Home » Bærbar computer » Computeren er ikke færdig med at krympe
Computeren er ikke færdig med at krympe

Computeren er ikke færdig med at krympe

Share

Hvis du tror, at computere ikke kan blive mindre, så kig her, hvor vi præsenterer otte sære og anderledes stationære computere. De peger frem mod en tid med endnu mere kompakt it-udstyr, men ellers er de vidt forskellige

Computeren er stadig på skrump. Engang var den personlige computer et hvæsende skrummel på størrelse med et mindre skab. Siden er den jo blevet noget mindre, og som vi viser her, får du nu en mere eller mindre komplet stationær computer på størrelse med en tændstikæske i husholdningsstørrelse. Og udviklingen fortsætter.

Det skyldes især mindre og hurtigere mikroprocessorer, der ikke bruger ret meget strøm og ikke udvikler ret meget varme, selv om ydelsen ofte er fuldt på højde med langt større bordcomputere. Nogle af de rekordsmå enheder skal stilles på bordet og herfra forbindes til skærm, harddisk, net osv. (hvilket sætter en grænse for, hvor meget mindre de kan blive), mens andre kan stikkes direkte ind i for eksempel en USB-indgang bag på en computerskærm.

Hvor små disse computere kan blive, må vi bare fantasere om. Med lagring af data på chips og trådløs forbindelse med omverdenen, er der næsten ingen grænse for, hvor meget de kan krympe i fremtiden. Her får du et 2015-blik på sære og anderledes computere i miniformat.

Beam me up, Scottie!

Zypad ligner mest af alt noget fra en Buck Rogers- eller Star Trek-film. Specialcomputeren, der sælges i hele verden, bæres på håndleddet.

Den blev oprindelig udviklet til militær anvendelse af Parvus Corporation og det globale specialfirma Eurotech i 2006. Den nyeste version, WL 1500, tager arven op og henvender sig bredt til professionelle på diverse actionopgaver inden for forsvar, redning, konstruktion osv. Den yderst kompakte computer giver stort set bæreren de samme muligheder og tilslutninger i felten som enhver almindelig bærbar computer.

[pt id=’2036160′ size=’large’ link=’file’ html_attrs=’title=”En stor ”krydder” på armen men det hjælper at vægten trods de mange funktioner indgange osv. kan holdes på rimelige 500 gram.”‘]

En stor ”krydder” på armen, men det hjælper, at vægten trods de mange funktioner, indgange osv. kan holdes på rimelige 500 gram.

Zypad WL 1500 kan både arbejde med Linux og Windows CE 6.0 (der er præinstalleret) og har indbyggede bevægelsessensorer, der eksempelvis kan få enheden til at gå i dvale, når du sænker armen ned langs siden. Den slags autofunktioner sikrer, at det indbyggede genopladelige Li-Ion-batteri kan holde en fuld arbejdsdag uden at løbe tør. Computeren har også indbygget gps, navigation og tracking og fuld 3.5G-mobilfunktion foruden LAN, Bluetooth, infrarød kommunikation samt Wi-Fi. Der er også indbygget mikrofon og højttaler.

På oversiden er grupperet tolv knapper, der kan programmeres til hurtigvalg af forskellige funktioner, og den 3,5” store bagbelyste TFT-farveskærm er berøringsfølsom og har automatisk tilpasset kontrast, så den kan aflæses under forskellige lysforhold. Til mere akkuratessekrævende programmer som eksempelvis Word benytter man en lille pen på skærmen.

Tilslutningerne omfatter to USB-porte, microSD-slot og minijack. Kunststofkabinettet er vand- og støvtæt.

Det er selvfølgelig ikke helt billigt udstyr, vi har fat i her. Prisen i Europa på www.eurotech.com er omregnet cirka 9000 kroner.

Pc-producenten smider sit stik

De fleste minicomputere er udviklet af ret ukendte producenter. De store kendte leverandører har holdt sig i baggrunden for at se, om der er en forretningsidé i den nye trend. Det synes Lenovo åbenbart, for i juli lancerede pc-producenten denne Ideacenter Stick 300, der i al sin enkelhed er en komplet computer, som du stikker ind i USB-indgangen på en pc- eller sågar en tv-skærm, og så er du i gang.

