Home » Bærbar computer » Computer eller tablet – eller midt imellem?
Computer eller tablet – eller midt imellem?

Computer eller tablet – eller midt imellem?

Share

Nu behøver du ikke længere vælge imellem en bærbar computer og en tablet – du kan få begge dele i samme maskine. Her hjælper vi dig med at finde ud af, om du har brug for en Ultrabook, en tablet eller en af de nye 2-i-1-hybridcomputere

Grænsen mellem bærbare computere og tablets er blevet flydende efter introduktionen af Windows 8 for et par år siden. Kort efter styresystemets premiere begyndte der at dukke Windows-baserede hybridcomputere op, hvor tastatur og skærm kan skilles fra hinanden, så skærmen alene fungerer som tablet. Med Windows 8 var det for alvor blevet muligt at udvikle Windows-computere, der styres med fingrene direkte på skærmen, som man tidligere kun kendte det fra smartphones og tablets.

Samtidig er de bærbare computere blevet slankere. De computere, som overholder de krav, der stilles til en Ultrabook, er nu så tynde, at de på det punkt kan sammenlignes med tablets. Dertil kommer, at mange af dem har touchskærm ligesom tablets. Så hvad skal man egentlig vælge?

Her giver vi dig inspiration til at træffe det rigtige valg for dig – med fokus på blandt andet fordele og ulemper ved tre forskellige løsninger: Ultrabook, 2-i-1-computer og tablet.

Meget flade bærbare pc’er har ofte betegnelsen Ultrabook. Faktisk er det et varemærke fra Intel, den førende producent af computernes ”hjerte”, processorerne. Og det er Intel, der definerer, hvad der skal til, for at en computer kan godkendes som Ultrabook.

Definitionen ændres løbende i takt med den tekniske udvikling inden for Intels processorer, men i skrivende stund er kravene blandt andet, at computere med Intel Core-processorer og en 13,3”-skærm ikke må være højere end 18 mm (dog 23 mm for 2-i-1-Ultrabooks), at batteriet skal give mindst 5 timers normal arbejdstid, at den skal vågne fra slumretilstand på 7 sekunder, og at der er USB 3.0 eller Thunderbolt-porte.

Alt dette betyder i praksis, at ud over et ekstremt slankt design, der ser knaldgodt ud, så får du en let og hurtig maskine, men den er af pladshensyn uden traditionel harddisk eller porte, der fylder for meget (for eksempel ethernet-port). I stedet går du på nettet trådløst, og du gemmer dine data i et elektronisk kredsløb, der kaldes Solid State Drive, forkortet ssd.

Lagerpladsen er dyrere pr. gigabyte end på traditionelle harddiske. Til gengæld gør ssd-drev hele computeren hurtigere.

Du skal købe en Ultrabook, hvis du går op i lækkert og elegant design og vil have en computer, der hverken fylder eller vejer særlig meget. Den skal samtidig kunne alt det, som du forventer af en traditionel bærbare pc. Desværre er Ultrabooks stadig ret dyre sammenlignet med andre pc-typer.

Elegant og stærk

En let og kompakt bærbar computer af Ultrabook-typen. Den er en elegant sag, men ikke en nipsgenstand. Acer S3-392-54216G50TWS har masser af kræfter til alle de opgaver, du typisk skal have løst på din computer. Her skal særligt processoren, en Intel Core i5-4210U dual core-processor, fremhæves.

Desuden er der tilpas meget brugerhukommelse – ram – til at holde
maskinen oppe i højt tempo. Du er helt opdateret med denne Ultrabook, der udnytter Windows 8.1-styresystemet helt ud: Den har touchskærm.

[pt id=’2033935′ size=’large’ link=’file’]

 

FAKTA
Produkttype: Ultrabook
Processor: Intel Core i5-4210U, 1,7 GHz
Skærm: 13,3”, 1366 x 768, touch
Ram: 6 GB DDR3
Harddisk: 500 GB hdd, 16 GB ssd
Styresystem: Windows 8.1
Vægt: 1,65 kg

Vellykket kompromis

På mange måder er denne Lenovo-computer det perfekte kompromis. Prismæssigt ligger den fornuftigt. Alligevel byder den på en processor fra Intels fine Core-serie, der er solide 500 gigabyte harddisk og en touchskærm, der er skabt til styresystemet Windows 8.1: Du kan også betjene computeren med fingrene direkte på skærmen ligesom på en tablet eller en smartphone. Samtidig er U330 I3/4/500HB en ret kompakt og let sag. Alting synes at gå op i en højere enhed i denne Ultrabook fra den anerkendte producent Lenovo.

