Home » Hardware » Computerlove Del 1/2: Moore med mere og flere
Computerlove Del 1/2: Moore med mere og flere

Computerlove Del 1/2: Moore med mere og flere

Share
Amdahls Lov: Grænser for vækst

Amdahl

Denne uskrevne regel blev første gang præsenteret af computeringeniøren Gene Amdahl i 1967. Han er hovedsagelig kendt for sit engagement i IBM mainframes og siden sit eget firma Amdahl Corporation. Loven beskriver grænsen for, hvor meget et computersystem kan yde, og ikke mindst hvor stor den maksimale hastighedsforøgelse vil være ved brug af parallelberegning. Selv om et computersystem er sat til at arbejde parallelt, vil nogle beregninger nemlig altid blive udført serielt, og hastighedsforøgelsen ved parallelberegning vil uafværgerligt blive begrænset af den tid, den serielle del af computersystemet skal bruge på opgaven.

Dermed kunne Amdahl opstille en ligning, der påviste, at hvis den parallelle del af et computersystem sættes til P, og den del af systemet, der kører serielt, sættes til 1-P, vil den maksimale beregningshastighed ved brug af N antal processorer være 1/((1-P)+(P/N). Jo større N er, jo mere vil den maksimale hastighedsforøgelse gå mod 1/(1-P). Og selv om computerprocessorerne bliver hurtigere, vil hastighedsforøgelsen efter Amdahls Lov forblive den samme.

Se også:  QUIZ: Hvad ved du om tech-opkøb?
Brooks Lov: Mange kokke

Brooks

Den amerikanske videnskabsmand indenfor datalogi Fred Brooks, skrev i 1975 bogen The Mythical Man-Month, hvori han lancerer en lov, der i første række er møntet på softwareudvikling og udsiger, at kobler du flere folk på et forsinket projekt, forsinkes det yderligere. Sagen er jo, at det også tager tid at køre nye folk ind og vente på, at de bliver lige så erfarne og effektive som den eksisterende arbejdsstyrke. Brooks observationer er baseret på hans egne erfaringer fra IBM som projektleder på udviklingen af OS/360-styresystemet.

Hofstadters Lov: Ting tager altid (lidt længere) tid

Hofstadter

Douglas Richard Hofstadter er en amerikansk professor i kognitiv videnskab og forskning, og han har formuleret en lov, der er en smule af samme skuffe og i første række møntet på computerindustrien. Douglas Hofstadters Lov, der står at læse i hans bog Gödel, Escher, Bach: An Eternal Golden Braid fra 1979 siger, at alt tager længere tid, end forventet, selv hvis du regner Douglas Hofstadter Lov med og kalkulerer med behov for ekstra tid. Lidt det samme som at sige, at uanset hvad du gør, vil der altid være noget, der kan og vil gå galt jvf. Murpheys berømte regel.

Se også:  Årets EISA-vindere er fundet: Verdens 78 bedste tech-nyheder

TAGS
legend
moores lov
tech
Tech-folk

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Modtag dagligt IT-nyhedsbrev

Få gratis tech-nyheder i din mail-indbakke alle hverdage. Læs mere om IT-UPDATE her

Find os på FaceBook

Alt om DATA

Lautrupsgade 7,
DK-2100 København Ø
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@altomdata.dk

Datatid TechLife

Lautrupsgade 7,
DK-2100 København Ø
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@datatid.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Lautrupsgade 7,
DK-2100 København Ø
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg / Prislister:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Medieinformation


Alt om DATA, Datatid TechLife  © 2020
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S