Home » Hardware » Computerlove Del 1/2: Moore med mere og flere
Computerlove Del 1/2: Moore med mere og flere

Computerlove Del 1/2: Moore med mere og flere

Share

Kender du computer-lovene? Ellers læs om dem her og få styr på de forskellige ”leveregler” for computerrelateret teknologi, der er fundet gennem tiden

Allerede fra computerens tidligste barndom fandt ingeniører visse sammenhænge mellem ydelse, hastighed og flere andre værdier i computerteknologien. Den mest kendte af alle ”computerlove” er vel nok Moores Lov, men der er mange flere, og de er både sjove og tankevækkende. Vi har samlet flere love, der er værd at kende.

Moores Lov: Lakker mod enden

Moore

Den amerikanske ingeniør og forretningsmand Gordon E. Moore er bl.a. medstifter af Intel, og hans berømte forudsigelse kunne for første gang ses på tryk i 1965 i en artikel i Electronics Magazine. Her slår Moore fast, at antallet af transistorer, der kan presses sammen på en given plads, i det store og hele vil blive fordoblet hvert andet år fremadrettet. Og indtil videre har Moores eget firma i hvert fald opfyldt denne profeti til fulde.

Se også:  QUIZ: Hvad ved du om tech-opkøb?

Det er dog værd at medtage, at Moores Lov sommetider bliver nævnt i flæng med det faktum, at når transistorernes størrelse bliver halveret, bliver processorhastigheden fordoblet. Men grænsen er nær. Siden 2000 er processorhastigheden angiveligt stagneret mærkbart. Det tages generelt som et temmelig sikkert tegn på, at vi er meget tæt på enden for Moores Lov.

Conways Lov: Møg ind, møg ud

Conway

Melvin Conway, der er programmør og computervidenskabsmand, formulerede denne lov i 1967 i en artikel, som han sendte til ledermagasinet Harvard Business Review. Hans pointe er, at de produkter, du udvikler og sælger, ganske meget afspejler det firma eller den organisation, du repræsenterer. Hvis der er knas i dit firma, vil dine produkter også ganske givet volde knas for dine kunder.

Se også:  Årets EISA-vindere er fundet: Verdens 78 bedste tech-nyheder

Conways Lov viderebringer med andre ord den indsigt, at udviklingen af ikke bare computer-software, men af stort set hvad som helst er totalt afhængig af oprindelseselskabets samarbejdsånd og interne kommunikation. Ledermagasinet optog dog ikke Conways artikel med den begrundelse, at han ikke havde nogle egentlige beviser for sin tese, men magasinet foretog selv nogle undersøgelser og fandt, at Conways tanker bygger på en fundamental sandhed, selv om den ikke gælder i alle tilfælde.

TAGS
legend
moores lov
tech
Tech-folk

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Modtag dagligt IT-nyhedsbrev

Få gratis tech-nyheder i din mail-indbakke alle hverdage. Læs mere om IT-UPDATE her

Find os på FaceBook

Alt om DATA

Lautrupsgade 7,
DK-2100 København Ø
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@altomdata.dk

Datatid TechLife

Lautrupsgade 7,
DK-2100 København Ø
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@datatid.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Lautrupsgade 7,
DK-2100 København Ø
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg / Prislister:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Medieinformation


Alt om DATA, Datatid TechLife  © 2020
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S