Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Computeren genskaber Ismandens stemme

Stemmen af den over 5000 år gamle istidsmumie Ötzi, der også kaldes ”Ismanden”, vil de fleste nok mene er tabt for evigt. Men med computerens hjælp har den gamle stenalderjæger nu fået chance for at komme til orde igen.

Af Palle Vibe, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Ötzi eller ”Ismanden fra Østrig”, har været død i 5300 år og ligger i dag udstillet som stum mumie i et arkæologisk museum i Sydtyrol i Italien. Men nu er han begyndt at give lyd fra sig. Vokallydene fra hans stemme er nemlig blevet genskabt af et hold italienske forskere fra San Maurizio Hospitalet i Bolzano ved hjælp af avanceret udstyr og digital teknik. Men den gamle stenalderjægers stemmepragt viste sig at være sværere at hale ud af hans indtørrede krop end først antaget.

Den mumificerede krop blev fundet dybfrossen i Ötztal-alperne på grænsen mellem Østrig og Italien af et tysk ægtepar i 1991 og er siden blevet kendt som Ötzi. Dele af hans lig stak makabert frem fra en gletsjer, og da han var blevet begravet af sne og dermed nedfrosset og bevaret, var det let at se, at det drejede sig om en fortidsmand og ikke et nutidigt mordoffer.

Han var nemlig iklædt en tyk pels, som forskerne siden har opdaget faktisk har været sat sammen af skind fra både ged, får og okse, og han bar bukser af gedeskind. Desuden var han i besiddelse af et pilekogger af hjorteskind og havde en form for bjørneskindshue på hovedet.

Han havde også hele sit jagtudstyr og arsenal af stenaldervåben, der bl.a. bestod af økse, langbue, fjorten pile og en flintekniv med sig. Der har været tale om en forholdsvis lille mand omkring 1,60 m høj, og han var omkring 40-45 år, da han døde. Dødsårsagen lod sig også hurtigt fastslå. Ötzi havde et stort og alvorligt sår efter en pil i ryggen og bar mærker efter et dybt og kraftigt slag i kraniet.

Naturtro rekonstruktion af Ismanden, som han formentlig har set ud i levende live. Naturtro rekonstruktion af Ismanden, som han formentlig har set ud i levende live.

Scanning af Ötsis hals

Mumien er blevet gransket på kryds og tværs siden da. Og der er næppe den videnskabelige test eller det moderne retsmedicinske, computertekniske udstyr, Ötzi ikke har gennemgået. Og nu i anledning af 25-året for hans fund har en gruppe forskere også genskabt Ötzis dødsrallen eller i hvert fald godtgjort, hvordan den furede fortidsmand formentlig har lydt, når han brummede. Men arbejdet bød på en del udfordringer.

For at kunne finde ind til hans strube og alle de bløddele, der udgør svælg og stemmebånd mv. måtte forskerne først anbringe mumien i en scanner og optage scanningsbilleder af hele kroppen og først og fremmest halsregionen.

Imidlertid var forskningsleder og stemmeekspert Rolando Füstös og hans hold henvist til at bruge en almindelig CT-scanner og røntgenudstyr, da en ellers både bedre og mere effektivt MRI-scanning (Magnetic Resonance Imaging) ville kunne skade den skrøbelige mumie.

Men med data fra CT-scanningerne og computertomografi, (der gør det muligt at foretage virtuelle snit på computerskærmen) samt med røntgenteknik var det muligt at undersøge Ötzis stemmelæber og fastslå deres spænding, elasticitet og halsvævets tykkelse.

Desværre lå Ötzi med sin ene arm bøjet ind over halsen, så armen netop dækkede for de områder, som forskerne ville undersøge og altså ikke umiddelbart kunne komme til. Yderligere var mumiens tungeben delvis opløst og rykket rundt.

Da den gamle mumie er så enestående, tillader museet i Tyrol, hvor han kan beundres til daglig, under ingen omstændigheder fysiske indgreb eller beskadigelse. Derfor måtte forskerne tage alternative metoder i brug, og her kom computeren til hjælp igen, idet det lykkedes forskerne med hjælp af et specielt grafisk computerprogram at fjerne armen virtuelt og ændre mumiens kraniestilling en smule og på den måde blotlægge Ismandens stemmeregion og få adgang til at undersøge hans stemmeorganer.

