Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Chips med smæk i – billigt!

Det er Intel, der har sendt deres nyeste teknologi ud i billige processorer beregnet til helt almindelige menneskers computere – og de kan et par interessante trick.

Af Jan Skøt, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

32 nanometer er det interessante mål på Intels nye processorer. Det er størrelsen på kredsløbene i chippen – jo mindre de er, jo mindre strøm bruger den, og jo hurtigere kan den køre.

Det er første gang 32 nanometer bliver muligt at købe i forholdsvis billige chips. Processorerne er i i3- og i5-serierne, der mest er beregnet til billige notebooks og desktop-computere. Chippene vil ligge til priser fra omkring 1.000 kroner og op til 2.500 kroner.

En interessant nyskabelse er noget Intel kalder Turboboost. Det er en teknik, der lader en enkelt kerne på en multikernechip køre hurtigere.

Chiphastigheden begrænses i hovedsagen af varmeudviklingen, når hastigheden sættes i vejret, stiger varmeudviklingen endnu hurtigere.

De fleste processorer er sat til at køre en hastighed, hvor de sikkert holder sig inden for en ufarlig temperatur. Med Turboboost lader Intel en enkelt kerne af de to eller fire på chippen løbe hurtigere.

Den bliver varmere, men fordi varmen fordeles i hele chippen, gør det ikke noget.

Det er en supersmart idé, fordi den kun gør det, når der er brug for det. Og det er især brugbart, hvis du har programmer, der ikke kan udnytte flere kerner samtidig – det gælder stadig for langt de fleste programmer.

I de fleste processorer med Turboboost vil det give op til en fjerdedel bedre ydelse i det program, der udløser det.

Generelt er alle de nye chips tunede og forbedrede, så de yder mellem 20 og 59 procent bedre end tilsvarende processorer fra Intels foregående serie.

En af forbedringerne er, at Intel igen bruger Hyperthreading i deres billigere processorer – det har i et stykke tid været forbeholdt de dyrere af i7-modellerne.

Hyperthreading er en slags virtuel ekstra kerne, som hver kerne i processoren får. Hvis du kigger på Task Manager i Windows på en firekerne processor, vil du simpelthen se CPU-forbrug for otte kerner.

Det er ikke alle opgaver, det hjælper, men under optimale forhold kan det give op til 50 procents forbedring.

Så hvis du er på markedet efter en ny computer, så tjek, at den har i3 eller i5 med Turboboost og Hyperthreading – eller at den er meget billig.

Nogle af de nye processorer til bærbare har en ny version af Intels indbyggede grafik, og den skulle være over dobbelt så hurtig som den gamle.

Endelig skulle Intel være på vej med en seks-kerne-processor på den nye 32 nanometer teknologi.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere