Home » AOD Pro » Corona har ramt kvaliteten af ny software
Corona har ramt kvaliteten af ny software

Corona har ramt kvaliteten af ny software

Share

Samarbejde og sparring med kolleger samt ikke mindst et socialt netværk er afgørende for nutidens softwareudviklere. Det er slut med at sidde alene i en mørk kælder omgivet af cola og pizza. Men coronakrisen sendte udviklerne hjem, og det har haft sin pris

Historisk set har en kodenørd været opfattet som en, der hamrer løs på sit tastatur, dybt begravet i en mørk kælder og omgivet af et arsenal af halvtømte colaflasker og daggamle pizzabakker. Det kan naturligvis ikke helt udelukkes, at der stadig findes enkelte repræsentanter for denne stereotyp, men alt andet lige er softwareudvikling i almindelighed og kodning i særdeleshed rykket op i dagslyset.

Vores dagligdag bliver stadig mere digital, og vi bliver til stadighed mere afhængige af digitale ydelser samt services, der kan være med til at berige vores tilværelse. Derfor handler softwareudvikling ikke længere om med besværgelser at skrive kodelinjer, der puttes ind i en mainframe gemt af vejen i en lige så mørk kælder, hvor den sørger for afvikling af mere eller mindre mærkværdige applikationer.

Data skal flyde helt frit

I dag udvikles software til at kunne samarbejde på tværs af platforme og applikationer, hvilket helt naturligt stiller krav til den måde, udviklerne arbejder på. Et tydeligt eksempel herpå er de strategiske aftaler, der er indgået mellem nogle af giganterne. Microsoft, Adobe og SAP er blot enkelte eksempler på nogle af de platforme, der er skiftet fra at være proprietære til at kunne samarbejde og udveksle data på strategisk niveau.

Se også:  Kom godt i gang med Windows 11 på jobbet

Kunderne – det vil sige både små og store virksomheder – forventer, at de kan stykke en it-løsning sammen, hvor data kan flyde frit, og at behov kan løses uden skelen til, hvilket leverandørnavn der står på licensen. Netop dette paradigmeskift fra lukkethed til åbenhed blev med al tydelighed dokumenteret, da coronakrisen for alvor slog igennem.

Startede godt – men …

Da verden lukkede ned i foråret 2020, skete der det helt naturlige, at en lang række arbejdsfunktioner skulle løses hjemmefra, og selvom softwareudviklerne ikke blev smidt tilbage i den ensomme kælder, var der alligevel en vis analogi i forhold til det at skulle sidde alene ved computeren i hjemmekontoret eller ved køkkenbordet. Alle mand sad nemlig alene, hver for sig.

”I starten af coronapandemien så vi en stigning i kodekvaliteten, ganske enkelt fordi udviklerne fik mere tid til at kode løs uden afbrydelser. Dog så vi, at længere henne i pandemien faldt kodekvaliteten markant.”

Det siger chefkonsulent Troels Johansen fra IT-Branchen, og forklaringen er ganske enkel. I starten gav færre afbrydelser og forstyrrelser bedre arbejde, men siden hen var det svært at bevare koncentrationen.

Stor vækst for softwarerobotter

Ifølge en grafik på KL’s hjemmeside er softwarerobotter en moden teknologi, som 45 procent af de danske kommuner allerede benytter.

Ifølge erhvervsmediet SMC.dk, der er et forum for forsyningskæden lige fra produktion til lager og distribution, er især et område vækstet under coronakrisen, nemlig RPA, hvilket står for robotic process automation, også kaldet softwarerobotter. De vil kunne tage kampen op mod eksisterende softwareteknologi inden for især administrative funktioner.

Se også:  Microsoft Surface Pro 8 [TEST]: En schweizerkniv for Windows-brugeren

En softwarerobot kan imitere et menneske og betjene en computer gennem det samme softwareinterface, som et menneske bruger. Der er altså tale om en virtuel assistent, som vel at mærke er langt hurtigere end sine menneskelige kolleger til at logge ind, indtaste, kopiere, beregne, indsamle information, strukturere data osv. Desuden arbejder den 24-7 uden at gå på kompromis med kvaliteten.

RPA har været undervejs længe, men det er først inden for de seneste år, at teknologien for alvor er blevet tilgængelig. I dag kan en softwarerobot indfri det store forbedringspotentiale, der ligger i at automatisere rutineprægede og manuelle opgaver, og potentialet er vældig stort.

Således forventer analysefirmaet Gartner, at 90 procent af de store virksomheder implementerer softwarerobotter i en eller anden form i løbet af 2022. Det vil de blandt andet gøre for at blive mindre sårbare i en krisesituation.

TAGS
aod pro
corona
software

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her
Annoncelinks


AOD/AOD.dk   © 2022
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S