Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Chokerende god lyd fra LG og Samsung – All inclusive!

LG og Samsung stiller op med deres største surroundsystemer med Blu-ray, 3D, Smart TV og hele svineriet. Læs om giganternes kamp her i T3.

Af Knud Søndergaard, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Komplette surroundsystemer er ikke den gadgetkategori, vi T3’ere bruger flest kræfter på. Det skyldes ikke mindst, at de kræver så mange kræfter. De to duellanter i denne test kommer hver for sig i en papkasse på størrelse med en sarkofag og en vægt, som kræver mindst to personer og gerne en trappeklatrende sækkevogn.

Unboxing-ceremonien adskiller sig også totalt fra en typisk iGadget i lommestørrelse. Bjerge af styropor, tape, poser, folie og strips får eventen til at minde om et gadebillede fra Nørreport Station i København, og alene tanken om, at det hele skal på plads igen og returneres, kan udløse koldsved hos selv de sejeste testere. Men hvad gør vi ikke for Danmarks mest trofaste gadgetfans?

Forbløffende ens løsninger
Samsung har denne sommer beskyldt landsmændene hos LG for industrispionage i forbindelse med OLED-tv. Andre gange fyger anklagerne den anden vej. Men advokater skal jo også leve, så lad os nøjes med indledningsvis at konstatere, at LG BH9520TW og Samsung HT-E6750W har mange flere lighedspunkter end forskelle, og priserne i typiske butikker ligger også på samme niveau – omkring 8.000 kr.

For de penge får du en centerenhed med Blu-ray-afspiller, naturligvis med 3D, FM-radio, Smart TV-features, iDevice-tilslutning, internetradio og diverse apps samt forstærkere til front- og centerkanalerne samt subwooferen.

Højttalerbestykningen udgøres af den nævnte passive subwoofer, en lille centerhøjttaler, to fronthøjttalere og to baghøjttalere til surroundeffekter. Da der hører en negativ WAF (Wife Acceptance Factor) til kabler gennem stuen til baghøjttalerne, har LG og Samsung udviklet praktisk talt den samme ”trådløse” løsning. Det vil sige, at du får en lille boks, som skal have strøm fra en stikkontakt, med modtager, to effektforstærkere og klemterminaler til kablerne fra de to baghøjttalere. Trådløst?

Højttalerenheder
LG’s fire front- og baghøjttalere er identiske og kan stilles på gulvet på de medfølgende sokler eller blot ophænges på væggen. Samsungs fronthøjttalere er født gulvstående, mens baghøjttalerne valgfrit kan stå på gulvet eller hænge på væggen.

Begge brands bruger diskantenheder af soft-dome typen med tekstilmembraner på 25 mm hos LG og 19 mm hos Samsung. LG’s mellemtoner ligner sig selv fra tidligere år med helstøbte membraner af stift kunststof. Her har Samsung valgt at bruge glasfiber, som skal være mindre tilbøjeligt til at ”bryde op” ved højere frekvenser, så du får en blødere klang.

LG’s subwoofer er opbygget med en fremadrettet 160 mm enhed og en refleksport på bagpanelet. Samsungs sub-enhed ser ud til at være på samme størrelse. Den sidder på venstre side, og på højre side lader der til at være en passiv slaveenhed, som ikke kan frembringe sportstøj.

Begge mærker har valgt at bruge meget små centerhøjttalere. Det ser naturligvis nydeligt ud under en fladskærm, men umiddelbart ville det være mere optimalt med en centerhøjttaler, der er mindst lige så stor som en fronthøjttaler.

Sort plast og apps
Endnu et fælles træk er brugen af blankt, sort kunststof til både højttalere og elektronik. Dette populære materiale virker som en magnet på støv og ridser, men det er nemt at forme og ser godt ud på billeder, og rent akustisk kan det også være bedre end tynde træplader.

Samsung medleverer en mikrofon til automatisk højttaleropsætning – super! – plus en iPod/iPhone-dock. LG-kunder må selv svinge tommestokken og stille niveauer på gehør, og til deres iDevices – inkl. iPad – er der en kompatibel USB-indgang på fronten.

Begge mærker tilbyder gratis apps til fjernbetjening fra en iDevice eller Android-enhed. LG Smart Remote understøtter BH9520TW på begge platforme, men min Sony (Ericsson) Xperia ARC kunne ikke finde dette system. Omvendt kan Samsung Remote på både min Android og iPod touch starte et BD Remote underprogram, som kan finde ”HT-E6730” – tæt nok – og styre systemet.

Normalt er jeg ret vild med at bruge apps til styring af diverse gadgets og reducere antallet af almindelige fjernbetjeninger på bordet. Denne gang har jeg dog det indtryk, at hverken LG eller Samsung helt har kunnet overskue kompleksiteten i deres store surroundsystemer, og deres apps virker tilsvarende halvhjertede. Så det meste går med en iDevice, men lad nu være med at kyle den originale remote efter naboens kat!

Samsung med rør
Når der er tændt for Samsung HT-E6750W, kommer der et varmt, rødt lys fra højre side af centerenheden. Her sidder der noget så antikt som to radiorør – såkaldte dobbelttrioder, der kan komme fra den populære ECC83/12AX7-familie. Ligesom rør bliver ganske lune, siges de også at føje varme til lyden.

Det tekniske udtryk for varme i lyden er lige-harmonisk forvrængning, og det kunne Samsung have fået meget nemmere og billigere – et enkelt ECC83 koster et sted mellem 100 og 200 kr. i løs vægt – ved at skrive et par linjers kode til den digitale signalprocessor. Et rørs brum og sus kan også genereres digitalt, og en timer kan sættes til at aflive systemet efter f.eks. 2.000 timer, som er et rørs typiske levetid.

