Home » Hardware » Chokudgift: En computer kan koste flere tusind kroner om året i strøm
Chokudgift: En computer kan koste flere tusind kroner om året i strøm

Chokudgift: En computer kan koste flere tusind kroner om året i strøm

Share

Eksplosionen i elpriserne kan gå hen og gøre det chokerende dyrt at bruge sin computer. En stationær computer kan komme til at koste over 2000 kroner om året i el – en spillekonsol op til det dobbelte

Elpriserne eksploderede i den forgangne uge og var højere end nogensinde. Det har chokerende konsekvenser, også for dine computeres driftsudgifter. Hvis du sidder og arbejder på din stationære computer otte timer dagligt, ryger den årlige eludgift alene til den aktivitet op over 2000 kroner. I hvert fald, hvis sidste uges elpriser fortsætter med at ligge lige så højt i et helt år fremover.

Er du inkarneret gamer og også her sidder foran skærmen i otte timer, bliver den årlige udgift på over 4000 kroner.

I begge tilfælde har vi benyttet Energistyrelsens tal for forskellige computeres energiforbrug. Det er svært at beregne it-produkters strømbehov, også for en myndighed som Energistyrelsen, for mange faktorer spiller ind. Så AODs prisberegninger, som du ser i tabellen længere nede i artiklen, er på ingen måde præcise på decimalen. Men retningen er rigtig nok: Det er blevet en hundedyr fornøjelse at tænde for sin computer.

Desktop og gaming er dyrest

Stationære computere (inklusive skærm) og gamingcomputere er langt den dyreste fornøjelse. Hvis du vil holde lidt på pengene, skal du have fat i en bærbar computer, som kun koster en fjerdedel af prisen sammenlignet med en stationær computer – i vores beregning lige godt 600 kroner i alt, med sidste uges elpriser.

Se også:  Sæt adapteren i stikkontakten – så fjernstyrer du boligen og kan spare strøm

Det er ikke kun svært at anslå computeres strømbehov. Det er heller ikke helt enkelt at udregne eldriftsudgiften for forbrugere, for elprisen er sammensat af en række forskellige elementer. Det har vi forsøgt at tage højde for i vores beregning i tabellen.

Forbrugerprisen er sammensat af selve elprisen, som i sidste uge i gennemsnit lå på 4,41 kroner (ifølge appen Min Strøm, som trækker på Nordpool). Her har vi valgt prisen i Østdanmark. Dertil kommer prisen for transport af el (som vi her har sat til 55 øre pr. kWh, men den kan svinge meget), elafgiften (76 øre pr. kWh), et månedligt abonnement hos elselskabet samt moms. I vores eksempel er vi nået frem til en samlet forbrugerpris på 7,15 kroner pr. kWh (kilowattime).

Denne pris kan være højere og lavere afhængigt af, hvor i landet du bor, og andre omstændigheder.

Eludgifterne i overblik

Med sidste uge forbrugerpris som grundlag (her anslået til 7,15 kroner) ser udgifterne til el for forskellige computere således ud – med alle forbehold. Bemærk, at vi selv har anslået forbruget for bærbare gamingcomputere; de øvrige tal er fra Energistyrelsens estimat.

Computertype Forbrug 1 t. dagligt/år 4 t. dagligt/år 8 t. dagligt/år
Stationær computer inkl. skærm 120 watt 313 kr. 1253 kr. 2505 kr.
Stationær gaming-computer inkl. skærm 200 watt 522 kr. 2088 kr. 4176 kr.
Bærbar computer 30 watt 78 kr. 313 kr. 626 kr.
Bærbar gaming-computer 100 watt 261 kr. 1043 kr. 2088 kr.
PlayStation 5 200 watt 522 kr. 2088 kr. 4176 kr.
Xbox Series X 155 watt 405 kr- 1618 kr. 3236 kr.
Se også:  Her giver pegefeltet adgang til lyd, billede og chat under Zoom-møder
Sluk når den ikke er i brug

Kan man gøre noget for at undgå alt for høje eludgifter ved brug af computere?

Hvis du ikke sidder foran computeren og bruger den, vil dens energiforbrug være lavere end Energistyrelsens estimater. Hvis man har sin computer åben otte timer dagligt, sidder man sjældent og arbejder på den i alle otte timer. Derfor vil udgiften i praksis ligge på et lavere niveau, end tabellen viser.

Desuden kan du skære yderligere i elforbruget ved altid at slukke din computer helt, når du ikke bruger den. Standby er ikke gratis, selvom energiforbruget er betydelig lavere, end når computeren er i aktivitet.

Du kan også indstille computeren til at bruge mindst mulig strøm. I bærbare Windows 11-computere sker det under Indstillinger > System > Strøm og batteri. Her kan du vælge “Strømsparetilstand”, som får batteriet til at køre længere, så du ikke skal oplade computeren så tit.

Vi har i øvrigt tidligere beregnet eludgifterne til gamingcomputere. Den artikel er stadig værd at tage et kig på, selvom elprisen dengang lå betydelig lavere.


TAGS
bærbar pc
elpris
Energiforbrug
gamingcomputer
stationær pc

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her
Annoncelinks


AOD/AOD.dk   © 2022
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S