[pt id=’2036161′ size=’large’ link=’file’ html_attrs=’title=”Det nye computerstik er kun godt 10 cm langt. Prisen ligger i underkanten af 1000 kroner og det er da billigt for en køreklar Windows-pc.”‘]

Det nye computerstik er kun godt 10 cm langt. Prisen ligger i underkanten af 1000 kroner, og det er da billigt for en køreklar Windows-pc.

Her er altså virkelig tale om en mobil Windows-pc, der kan spille lette spil, surfe på nettet, bruges til chat, tekstbehandling og andre letvægtsopgaver.
Hjertet i computeren er en Intel Atom-processor. Hjernen er på 2 GB ram, og der er 32 GB chiplager. Wi-Fi og Bluetooth 4.0 er der selvfølgelig – som i konkurrerende produkter, ligesom du får en HDMI-port, en micro-USB 2.0-port og en SD-læser.

Se også:  Lenovo P44W-10 [TEST]: Står korrekt og virkelig skarpt

Styresystemet er Windows 8.1, som nu kan opgraderes til Windows 10, ligesom der medfølger tre måneders gratis Microsoft Office.

Windows-boks med det hele

Processorproducenten går forrest for at vise vejen til fremtidens mikrocomputer. Der er flere Windows-computere i serien ”Next Unit of Computing”, men de er skåret over samme læst og kan enten ligge på et skrivebord eller stå op i en holder.

Bundkortet i samtlige modeller måler kun 10 x 10 cm, mens størrelsen af plastkabinettet varierer lidt fra model til model og er typisk 19 x 19 x 4 cm. Bestykningen varierer også, men hjertet er de kendte processorer Core i3 (1,8 GHz) eller Core i5 (2,8 GHz) for at spare strøm og undgå unødig varmeudvikling.

[pt id=’2036162′ size=’large’ link=’file’ html_attrs=’title=”Intels computer er under 20 cm lang og bred – og velforsynet med indgange og udgange.”‘]

Intels computer er under 20 cm lang og bred – og velforsynet med indgange og udgange.

NUC er generelt ganske velforsynet med stik. Alt afhængig af model får du op til tre USB-porte og to HDMI-udgange og/eller VGA-stik. Tilslutningerne kan også omfatte et gigabit ethernet- eller en Thunderbolt-port. På grund af den begrænsede plads er harddisken en chip af ssd-typen.

Uanset model skal du dog i gang med skruetrækkeren, for NUC leveres kun med motherboard og grafikkort (Intel HD) samt strømforsyning og kabinet til en grundpris i nabolaget af 2000 kroner. Du skal selv forsyne computeren med ram, harddisk og styresystem samt eventuelt trådløst netkort, men det skulle være overkommeligt for de fleste. Ellers kan du anskaffe computeren som komplet kit med alle dele, men i begge tilfælde skal du regne med, at prisen hæves med omkring 800 kr.

Windows-pc på 10 cm

Selv om Intel Compute Stick minder om en streaming-dongle i stil med Chromecast, er det en komplet og færdig computer, som er i stand til at køre et komplet Windows-system.

Stikker du blot den diminutive – 10 x 4 x 1,2 cm – enhed i HDMI-porten på en monitor eller et tv, har du en fiks og færdig arbejdscomputer med kraft til en del. Den indbyggede processor er en 4-kernet 1,3 GHz Intel Atom Z3735F-processor af samme type, som bruges i mange Intel-bestykkede tablets, og der er 32 GB eMMC-lagerplads til rådighed foruden hele 2 GB ram – en del i denne sammenhæng.

Også tilslutningerne signalerer komplet computer: en USB-port, en mikro-USB-port, HDMI 1.4 og et microSD-slot. Computeren har også indbygget Wi-Fi og Bluetooth 4.0.