[pt id=’2033936′ size=’large’ link=’file’]

 

FAKTA
Produkttype: Ultrabook
Processor: Intel Core i3-4010U, 1,7 GHz
Skærm: 13,3”, 1366 x 768, touch
Ram: 4 GB DDR3
Harddisk: 500 GB hdd
Styresystem: Windows 8.1
Vægt: 1,7 kg

Se også:  Asus VG35V [TEST]: God til både gaming og arbejde

En computer der både kan fungere som komplet pc og som tablet ved, at man blot klikker skærmdelen fra tastaturdelen – det er da så genialt, at det burde være opfundet for længe siden. Men det er faktisk en ret ny produkttype. For inden Windows 8-styresystemet blev lanceret, var det ikke sådan ligetil at lave en Windows-pc med touchskærm, dvs. en skærm som er berøringsfølsom, og hvorfra man kan styre funktioner i computeren.

Nu vrimler det med disse 2-i-1-computere. De fleste er lavet, så skærmen kan klikkes af og på med hængsler eller magneter. Nogle af dem har også skærme, der kan vendes, mens de sidder fast i tastaturet, der så kommer til at fungere som fod for skærmen. Hvis skærmen ikke kan tages af, kaldes disse computere for konvertible. I det hele taget er opfindsomheden stor, men ideen den samme: Væk med produkttype-begrænsningerne.

Men har du virkelig brug for at smide disse hæmninger? Hvis du nyder at sidde i sofaen eller lænestolen derhjemme og med det ene øje tjekke mail, netnyheder eller andet på en tablet, mens du kigger tv med det andet øje, så kan du overveje 2-i-1-løsningen. Især hvis du ikke kan undvære din bærbare pc som arbejdsredskab. For selv om en 2-i-1-computer er dyrere end en traditionel bærbar pc, så er den betydelig billigere, end hvis du både skal købe en separat tablet og en separat bærbar computer.

En ting, man skal være opmærksom på ved 2-i-1-computere, er, at tabletdelen med skærmen ikke er helt så tynd som en ”ægte” tablet”. Af gode grunde: Den skal jo også kunne fungere som komplet Windows-pc sammen med et tastatur.

Enkel og kvik

Selv om man ikke er udstyret med Intels hurtigste processor, kan man sagtens være en kvik sag. Det beviser denne Aspire Switch, som har fået mange anerkendelser – en lignende model blev kåret som Bedste Køb i en test i Datatid TechLife. Det skyldes blandt andet et flot skærmbillede skabt af Acers LumiFlex-teknologi, som optimerer farvegengivelse, samt et godt tastatur. Skærmen er af touchtypen og kan klikkes af tastaturet, så du kan veksle mellem bærbar Windows 8.1.-pc og tablet.

[pt id=’2033939′ size=’large’ link=’file’]

 

FAKTA
Produkttype: 2-i-1-computer
Processor: Intel Atom Z3735F
Skærm: 10,1”, 1280 x 800, touch
Ram: 2 GB DDR3
Harddisk: 32 GB ssd
Styresystem: Windows 8.1
Vægt: 1,2 kg

Den lette løsning

Smart og praktisk bærbar pc, hvor skærm og tastatur skilles fra hinanden med et snuptag, hvorefter skærmen kan fungere som tablet. Asus T100TA-DK003H kan bruges i flere situationer end en traditionel, bærbar pc. Skærmen er naturligvis af touchtypen, så du kan styre computeren med fingrene direkte på skærmen uanset, om skærm og tastatur er skilt ad eller ej. Skærmen har den mest populære tabletstørrelse (10,1”), og selv med tastaturet klikket på, er det en meget let computer, der er nem at have med overalt, og som fint løser de mest almindelige opgaver.

[pt id=’2033937′ size=’large’ link=’file’]

 

FAKTA
Produkttype: 2-i-1-computer
Processor: Intel Atom Z3740, 1,33 GHz
Skærm: 10,1”, 1366 x 768, touch
Ram: 2 GB
Harddisk: 500 GB
Styresystem: Windows 8.1
Vægt: 1,1 kg

Tablet og Windows-pc

Her får du både en slank tablet og en komplet Windows-computer med kraftfuld processor og alle de tilslutningsmuligheder, du kender fra pc-verdenen. Denne maskine er seriøs nok på jobbet, men også fin til underholdning. Bestykningen er som i en bærbar computer: Intel Core i3-processor og 4 GB ram. Batterilevetiden er på op til ni timer. Den 12” store ClearType-skærm har god kontrast og en overbevisende opløsning på 2160 x 1440 pixel. Skærmen kan betjenes med fingrene, men det medfølger en pen, så du nemt kan skrive noter eller tegne skitser.

