Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Computerorkester til den ensomme solist

Uanset om du spiller i band eller alene for dig selv, kender
du sikkert til det at sidde og nynne eller lege med en melodistump, som du
egentlig godt kunne tænke dig at udsætte for et orkester. Og det er faktisk
lige det, der er muligt med dette program.

Af Palle Vibe, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Band-in-a-Box er skabt af det amerikanske softwarefirma PG Music Incorporated og er en slags MIDI-arrangørprogram, der kan skabe akkompagnementer på basis af stort set ethvert akkordforløb på både Windows og Mac.

Du fortæller blot programmet, hvilke akkorder sangen går over, og hvilken rytme og tempo akkompagnementet skal spille i. Når akkorderne først er indtastet, kan programmet afspille nummeret i et utal af indbyggede stilarter, eller du kan for den sags skyld skabe din egen stil helt fra bunden. Lidt ligesom at bede en rigtig prof-gruppe om at ændre stilen.

Imponerende muligheder

Programmet er overskueligt opdelt i en Melodist- og Solist-sektion, og du kan vælge instrumentlyde og stort set redigere alle detaljer i klang og spillemåde, ligesom du kan editere arrangementet node for node i et særligt node-vindue, og noderne kan naturligvis printes ud.

Bagefter kan du optage din sang eller spil sammen med ”bandet” og gemme nummeret som enten en MIDI- eller en audiofil, der f.eks. kan brændes ned på en cd.

Har du allerede en sang på cd eller mp3, som du f.eks. gerne vil prøve at arrangere lidt om, kan Band-in-a-Box med stor sikkerhed læse akkorderne ud af sangen og sætte dem ind i et akkordskema klar til viderebearbejdelse.

Det er også muligt at synge en sang direkte i programmet, som derpå foreslår et egnet akkordforløb. Programmet kan ligefrem selv foreslå et meloditema, hvis du er kørt tør for idéer.

To virkeligt store nyskabelser, kaldet RealDrums og RealTracks, er stumper af real-indspilninger af rigtige trommeslagere og studiemusikere, som programmet kan indføje i takt med resten af arrangementet.

På den måde lyder resultatet præcis som levende musikere, komplet med personlighed og ”drive” samt læbelyd og fingerstøj, og meget mere realistisk end lyden fra selv de bedste MIDI-moduler eller lydkort. Desuden undgår du det tidsslip, som kan opstå, hvis du har tilsluttet mange MIDI-instrumenter på én gang.

Samtidig får du mulighed for at inddrage instrumenter, der ellers stort set ikke er til rådighed i traditionelle midi-instrumenter, såsom overbevisende mundharmonika, korrekt glidende steelguitar osv.

Som udlægger heraf er der tillige en funktion, der automatisk genererer en fed solo i kendte musikeres stil over nummerets akkordforløb. Eller du kan få lagt harmonier på udvalgte instrumenter, så det næsten kommer til at lyde, som f.eks. Glenn Miller eller Les Paul ville have arrangeret det.

En amerikaner i Europa

Band-in-a-box kan også bruges som nodeskrivningsprogram. Dog forekommer denne feature mere omstændelig og svær at anvende end selvstændige nodeskrivningsprogrammer, men da det nu engang følger med, vænner du dig til det. Du kan også få vist det, der spilles, på et guitargribebræt eller på et klaviatur.

Mulighederne er talløse og for mange til at blive nævnt, men med skal det nu, at du både kan rette skæve toner og gøre et melodiforløb flerstemmigt, lige som du kan simulere forskellige vokalstilarter, som f.eks. Crooner, Klassisk, Rock, Broadway eller opera-tenor. Og med funktionen Jazz op eller ned kan du gøre arrangementet mere eller mindre moderne eller jazzet og med mere eller mindre skæve og svære akkorder.

Band-in-a-Box indeholder til og med en udmærket lille audio- og MIDI-sequencer, som hedder RealBand, og når du f.eks. er tilfreds med et nummer, som du har lavet med Band-in-a-Box, så kan du eksportere nummeret til RealBand og pudse det yderligere af. På den måde kan du sige, at Band-in-a-Box er musikerne, og RealBand er studiet.

Importøren fortæller da også, at mange af hans kunder er professionelle musikere, ligesom også mange festmusikere bruger programmet til at lave backing hjemmefra.

Programmet er ikke som sådan svært at gå til, men desværre er brugeroverfladen lidt uoverskuelig og ligner nærmest noget fra anden verdenskrig. Det er alt for tydeligt, at Band-in-a-box er blevet udviklet gennem en snes år, uden at der på noget tidspunkt er blevet ryddet grundlæggende op. Og så er udseendet oven i købet typisk amerikansk på en måde, som du aldrig ville se i et europæisk program.

Programmet er i øvrigt nydeligt oversat til dansk, ligesom der findes et dansk forum, hvor du kan få hjælp fra andre brugere eller fra den danske oversætter af programmet, som kender det ud og ind og også har oversat hele den tykke manual til dansk.