[pt id=’2036163′ size=’large’ link=’file’ html_attrs=’title=”Den lille enhed fra Intel ligner mest af alt en forvokset USB-nøgle eller en streaming-enhed men det er en komplet computer.”‘]

Den lille enhed fra Intel ligner mest af alt en forvokset USB-nøgle eller en streaming-enhed, men det er en komplet computer.

Lidt upraktisk bliver Compute Stick ikke strømforsynet fra HDMI-porten og skal derfor tilsluttes en udvendig strømkilde via sit micro-USB-stik (strømforsyning medfølger), men du har dog stadigvæk en ekstra, almindelig USB-tilslutning til rådighed.

Compute Stick er præinstalleret med Windows 8.1 Bing, der er en Windows-version specielt til billige og enkle enheder som tablets mv., men du kan sagtens opdatere gratis til Windows 10. Intel Compute Stick fås også i en billigere version med Linux og mindre hukommelse. Den danske pris er på lige under 1200 kroner.

Britisk skolecomputer med potentiale

Egentlig opstod Raspberry Pi som et forsøg på at lave en lille superbillig computer til de offentlige skoler i Storbritannien. Men den er så fikst lavet, at den har fundet et langt større, internationalt publikum.

Se også:  Lenovo lancerer lette Yoga-computere med lang batteritid og stor ydelse

Nu er den i model 2, men stadig en både billig og alsidig computer, som kan en masse ting. I forhold til den oprindelige Raspberry computer er der foretaget en del forbedringer. Processoren (en BCM2836 ARMv7 på 900 MHz) har nu fire kerner med en arbejdshukommelse på 1 GB ram. Antallet af USB-porte er udvidet fra to til fire, og der er indført HDMI-tilslutning.

[pt id=’2036164′ size=’large’ link=’file’ html_attrs=’title=”Blot 350 kroner koster den rå version af Raspberry Pi 2. Vil du også have et kabinet og andet ender du på cirka det dobbelte i pris.”‘]

Blot 350 kroner koster den rå version af Raspberry Pi 2. Vil du også have et kabinet og andet, ender du på cirka det dobbelte i pris.

I lighed med Intels NUC-minicomputerne skal du samle Raspberry Pi selv, og det er jo en af grundene til den lave pris. Reelt får du blot bundkortet og skal selv supplere med kabinet, strømforsyning og hukommelseskort. Du kan godt tilføje trådløst netværk med en USB-dongle, men så beslaglægger du samtidig en USB-port.

Da prisen for styresystemet ofte er en væsentlig del af anskaffelsesprisen for en computer, er det oplagt at bruge et gratis open source-system som Linux, men maskinen skulle også kunne køre Windows 10. Desuden kan du downloade installationspakken Noobs med flere forskellige software-pakker og operativsystemer, som du kan vælge imellem.

På størrelse med et kreditkort

Selvom computeren C.H.I.P. ikke er meget større end et kreditkort skulle den ifølge den californiske producent Next Thing kunne afvikle software til kontorarbejde, programmering, mindre computerspil og bruges til at surfe rundt på nettet.

C.H.I.P. er udrustet med en 1 GHz-processor fra kinesiske Allwinner. Det svarer nogenlunde til den bestykning, du finder i en billig smartphone, og Allwinner leverer da også computerchips til adskillige Android-smartphones på markedet. Desuden har producenten presset 512 MB ddr3-ram og 4 GB eMMC-lagerplads ned i computerkortet, der også har Wi-Fi og Bluetooth 4.0.

Præinstalleret får du en alsidig softwarepakke: en Chromium-browser, en LibreOffice-kontorpakke samt styresystemet Debian Linux, og du kan hente mange flere gratis apps på computerens open source-forum.

[pt id=’2036165′ size=’large’ link=’file’ html_attrs=’title=”Computeren har en USB-port samt en ”On The Go” mikroport (OTG) så du kan tilslutte udstyr som digitalkamera dvd-drev og printer direkte. Desuden er der minijack til mikrofon.”‘]

Computeren har en USB-port samt en ”On The Go” mikroport (OTG), så du kan tilslutte udstyr som digitalkamera, dvd-drev og printer direkte. Desuden er der minijack til mikrofon.

