Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Test: Creative Sound Blaster AE-9: Lydkortet for den audiofile pc-bruger

Lyd, det følger da bare med bundkortet ikke sandt? Jo, sådan er det blevet med årene, selv om nogle foretrækker det dedi-kerede lydkort. Specielt når der virkelig skal kæles for lydkvaliteten.

Af Carsten Sørensen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Indrømmet, vi har her at gøre med et nicheprodukt rent markedsmæssigt, Creatives Sound Blaster AE-9 lydkort er ikke en ”metervare”, det er et high end-lydkort for dem, hvor lyd er lige så vigtig, som det er, at deres skærm har en god billedkvalitet.

De integrerede lydkort på bundkortene i dag er slet ikke ringe, men hvis man virkelig går op i lydkvalitet og ønsker at få det optimale ud af musik, lydsiden ved streaming og sågar gaming, så er et kvalitetslydkort nærmest et must.

Xamp plus vilde specs

Creative Sound Blaster AE-9 er vildt, selv for et dedikeret lydkort. Prisen vil da også afskrække alt andet end pc-brugere, der har en snert af den ”audiofile syge”, hvor god lyd ikke er en option, men et rodfæstet krav.

Lydkortet er et internt PCIe-lydkort med en tilhørende ekstern audiokontrol, der blandt andet huser Xamp-hovedtelefon-forstærkeren, der specielt vil glæde ejere af hovedtelefoner eller headsets.

Xamp er nemlig et såkaldt dual-amp-design, hvor de to kanaler forstærkes separat og helt uafhængigt. Det er et princip, som også ses i visse hi-fi-forstærkere, og fordelen er, at de to kanaler ikke påvirker hinanden således, at lyden fremstår klar og detaljeret.

Har du et kvalitetsheadset eller hovedtelefon, vil du med andre ord virkelig kunne drage fordel af dette lydkort. Man får selvfølgelig, fristes man til at sige, også en virkelig god lydkvalitet over tilsluttede højttalere, hvis man ellers satser på enheder af høj kvalitet, eller forbinder lydkortet direkte til ens hi-fi-anlæg.
Sound Blaster AE-9 er først og fremmest kendetegnet ved at have meget fine specifikationer, som det ses i nøgletallene, lydkortet understøtter også afspilning via PCM og DSD64.

Der er gennemgående anvendt højkvalitetskomponenter, hvilket ikke kun bidrager til de fine specifikationer, men nok så vigtigt til en virkelig imponerende samlet lydkvalitet.

Et tegn på, hvor langt dette lydkort rækker, fremgår ved, at man kan udskifte op-amps på dette lydkort, igen et tegn på at dette lydkort appellerer selv til de audiofile, der går skridtet længere end de fleste af os.

En særkende ved dette lydkort vil nok forundre mange, for det er udstyret med et 6-pins pci-strømstik, ja, det kræver det faktisk for at kunne virke. Man skulle næsten tro, at man sad med et grafikkort.

Komponenter

Som sagt følger der en kontrolenhed med, ud over at rumme Xamp-forstærkeren er der her volumenkontrol, indstilling af impedans, XLR-mikrofonstik, SBX-knap til at aktivere eller deaktivere Sound Blaster-lydprocessering samt 0,6 mm og 0,3 mm stik til headset.

Selve lydkortet har optisk in og out ACM-link, der skal forbindes til kontrolenheden samt tilslutninger til stereo eller surround-opsætninger. I vanlig Sound Blaster-stil giver Sound Blaster Command-softwaren en lang række muligheder for at tilpasse lyden efter egne præferencer via forskellige SBX-profiler. Der er profiler til bestemte spil, til spilgenrer og du kan oprette og tilpasse dine egne.

Det er disse SBX-profiler, du kan aktivere via kontrolmodulet. Om du ønsker at benytte dem, og i hvilke situationer, er heldigvis dit eget valg, men det er et featurerigt stykke software, hvor man lige skal finde overblikket.En speciel funktion, som man kan få til at virke i visse spil, er ΄Scout Mode΄, der fremhæver miljølyde i spil som for eksempelvis trin, hvilket kan give dig en fordel.

Fremragende lyd

Det vigtigste er lydkvaliteten, og den overbeviser med klar og veldefineret musikgengivelse med god bund, og specielt via et sæt rigtigt gode hovedtelefoner.

Sound Blaster AE-9 er dog også virkelig god til spil med SBX-profilerne, der fremhæver spillenes atmosfære. Lydkortet har ikke rigtigt nogle ulemper, på nær prisen, måske.