Ud fra et teknisk synspunkt er det efter min mening det rene pjat at bruge radiorør i et moderne surroundsystem. Samsungs bevæggrunde kender jeg ikke, men jeg gætter på, at de har villet sende et klart symbol om, at de har gjort mere end normalt ud af lyden i HT-E6750W. Hvorfor så kun to rør? Endnu et gæt går på, at rørene sidder i frontkanalerne, som gengiver den vigtigste information, og syv rør ville både koste og varme alt for meget.

Frem med lommeregneren
LG har ved flere lejligheder præsenteret audioprodukter med virtuelle højttalere. Det vil sige, at man har sat den digitale signalprocessor til at afvikle en såkaldt algoritme og manipulere lydbilledet, så ørerne snydes til at høre lyd fra højttalere, som ikke er fysisk til stede. Efter min personlige mening er det bedste ved den slags features, at de kan slås fra.

I BH9520TW er der ingen virtuelle højttalere, men teknikken er alligevel ikke helt nem at gennemskue. LG oplyser, at der er tale om et 9.1-kanal system – altså ni egentlige højttalere og en subwoofer. To front, to bag og en center giver fem, og de sidste fire højttalere fremkommer ved, at der sidder en lille opadrettet ”3D”-enhed øverst i hver af søjlerne.

De to søjler, der bruges som fronthøjttalere, drives af to forstærkere hver, så det bliver muligt at lege med lyden fra enheden i toppen. Omvendt er der kun en enkelt forstærker til hver baghøjttaler, og den lille 3D-enhed er her koblet i parallel med de to mellemtoner og dis-kanten. Summa summarum må BH9520TW være et system med 7.1 forstærkere og 9.1 højttalere.
Samsung nøjes med at prale af 7.1 kanaler i HT-D6750W. Der er stadig kun fem kabinetter, men øverst i hvert fronthøjttaler sidder en enhed, der drives af en separat forstærker og kan vippes en smule opefter, så lyden reflekteres af loftet og fordeles bedre i rummet. HT-D6750W er altså et system med 7.1 forstærkere og 7.1 højttalere.

LG og Samsung opgiver den totale forstærkereffekt til henholdsvis 1.100 W og 1.330 W. Tal som disse bør tages med en hel gryde sydesalt, men selv hvis du må dividere med to eller tre for at komme frem til en effekt, der kan sammenlignes med en ”rigtig” AV-receivers, får du rigeligt med råstyrke i disse systemer.

Chokerende god lyd
Ofte kan det være en blandet fornøjelse at fyre op under et all inclusive-surroundsystem – efter bøvlet med udpakning, opstilling og kabeltrækning.
Med begge disse to systemer har lyden været alt besværet værd.

Selvfølgelig beskæftiger virksomheder som LG og Samsung folk, der kan skrue audio sammen, og når de får et blot lidt større budget at lege med end normalt, kan de udrette noget, der grænser til at være nærmest mirakuløst.

LG BH9520TW er min favorit til action-film, musikvideoer og jazz/lounge. Det tager fat fra 28 Hz, hvad der er flot i denne klasse. En film som det seneste eventyr med de skønne pirater fra Caribien har ukomprimeret 7.1-kanal lyd, og det kan virkelig høres over dette sys-tem. Prøv at spille kapitel 8 og forbered dig på at komme til at ligne en elite-smiley. Bruce Springsteen ”Live in Dublin” kan også demonstrere LG’s styrker, og er du til Diana Krall, så nyd basgangen i ”My Love Is”. Klassisk musik og plastmembraner er en mindre heldig kombination. Lyden er stadig detaljeret, men især violiner bliver noget plastagtige.

En morsom gimmick er Sound Zoom- knappen. Hvis du vælger ”Auto”, rykker center- og fronthøjttalerne tættere på, men du kan også lægge mere distance til lydbilledet. Og nu vi taler om afstand, er LG’s remote – som sædvanlig – mere en nær- end en fjernbetjener. Den skal rettes lige mod centerenheden, og der må ikke være for langt hen til den.

Samsung HT-E6750W er min favorit til musik generelt og knapt så hidsige film. Den automatiske højttaleropsætning er programmeret til at vælge civiliserede niveauindstillinger til subwoofer- og bagkanalerne, så der burde næsten være en ”Shop”-indstilling til demoformål – ligesom på tv. Bassen begynder at kunne høres/mærkes omkring 36 Hz, og der er bemærkelsesværdigt få mislyde, når frekvensen kravler opad. Til gengæld er disc-drevet noget støjende efter tidens standarder.

Til filmdialog er klangen på den mørke side efter min smag, og der er ikke så mange detaljer fra omgivelserne i spisevognen i ”Casino Royale”. Samsung har dog indbygget en pose tricks. Med ”3D Sound”-knappen kan du fokusere mere eller mindre på den centrale del af lydbilledet, og der er også en 8-bånds equalizer til de mere pillelystne. Er du til klassisk og anden såkaldt seriøs musik, sørger Samsungs glasfibermembraner for en meget ren og utrættende lyd, der klæder det meste fra Bach til Bartok.

Fjernbetjeningen er, som sådan én skal være – så længe den er i samme rum som sit system, funker den.

Billedgengivelsen fra Blu-ray klarer både LG og Samsung fornemt, og gode dvd’er bliver også fint opskaleret til Full HD.