Home » Andet » Computeren hører både lyde og stemmer
Computeren hører både lyde og stemmer

Computeren hører både lyde og stemmer

Share
Stemmerne i dit liv

I takt med at vi omgiver os med flere og flere stemmestyrede og ønskeopfyldende gadgets som Amazon Echo, Alexa, Google Home og personlige assistenter som Siri mfl., stiger risikoen også for, at kreative hackere optager dine stemmekommandoer og bruger dem til at overtage kontrollen over både dit hjem og færden. Og hvad skal du gøre ved det?

I bund og grund er der flere metoder til at hacke en stemmestyret enhed, men de to mest udbredte er så absolut elektronisk eller menneskelig imitation af din stemme (se f.eks. artiklen i AOD 4/18 om det canadiske start-up firma Lyrebird, der på grundlag af blot et minuts optagelse kan frembringe enhver form for sætning med en stemme meget lig originalen).

Se også:  Klar til 5G? Her er alt du skal vide om det nye supernetværk

Et effektivt modtræk kommer fra forskere fra Ubiquitous Security and Privacy Research Laboratory (UbiSeC) ved universitetet i den amerikanske by Buffalo i staten New York.

Buffalo-gruppen har fundet en måde at imødegå, at hackere kan opnå kontrol over din mobil eller andre enheder med indbygget stemmegenkendelse ved simpelthen at afspille lydoptagelser af din stemme. Metoden udnytter det lille magnetometer, der sidder i langt de fleste moderne smartphones og danner basis for telefonens kompasfunktion.

Sagen er jo, at for at en hacker kan narre din stemmestyrede enhed med en optagelse af din stemme, er hackeren nødt til at afspille stemmeoptagelsen, og det må nødvendigvis ske over en højttaler. Alle højttalere afgiver imidlertid magnetiske felter, og det er her, magnetometret kommer ind i billedet. Forskerne har udviklet en app, der lader mobilens magnetometer detektere disse magnetfelter og sammen med en trajectory mapping-algoritme måle afstanden mellem højttaleren og din mobil.

Se også:  Byerne skal være højteknologiske

Det forudsætter dog, at hackernes højttaler kommer ganske tæt på mobilens mikrofon og holdes stille, for jo mere bevægelse der foregår mellem hacker-højttaler og ”offer-mobil”, jo bedre kan magnetometret i mobilen detektere de magnetiske felter.

Der skal en hel del fintmærkende laboratorieudstyr til for at måle på geologiske forkastninger i et laboratorium.

Ultrasonisk skyggespreder

Men der findes også andre modtræk. Et hold lydteknikere ved CSL (Coordinated Science Lab) i Illinois har udviklet en teknologi, der håndterer problemet på en noget anderledes og overraskende, men ganske effektiv måde. Teknikerne har simpelthen skabt en særlig slags hvid støj, der ikke kan høres af mennesker, men fint af mikrofoner.

Der sidder mikrofoner indbygget i udstyr over alt omkring os, og disse almindelige husholdningsmikrofoner er bygget til at kunne opfange menneskelig tale. Da vi imidlertid ikke kan høre meget over 20 kHz, er mikrofonerne heller ikke bygget til at kunne opfange frekvenser herover.

Hvid støj er en lyd, der består af mange frekvenser, men den nye uhørlige støj er blandet på en måde, så støjen så at sige opstår inde i den mikrofon, der ”hører” frekvenserne, selv om de ligger langt over den menneskelige hørelses rækkevidde.

Det betyder, at mens du selv stadig kan stemmestyre dine gadgets, kan de mikrofoner, hackere skal bruge for at piratoptage dine vokale kommandoer, ikke opfange dem, for enhver lyd vil ganske enkelt bliver overdøvet og maskeret af den hvide støj, der skal udsendes fra en særlig ultrasonisk højttaler og lægge sig som en ”skygge” over lyden og umuliggøre enhver form for optagelse af alt, hvad der er beregnet til at kunne høres af mennesker inkl. forstærket scenelyd og live-musik.

Det er indlysende, at dette tiltag vil være en velkommen teknologi mod spionage inden for militær og industri, men bare noget så prosaisk som piratoptagelser af biograffilm eller koncerter vil være umuligt. Det særlige hvide støjsignal vil i øvrigt også kunne overføre datainformation mellem IoT-enheder og på den måde være til aflastning for Bluetooth, der ellers er den primære kommunikationskanal for IoT-enheder.

Denne hvide støj-jamming vil naturligvis også kunne misbruges, men forskerne er allerede på forkant med de mest oplagte former for misforståede anvendelser.

TAGS
digital intelligens
innovation
lyd

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Modtag dagligt IT-nyhedsbrev

Få gratis tech-nyheder i din mail-indbakke alle hverdage. Læs mere om IT-UPDATE her

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her


AOD/AOD.dk   © 2020
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S