Home » Bærbar computer » Chromebook er et paradigmeskift i svøb
Chromebook er et paradigmeskift i svøb

Chromebook er et paradigmeskift i svøb

Share

Nu kommer Chromebook til Danmark i form af Toshiba CB30-102. Den ligner en almindelig bærbar computer, men har dog mere til fælles med en tynd klient end med en traditionel pc … Og så er der det lige det med Java

Toshiba CB30-102 er en Chromebook, med alt hvad det betyder. På overfladen er der tale om en almindeligt udseende 13,3″ bærbar computer.
Men bag det genkendelige ydre og Chrome OS-logoet gemmer der sig en computer, som er konstrueret ud fra en anden anvendelsesfilosofi end eksempelvis en almindelig pc med Windows, Linux eller OS X.

Navnet Chromebook skyldes, at det anvendte styresystem er Chrome OS. Det er et styresystem udviklet af Google, det bygger på en Linux-kerne, og det er hovedsageligt beregnet til at arbejde med webbaserede apps.
Styresystemet fremhæves også for at have en sikkerhedsarkitektur i flere lag, der effektivt eliminerer behovet for antivirus-programmer eller andre sikkerhedsprogrammer.

Chrome OS er et meget minimalistisk opbygget styresystem med en brugergrænseflade, der er bygget op omkring Google Chrome. For en Windows-bruger kan det fremstå meget spartansk og begrænsende.

Bevares, man kan ændre på enkelte indstillinger, herunder hvilket baggrundsbillede man vil anvende, men der er ikke så mange indstillinger at vælge mellem. Mange indstillinger er også gemt under ’avanceret’, selv det at indstille dato og klokkeslet.

Se også:  Dell Latitude 7410 Chromebook [TEST]: Kvalitetsbærbar med Google ombord

Som Windows-bruger skal man også lige afklimatiseres, hvad brugen af højreklik angår. Det fører, i modsætning til i Windows, ikke en række ekstra valgmuligheder med sig.

Maskinrummet

Udefra set er Toshiba CB30-102 en 13,3″ bærbar computer i plast med et sølvgråt design i rene linjer, der har en nubret overflade på begge ydersider.
LED-skærmen har en opløsning på 1366 x 768 pixel. Det er ikke den mest lysstærke skærm, vi har set, og de vertikale betragtningsvinkler er bestemt ikke gode. Fin i hverdagen og til prisen.

Processoren er en Intel Celeron 2955U dual core-processor på 1,4 GHz med integreret Intel HD Graphics. Det er alt rigeligt, da Chrome OS ikke kræver mange ressourcer. Der er 2 GB ddr3-ram, hvilket igen er rigeligt – modsat disken, som blot er en 16 GB ssd.

Toshiba CB30-102 er en webbaseret tynd klient, hvor alt afvikles i browseren. En harddisk i traditionel forstand er ikke nødvendig, da langt det meste, man afvikler, foregår i skyen.

Der er dog enkelte offline-apps i Chrome Webshop, der kan hentes og anvendes, når computeren er offline.

Se også:  Nu kan du omdanne din iPad til en Windows-maskine

Toshiba Chromebook CB30-102 er udstyret med 802.11n Wi-Fi, hvilket er dens livsnerve. Der er også Bluetooth 4.0.

En af dens største styrker er, hvor let den er at tage med sig. Størrelsen er moderat, og vægten 1,5 kg. Batterilevetiden er også ganske god: Det er muligt at holde liv i den bærbare i mere end syv timer.

Tastaturet og touchpad er udmærkede i brug, og tastaturet har indbyggede knapper til lyd- og lysjustering, bladring mellem sider m.m.
CD30-102 kan med fordel anvendes til undervisningsbrug eller andre aktiviteter, hvor tekstbehandling, regneark eller præsentationsprogrammer eksempelvis indgår.

Den er udstyret med en HDMI-udgang, to USB 3.0-porte, kombinationsstik til hovedtelefon/mikrofon, samt en SD-kortlæser, der med microSD-adapter kan tage hukommelseskort op til 64 GB. Endelig er der et 0,9 mp webkamera.

I Google-universet

Man skal have oprettet en Google-konto for at kunne logge på sin Chromebook. Chrome OS omfatter Google Docs, Google Maps, Gmail, YouTube, Google Hang-out med mere.

Maskinen bliver leveret med tilbud om 100 GB plads på Google Drive i 2 år.

Læs hele testen i Alt om DATA 11/2014.

[themepacific_accordion] [themepacific_accordion_section title=”Fakta”]

Toshiba CB30-102 Chromebook

[/themepacific_accordion_section] [/themepacific_accordion]


Chromebook CB30-102
  • Batterilevetid
  • Skærm
  • Ydelse
  • Features
  • Pris
3.5

Alt om DATA siger

“Mobil bærbar bundet op på Googles univers. En fordel for nog-le, uønsket af andre. Kvik, lille sag med en enkel brugergrænseflade, meget afhængig af netværksforbindelse, begrænset program-udvalg og valgmuligheder. Kan ikke afvikle Java, det er et minus.”

Sending
User Review
0 (0 votes)
TAGS
Chrome OS
Chromebook
Toshiba

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Modtag dagligt IT-nyhedsbrev

Få gratis tech-nyheder i din mail-indbakke alle hverdage. Læs mere om IT-UPDATE her

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her


AOD/AOD.dk   © 2021
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S