydkortet har linjeudgange til et 5.1-kanal surroundsystem plus faciliteter til rumtilpasning. Hovedtelefonudgangen fødes af en såkaldt diskret forstærker. Herved forstås, at der ikke er brugt integrerede kredsløb, men solide separate transistorer i dette trin, så udgangsimpedansen er kommet helt ned på 1 ohm.

Vores målinger bekræfter denne specifikation, som i praksis betyder, at AE-5 vil kunne trække en hvilken som helst dynamisk hovedtele-fon på markedet. Lydkortets strømkapacitet er mere end rigelig til lavimpedante ørepropper, og i højere impedanser som 100 ohm vil det kunne levere 50 mW, i 200 ohm 25 mW osv.

Vi har målt det maksimale udgangssignal ved 1 kHz til 2,285 V ubelastet og 2,223 V i Apple-ørepropperne, og den totale harmoniske forvrængning er i begge situationer forsvindende lav – 0,001 % og 0,003 %, henholdsvis. Når støj også indgår i målingerne, kommer vi op på 0,016 % og 0,017 %, hvad der stadig er yderst respektabelt.

Da en typisk hovedtelefon har en følsomhed, som kan få den til at frembringe lydtryk omkring 100 dB ved et input på blot 1 mW, er varige høreskader ikke nogen teoretisk risiko ved hæmningsløs brug af dette lydkort.
Det skal også lige nævnes, at Creative har spenderet udsøgte foliekondensatorer fra tyske Wima i et par af de kritiske trin.

Og kulørte lamper…

Nogle gamere er vilde med pc-kabinetter, der ser ud til at føle sig mere hjemme i et tivoli end på et kontor. Dem har Creative tænkt på med en ”integreret RGB-kontrol” feature.

På selve AE-5-lydkortet er der fem lysdioder, som kaster glans over dets øverste del. En medfølgende LED-kæde med 10 lysdioder kan placeres strategisk i pc-kabinettet og ledsage lyden med spændende lyseffekter.

Der skal være 18,8 mio. farver på paletten – vi har ikke talt efter – og forskellige lysprofiler at vælge imellem. Og skal der være endnu mere lysshow i game-rummet, kan man tilslutte op til i alt fire LED-kæder. Disse kan købes som tilbehør, men de indgår også som en del af en Pure Edition af AE-5-lydkortet, der er eksklusivt tilgængelig i Creatives onlineshop.

Der er endnu mere guf for gamere, for Creatives populære Scout Mode-funktion er blevet opgraderet, så den nu også inkluderer såkaldt Scout Radar – en feature, som giver gameren mulighed for at visualisere og udpege fjendens position i en Scout Radar-app på sin smarte enhed. Samtidig lader Scout Mode gameren høre sine fjender, før han eller hun kan se dem. På den måde giver Scout 2.0-funktionen gameren en ekstra fordel, der kan blive afgørende for, om han vinder eller ej.

Hardware og software

AE-5-lydkortet er mere besværligt at installere end normalt for et Sound Blaster-produkt. Man kan nøjes med at sætte det i pc’ens bundkort og styre det med Windows’ faciliteter, men så ryger lidt af idéen med at betale over en tusse for et lydkort.

For at få det bedst mulige hovedtelefonsignal på pc’ens front skal man finde det originale Intel HD Audio-kabel i computeren og flytte dets stik over i en særlig bøsning på lydkortet.

RGB-lysshowet er også så strømslugende, at det ikke kan forsynes via PCIe-soklen. Derfor har lydkortet et 4-polet strømindtag af den ældgamle harddisk-type. Et matchende stik findes ofte i moderne pc’er, men selvfølgelig ikke i vores minimalistiske Lenovo M710t. Da deadline var begyndt at trække op som sorte skyer, lod vi være med at stå på hovedet i rodekassen og lader informationen om RGB-featuren stå for Creatives regning.

