Home » Andet » Computeren hører både lyde og stemmer
Computeren hører både lyde og stemmer

Computeren hører både lyde og stemmer

Share

Nogle lyde er bare lyde. Andre lyde er stemmer. Men for digitale algoritmer er begge dele data, der kan bearbejdes, forstærkes og give os mange nye nyttige oplysninger og muligheder

Vi bor ikke på Månen. Vi har atmosfære og luft omkring os, og derfor har vi også lyde omkring os, der er fulde af information. Det er bare ikke altid, at vi er i stand til at høre og forstå informationen. Mange lyde unddrager sig vores sanser i deres natur og snyder vores hjerne.

Omvendt er det også muligt at misbruge lydene omkring os og fifle med deres information. Computeren er heldigvis i stand til at hjælpe os med både at høre og forstå lydes oplysninger og samtidig hindre svindel med dem.

Nu kan digital intelligens endelig forudse jordskælv

Indtil nu har seismologiske forkastningsaktiviteter af den type, vi normalt kalder jordskælv, højst kunnet varsles med få minutter eller sekunder, og det er ikke meget tid til at evakuere omkringboende og organisere nødhjælp. Men nu synes mere regulær jordskælvsvarsling endelig at være inden for rækkevidde.

Se også:  Helt nye veje for digitale betalinger – også for fadøl

Amerikanske forskere ved Los Alamos National Laboratory har under forsøg med at analysere lyden fra kunstigt skabte gnidninger mellem jordlag konstateret, at en lang række ganske svage akustiske signaler, som tidligere ansås for at være del af den almindelige baggrundsstøj, i virkeligheden er akustiske fortropper, der indikerer et kommende jordskælv lang tid før, det indtræffer.

I forvejen vidste forskerne godt, at et jordskælv bygges langsomt op, og der opstår flere og flere smårevner og sprækker i jordlagene undervejs. Det har dog hidtil været ukendt viden, at lydene fra disse mikrorevner faktisk er de første tegn på, at et større forkastningsskred er under opsejling.

Lydene fra de kunstige laboratorieforkastninger blev optegnet med et følsomt accelerometer.

Støjanalyse baseret på deep learning

Forskerne inddrog accelerometre og andet følsomt optageudstyr og analyserede og genanalyserede derpå de svage gny, der kunne trækkes ud af baggrundsstøjen med hjælp af avanceret støjanalysesoftware baseret på kunstig intelligens og deep learning-algoritmer.

Men forskerne erkender dog, at der er et stykke vej fra at kunne overføre viden fra laboratorieeksperimenter til reelt at kunne forvarsle jordskælv i stor målestok. For det siger sig selv, at der er meget stor forskel på det stressniveau, der optræder under laboratoriebetingelser, og det der optræder ved en ægte geologisk forkastning, der måske løber mange meter ned i jorden med flere kilometers udstrækning.

Se også:  Her er 3 tech-giganters bud på fremtiden

Men opdagelsen giver stærkt begrundet håb om, at seismologer fremover ved at analysere det lydspektrum, der udsendes fra spændingerne i en naturlig forkastning sandsynligvis vil kunne beregne relativt nøje, hvor lang tid, der vil gå, før spændingerne mellem forkastningens jordlag udløses i et jordskælv.

Laboratorieforsøgene, der med stor sikkerhed har vist, at disse særlige, men meget svage lyde, er indikatorer på kommende brud, har i hvert fald gjort forskerne ganske fortrøstningsfulde, og både geologer og seismologer forventer, at det nu endelig vil være muligt at advare mod disse alt ødelæggende naturkatastrofer i god tid.

Og så vil metoden ikke være begrænset til geologi og jordskælv, men også lavinevarsler og tegn på metaltræthed i byggematerialer og flere andre ting.

Magnetometret i din mobil kan afsløre, om du bliver udsat for forsøg på hacking med falske stemmekommandoer.

TAGS
digital intelligens
innovation
lyd

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Modtag dagligt IT-nyhedsbrev

Få gratis tech-nyheder i din mail-indbakke alle hverdage. Læs mere om IT-UPDATE her

Find os på FaceBook

Alt om DATA

Lautrupsgade 7,
DK-2100 København Ø
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@altomdata.dk

Datatid TechLife

Lautrupsgade 7,
DK-2100 København Ø
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@datatid.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Lautrupsgade 7,
DK-2100 København Ø
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg / Prislister:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Medieinformation


Alt om DATA, Datatid TechLife  © 2020
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S