[pt id=’2033938′ size=’large’ link=’file’]

 

FAKTA
Produkttype: 2-i-1-computer
Processor: Intel Core i3-4020Y, 1,5 GHz
Skærm: 12”, 2160 x 1440, touch
Ram: 4 GB DDR3
Harddisk: 64 GB ssd
Styresystem: Windows 8.1
Vægt: 0,8 kg

Se også:  Samsung The Premiere LSP9T [TEST]: Komplet 130" hjemmebio i kompakt kasse

Tablet-lignende enheder er forsøgt lanceret adskillige gange de seneste 15 år. Men da Steve Jobs fik tænkt konceptet helt i bund og sendte den første iPad på markedet i april 2010, blev ideen om en flad computerenhed med skærm (og ikke noget tastatur) endelig til en succes, ja, en kæmpesucces. En af grundene var, at man i lighed med den umiddelbare forgænger, iPhone, havde adgang til myriader af software-applikationer – apps – og at ikonerne på skærmen var enkle og ikke skulle styres med en separat pen, men med de 10 penne, du har på hænderne, fingrene.

Heri ligger så også tablettens svagheder. Appsene er herlige til underholdning og praktiske formål. Du kan endda få Microsoft Office-programmerne som apps til både iPads og Android-tablets. Men alligevel bliver tabletten ikke nogen fuldgod erstatning for en computer.

Fingerstyringen direkte på skærmen duer ikke rigtig til seriøst arbejde. Du bliver hurtigt træt af at skrive på tablettens skærmtastatur. Du kan selvfølgelig tilslutte et eksternt tastatur, men det har ikke samme kvalitet som gode laptop-tastaturer og er ligeså trættende i længden.

Du skal vælge en separat tablet, hvis du går efter den ultimative tablet-oplevelse, som 2-i-1-computernes tablet-del ikke kan levere, og samtidig er parat til også at ofre pengene på en bærbar computer, hvor tastaturet er behageligt at arbejde med i mange timer. Mange er begejstrede for deres iPad eller Android-tablet, men foretrækker en Windows-baseret pc ved siden af som det seriøse værktøj. De må så leve med, at integrationen mellem en Windows-enhed (pc’en) og en iOS- eller Android-enhed (tabletten) ikke er så fuldendt, som den vil være i for eksempel en 2-i-1-computer, hvor alt er Windows-baseret,men med et tastatur.

Flot skærmbillede

Skærmopløsningen er meget høj på denne kvalitetstablet – hele 2560 x 1600 pixel. Skærmen er pænt stor, 10,1”, men tabletten fylder mindre end de fleste konkurrenter med samme skærmstørrelse, for skærmrammen er særdeles smal. Skærmens Amoled-teknologi sikrer et detaljeret billede med livagtige farver og et godt kontrastniveau. ”Motoren” i tabletten er kraftig. Processoren er en ottekernet type, og der er hele 3 GB ram. Desuden er der indbygget fingeraftryksscanner til adgangskontrol.

[pt id=’2033940′ size=’large’ link=’file’]

 

FAKTA
Produkttype: Tablet
Processor: Samsung Exynos 5 Octa, 1,9 GHz
Skærm: 10,5”, 1280 x 800, touch
Ram: 2 GB DDR3
Lager: 16 GB
Styresystem:
Android 4.4
Vægt: 0,5 kg

Netværk – også til gæster

Denne trådløse router har en række interessante fortrin. Først og fremmest benytter den ac-standarden (nyeste og hurtigste), den har to separate kanaler, og så kan den sættes op, så gæster får egen adgangskode.

[pt id=’2033941′ size=’large’ link=’file’]

 

FAKTA
Produkttype: Trådløs router
Standard: 802.11ac
Kanaler: 2,4 GHz (300 Mbps) og 5 GHz (867 Mbps)

Mus til højre og venstre

Denne mus fra Logitech kan benyttes af både højre- og venstrehåndede.
Scrollehjulet har to funktioner. Med frihjul flyver du gennem lange dokumenter, og med den trinvise funktion bevæger du dig gennem regneark, afspilningslister osv. trin for trin.

[pt id=’2033942′ size=’large’ link=’file’]

 

FAKTA
Produkttype: Computermus
Trådløs: Ja
Styresystem:
Windows 7 og 8 (8.1)

Beskyt computeren

Med et sleeve fra Trunk er din bærbare computer beskyttet hele dagen – mod kulde, varme, fugt og ikke mindst ridser og stød. Fremstillet i beskyttende neoprene. Et inderfor i plys yder ekstra beskyttelse mod ridser.

[pt id=’2033943′ size=’large’ link=’file’]

 

FAKTA
Produkttype: Sleeve til computere
Størrelse: Til 13”-computere
Farve: Sort, hvid, lilla, lyserød mv.


TAGS
Acer
Asus
Bærbar computer
lenovo
Logitech
Microsoft
Samsung
Tablet
TP-Link
trunk

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Modtag dagligt IT-nyhedsbrev

Få gratis tech-nyheder i din mail-indbakke alle hverdage. Læs mere om IT-UPDATE her

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her


AOD/AOD.dk   © 2021
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S