Da både skanninger og beregninger var klaret, kunne forskerne køre resultaterne gennem et computerprogram og genskabe Ötzis vokallyde digitalt.

Målte stemmelæbernes størrelse

Menneskets stemme er en kombination af stemmelæbernes og ansatsrørets akustiske egenskaber. Ansatsrøret, der hos mænd er cirka 17 cm langt og strækker sig fra munden og ned til stemmelæberne, er det sted, hvor de lydbølger, der frembringes af stemmelæberne, bliver formet, farvet og filtreret.

”Ved at måle størrelsen af stemmelæberne og længden af ansatsrøret og ved at fodre disse informationer ind i forskellige matematiske modeller kunne vi derfor genskabe en nogenlunde pålidelig tilnærmelse af mumiens stemme,” siger Rolando Füstös.
Ud fra stemmelæbernes spænding og elasticitet samt halsvævets tykkelse kunne man simulere, hvordan Ismandens stemmeorganer sandsynligvis har arbejdet.

Den rekonstruerede stemme klinger med en ru og rusten manderøst af den type, der lyder, som om pågældende har slugt et askebæger. Der er noget rallende og opstødsagtigt over forskernes stemmeeksempel, men igen er det alene baseret på vokaler og ikke konsonanter. Frekvensen ligger på 100-150 Hz eller det samme som en gennemsnitlig moderne mands.

”Vi får nok aldrig klarhed over omstændighederne omkring hans mord, og selv om vi kan genskabe hans stemmeklang, kan vi naturligvis ikke få ham til at udtale sig nærmere, så det må forblive en gåde,” udtaler Rolando Füstös.

De italienske forskere har endnu tilbage at justere for brusk og blødt bindevæv i mund og strube, ligesom rekonstruktionen heller ikke omfatter beskaffenheden af selve stemmebåndet og struben.

Derfor kan vi ikke sige, at vi har genskabt Ötzis originale stemme” erkender forskningsleder Rolando Füstös.
Men vores resultater er et godt udgangspunkt for fremtidig forskning.

Ismanden opholder sig i dag i en slags køleskab bag tykke ruder – ved en temperatur på -6 grader. Ismanden opholder sig i dag i en slags køleskab bag tykke ruder – ved en temperatur på -6 grader.

Konsonanter er næste skridt

Forskerne håber nu på at kunne rekonstruere konsonantlydene i hans stemme og dermed give et endnu mere realistisk bud på, hvordan den lille ismands kolde stemme kan have lydt i levende live for 5300 år siden. Vi kan ikke med sikkerhed vide, hvilket sprog Ismanden talte, men forskerne har i hvert fald opnået at skabe et bud på hans vokallyde, og vi vil forhåbentlig også på et tidspunkt kunne genskabe hans konsonanter.

Rolando Füstös vurderer, at forskerne har kunnet genskabe en troværdig tilnærmelse af Ötzis gamle røst, og resultatet anser han for at være et glimrende udgangspunkt for fremtidig forskning, der kan give os større indblik i, hvordan istidsmennesker rent faktisk har lydt og talt. 


Følg linket og hør Ismanden Ötzis stemme på Youtube.

Nøjagtig kopi af Ismanden skabt med 3D-print

Den amerikanske palæokunstner Gary Staab og 3D-printfirmaet Materialise har skabt en i alle detaljer tro kopi af Ismandens mumie i fuld størrelse. Det er sket på DNA Learning Center under Cold Spring Harbor Laboratory i New York. 

Først blev der foretaget en CT-scanning af den originale mumie, hvorefter teknikerne måtte bruge en 3D-modelleringsteknik for at genskabe enkelte manglende kropsdele.
Den lidt over 1,5 m høje model blev siden – på baggrund af scanningerne – 3D-printet i plastic, men teamet måtte bruge yderligere 2000 mandetimer på finpudsning af alle detaljer.