Creatives Sound Blaster-software kan kræve nogen tilvænning, og AE-5-driveren er ingen undtagelse. Skærmbillederne er meget lækre, og udvalget af valgmuligheder er intet mindre end enormt. Denne skribent kunne godt tænke sig nogle mere udførlige hjælpetekster, som kan forklare, hvad der egentlig sker med lyden. En elektronisk manual havde været rar at have, men i det mindste er det muligt at opstøve en 15-siders Experience Guide på nettet.

Hvordan lyder sådan et super-lydkort så? Det korte svar er ”som man ønsker”. Der er simpelthen så mange knapper at trykke og dreje på, at man kan føle sig hensat til et optagestudie. Til almindelig musikgengivelse anbefales det som udgangspunkt at begrænse brugen af såkaldte Enhancements mest muligt.

Så belønnes man med en særdeles ren klang, hvor musikkens detaljer opleves på en ”kulsort” akustisk baggrund i kraft af lydkortets fornemme specifikationer for støj og forvrængning. Denne kvalitet er til at tage og føle på, både når man lytter over et audiosystem med (gode) højttalere og gennem hovedtelefoner. 

Creative Sound Blaster Play! 3

Sound Blaster Play! 3 fylder og vejer nærmest ingenting, men kan udrette mirakler for mange hovedtelefoner. Den kan også tilsluttes et headset i forbindelse med smarte enheder.

Lydkvalitet: 4.5/5

Features: 4/5

Brugervenlighed: 5/5

Pris: 5/5

Samlet: 4.5/5

Alt om DATA siger: »Creative Sound Blaster Play! 3 er en god og billig genvej til at gøre en pc’s musikbibliotek tilgængeligt over hovedtelefoner, audiosystemer og aktive højttalere. Den høje opløsning på 24-bit/96 kHz betyder, at denne USB-dongle ligger klasser over, hvad nogen streamingtjeneste i dag kan levere. Kapaciteten til at drive hovedtelefoner med impe-danser fra 32 til 300 ohm sikrer, at kun helt ekstreme modeller kan blive en udfordring for Play! 3.«

Nøgletal

Pris: 199 kr.
Produkttype: Eksternt USB-lydkort
Teknologi: 24-bit/96 kHz DAC (D/A-konverter)
Tilslutninger: Headset (hoved-telefon og mikrofon), mikrofon, begge 3,5 mm minijack
Mål (B x H x D)/Vægt: 22 x 9 x 51 (138 med kabel) mm/13 g (med kabel)

 

Creative Sound BlasterX AE-5

Sound BlasterX AE-5 er helt indpakket i elektrisk afskærmende metalplade og har indbygget RGB-lysshow plus bøsninger til LED-kæder og Intel HD Audio på en kompatibel computers front.

Lydkvalitet: 5/5 

Features: 5/5

Brugervenlighed: 4/5 

Pris: 4/5

Samlet: 4.5/5

Alt om DATA siger: »Creative Sound BlasterX AE-5 er ikke alene et traditionelt lydkort, men også en helt ny pc-audiokomponent, der henvender sig til både gamere og krævende hi-fi-entusiaster. Spillere får hjælp til at vinde og kan nyde et liret lysshow, mens de kæmper. Musikelskere kan få fuldt udbytte af selv mest højopløste downloads, der kan købes på nettet. Og hovedtelefonforstærkeren kan være hele lydkortets pris værd.«

Nøgletal

Pris: 1149 kr.
Produkttype: Internt lydkort, fuld højde, PCIe-sokkel
Teknologi: 32-bit/384 kHz DAC (D/A-konverter)
Tilslutninger: Front: Hovedtelefon og mikrofon; Bag: Mikrofon/Line In, 5.1-kanal surround, alle 3,5 mm minijack, optisk digital, TosLink; Internt: RGB-lys, Intel HD Audio, strøm til RGB-lys
Mål (B x H x D): 145 x 20 x 128 mm