Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Test: Creative har skabt et helstøbt gamingheadset

Creative Sound BlasterX H5 er det mellemste headset i en ny serie af gamingheadsets fra virksomheden, hvis Sound Blaster-lydkort i en årrække nærmest var synonym med gaming.

Af Carsten Sørensen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Når Creative præsenterer nyt lydgear, så skaber det opmærksomhed, hvad enten det er lydkort, højttalere eller et gamingheadset som i dette tilfælde. Creative Sound BlasterX H5 er et analogt gamingheadset, der klemmer sig ind mellem det digitale H7-headset og den mindste i serien det ligeledes analoge H3-headset.

H5 anvender samme 50 mm højttalerenheder som anvendes i topmodellen, til forskel fra denne er der her tale om et stereo-headset uden understøttelse af 7.1 kanals surround.

Ellers består forskellen mest i, at BlasterX H5 leveres med BlasterX Acoustic Engine light, der ikke har samme funktionsniveau. Her kan man vælge mellem fire forskellige modi alt efter type spil og fastsætte det overordnede lydniveau.

Faktisk kan man sagtens undlade at installere softwaren, hvis det ikke har interesse, det er ikke det centrale ved dette headset.

Solid konstruktion
Creative Sound BlasterX H5 gør et solidt indtryk. Headsettet har ørekopper i sort plast med en indlejret sort aluminiumsflade på yderfladen med BlasterX logoet. Bøjlen, der er fremstillet i rustfrit stål, er kendetegnet ved at have en god fleksibilitet, så headsettet let kan tilpasse sig hovedformen.

Ørepuderne, der omslutter hele øret, består af memory-skum, der igen er dækket af sort kunstlæder. De er ikke voldsomt dimensionerede, men det bløde materiale sikrer alligevel en god bærekomfort. Lyden dæmpes af disse, men ikke så meget som på visse headsets.

BlasterX H5 har en god balance mellem komfort og evne til at sidde stabilt på hovedet. Den blødt polstrede hovedbøjle er med til at sikre den gode bærekomfort.
Headsettet sidder tæt til, men der er ikke meget trykken på siden af øret, hvilket er med til at sikre, at den er behagelig at have på i længere perioder. Headsettet vejer lige i underkanten af 300 gram.

Den meget fleksible mikrofon-arm er aftagelig, og for enden af den sidder mikrofonen, der har indbygget støjreduktion. Det blev kun til en kort afprøvning af mikrofonen, men det virker til, at stemmen går klart igennem.    

Da headsettet er analogt, skal det tilsluttes via et 3,5 mm minijackstik, eller alternativt via det 1,2 meter lange Y-kabel med to 3,5 mm minijackstiks der monteres til pc-montering. Dette kabel er 1,2 meter langt, og begge kabler er beklædt med flettet stof, der hindrer kabelrod og øger slidstyrken. På ledningen til headsettet er der indbygget volumenkontrol til headsettet og mulighed for at mute mikrofonen.

Stemningsfuld lydbillede
Headsettet er ikke kun behagelig at have på, lyden følger også godt med således, at gameren får en god samlet oplevelse. De 50 mm fuldtoneenheder formidler spilatmosfæren ganske overbevisende.

Lyden er kraftfuld med god tyngde og en god bund i bassen uden, at det bliver for meget eller for dominerende. Bassen har et stramt udtryk, og den reagerer hurtigt på input. Det, der gør, at Sound BlasterX H5 overbeviser, er det samlede lydbillede.

Lyden overbeviser nemlig også, når det kommer til mellemtone og de højere toner. Det gør, at stemmer i spil og andre situationer går virkeligt klart igennem, hvilket giver en samlet oplevelse, der virker meget overbevisende.

Man hører nuancer i spillene, hvilket gør, at mindre hændelser i spillene også registreres. Headsettet er også god til allround brug. Selv om der ikke er tale om et audio headset, kan den med fordel anvendes til musiklytning.

Headsettet leverer en god homogen oplevelse, der ganske vist ikke har samme dynamik og transparens som specialiserede headsets til audio. Men for et gamingheadset gør den det rigigt godt.
Svagheden, ja hvis man er til tuning af lyden, er der ikke mange muligheder.

Det analoge headset prioriterer lydoplevelsen i stedet for fikse features og surround-understøttelse. Det analoge headset prioriterer lydoplevelsen i stedet for fikse features og surround-understøttelse.