Home » Lydkort » Creative Sound Blaster lydkort [TEST]: Bedre klang og mere gang i lyttebøfferne
Creative Sound Blaster lydkort [TEST]: Bedre klang og mere gang i lyttebøfferne

Creative Sound Blaster lydkort [TEST]: Bedre klang og mere gang i lyttebøfferne

Share

Creative fokuserer på hovedtelefoner med to nyheder – et smart lille eksternt lydkort og et mere traditionelt Sound Blaster-kort til pc’er i gamer-klassen

Når historien om audio i 2010’erne snart kan skrives, bliver hovedtelefonen uden tvivl det stykke hardware, som kommer til at symbolisere udviklingen. Aldrig er der blevet købt så mange hovedtelefoner – i så mange forskellige størrelser, udførelser og prisklasser. Rigtig mange mennesker har efterhånden også opdaget, at det ikke er ligegyldigt for musikoplevelsen, om man bruger de billige ørepropper, producenten havde smidt i kassen til smartphonen, eller man spenderer nogle hundrede – eller tusinde – kroner på et sæt lyttebøffer, som matcher ens smag og brugssituation.

Hardware til hovedtelefoner

Om et hi-fi-system siger man traditionelt, at ingen kæde er stærkere end dens svageste led. Denne indlysende sandhed holder stadig. Derfor har mange entusiaster fundet ud af, at en god hovedtelefon kan lyde fantastisk, når den drives af en super forstærker. Men når den sættes til en mobil, forsvinder al musikkens saft og kraft. Det skyldes, at de fleste mobilers hovedtelefonforstærkere ikke er skabt til hovedtelefoner, som både er mere afslørende og kan være sværere at drive, fordi de kræver højere signalspændinger end billige ørepropper.

Nu kan vi glæde os over, at Creatives seneste to Sound Blaster-produkter er konstrueret med særlig vægt på at få såvel økonomiske som mere kostbare hovedtelefoner til at realisere deres fulde audio-potentiale.

Se også:  IK Multimedia iRig Stream [TEST]: Lommevenligt lydkort til streameren

Til en pris, hvor alle kan være med, tilbyder firmaet en Play! 3-enhed, som er en kombineret DAC (digital/analog-konverter) og hovedtelefonforstærker i en udførelse som en USB-dongle. Denne gadget kan uden software-installation eller andet bøvl sættes til stort set enhver enhed med audio og en helt almindelig USB-A-port.

Med lydkortet Sound BlasterX AE-5 vender Creative tilbage til sine rødder. Dette modul er et såkaldt PCIe-kort i fuld højde og kan derfor kun sidde i en pc med et stort kabinet i den kaliber, som gamere sværger til. Softwaremæssigt kan AE-5 nemt tilpasses spilsituationer, men samtidig har det nye lydkort nogle egenskaber, der kan få hi-fi-entusiaster til at slikke sig om munden. Og alligevel er prisen holdt på et niveau, som gør AE-5 til et meget overkommeligt highend-lydkort.

Play! 3

Stort set enhver pc, smartphone eller tablet er udstyret med et indbygget lydkort, som blot er en lille chip på bundkortet, og en 3,5 mm minijack-udgangsbøsning til en hovedtelefon, et audiosystem eller et sæt aktive højttalere. I pc-verdenen er Realtek High Definition Audio en meget brugt løsning. Realtek er ikke noget dårligt produkt, men det fungerer via Windows Mixer, som sætter grænser for den opnåelige lydkvalitet.

Derfor foretrækker mange brugere en mere direkte tilgang til computerens data via USB. Løsninger til dette formål kan være billige, men de kan også koste både 4- og 5-cifrede beløb. Derfor er det noget af en sensation, at Creative kan tilbyde en USB-dongle med en indbygget DAC, der kan klare højopløste musikfiler op til 24-bit/96 kHz, for under 200 kr.

Se også:  Opgrader dit gamingheadset med prisstærkt lydkort

Som nævnt skal Play! 3 blot sættes i en USB-port for at blive genkendt og fungere. Det gælder ikke alene på en pc. Via en adapter er det også muligt at sætte den til en mobil, men videre praktisk er det nu ikke, med mindre telefonen bruges stationært. Desuden kan man downloade et Sound Blaster PLAY! 3 Control Panel-program med forskellige forvalg og profiler til spil, film og musik. Her kan man også vælge profiler for 8 Creative-hovedtelefoner, Samsung Galaxy Headset og to Apple-øretelefoner.

Hvad får man så for sine knap 200 kr.? Først og fremmest mere lyd. Vores godt en måned gamle Lenovo ThinkCentre M710t’s indbyggede Realtek-lydkort leverer maksimalt 0,57 V ved 1 kHz i et sæt originale Apple-ørepropper med en impedans på 35 ohm. Når der skiftes til Play! 3, øges det uforvrængede udgangsniveau til 1,87 V – godt tre gange eller 13 dB højere.

Denne volumenforøgelse ledsages af en mærkbart bedre kontrol over gengivelsen, og dette indtryk forstærkes yderligere ved et skift til bedre hovedtelefoner. Vores Ultimate Ears UE 4000, der er gået ud af produktion, men sin tid kostede op mod en tusse, rykker et par klasser op med Play! 3 i forhold til en almindelig hovedtelefon-udgang på en pc.

TAGS
Creative
lydkort
sound blaster

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Modtag dagligt IT-nyhedsbrev

Få gratis tech-nyheder i din mail-indbakke alle hverdage. Læs mere om IT-UPDATE her

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her


AOD/AOD.dk   © 2021
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S