Som så mange andre spændende projekter er C.H.I.P startet som et crowdfunding-projekt på Kickstarter, og i sit hjemland er computeren omtalt som verdens første fungerende computer til under en hund (9 dollar). Herhjemme forventes det lille computerkort og en Pocket C.H.I.P.-udvidelse at komme til salg omkring årsskiftet til en pris på blot 350 kroner.

Terning med det hele

Denne terning med en størrelse på blot 55 x 55 x 42 mm er angiveligt verdens mindste komplette computer.

CuBox-i serien omfatter tre modeller og er producentens anden generation af minicomputere til Android eller Linux. Selv den mindste udgave er udstyret med en ARM Cortex-A9 processor, 2D/3D grafikkort med HDMi-udgang og 1 GB ram. Med softwaren XBMC/Kodi kan terningecomputeren også forvandle ethvert tv til et smart-tv og kan desuden streame Blu-ray, HD-videoer, stereomusik, podcasts og stort set håndtere alle digitale media.

[pt id=’2036166′ size=’large’ link=’file’ html_attrs=’title=”Prisen direkte fra producenten går fra 100 til 170 dollar alt efter processortype hvor topmodellen kan prale af en i.MX6 quad core Cortex-A9 på 1 GHz og 2 GB ram.”‘]

Prisen direkte fra producenten går fra 100 til 170 dollar alt efter processortype, hvor topmodellen kan prale af en i.MX6 quad core Cortex-A9 på 1 GHz og 2 GB ram.

Tilslutningsmulighederne er ligeså omfattende med såvel en optisk S/PDIF audio-udgang, to USB-porte, en eSATA-port som ethernet-tilslutning og slot til et microSD-kort, så terningens lille bagside er fyldt godt op. Både Wi-Fi og Bluetooth er indbygget, og CuBox-i leveres med præinstalleret Android 4.4.

Masser af tilslutninger

MintBox Mini er udviklet i et samarbejde mellem LinuxMint, der har været kendt for deres minicomputere i nogle år, og den israelske computerproducent CompuLab. Også denne nyeste model er en yderst kompakt, Linux-baseret minicomputer med firkernet 64-bit AMD A4 6400T-processor på 1 GHz og et Radeon R3-grafikkort, 4 GB ddr3-ram og 64 GB lagerhukommelse.

Det lyder måske ikke af så meget, men dels kan hukommelsen udvides med mikroSD-kort, dels sikrer det mindre krævende, præinstallerede Linux styresystem, at der er mere end rigelige kræfter til at surfe, game, se video og til at foretage kontorarbejde.

Den frisk desigende sag er med sine blot 19 x 16 x 4 cm og et rumindhold på 0,22 liter en smule mindre end en typisk Intel NUC minicomputer. Desuden er den helt tavs, da al datalagring selvfølgelig sker på et ssd-kort (64 GB).

[pt id=’2036167′ size=’large’ link=’file’ html_attrs=’title=”Linux-computeren Mintbox Mini har en hukommelse på 64 GB.”‘]

Linux-computeren Mintbox Mini har en hukommelse på 64 GB.

Tilslutningerne omfatter to HDMI-porte og fem USB-porte – meget i denne type computere – samt hovedtelefon og mikrofon med minijack. Forbindelse til nettet kan ske via et indbygget ethernet-stik eller Wi-Fi. Mintbox Mini er ikke i handlen i skrivende stund, men ventes snarligt til salg i Amazons netbutik til en pris i Europa på omkring 300 euro.


TAGS
chip
computer
CuBox
intel
lenovo
Mintbox
Raspberry Pi
Zypad

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Modtag dagligt IT-nyhedsbrev

Få gratis tech-nyheder i din mail-indbakke alle hverdage. Læs mere om IT-UPDATE her

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her


AOD/AOD.dk   © 2020
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S