Home » AOD Pro » Chipmangel skaber kritisk kaos i it-industrien
Chipmangel skaber kritisk kaos i it-industrien

Chipmangel skaber kritisk kaos i it-industrien

Share

Næsten samtlige brancher bliver i øjeblikket berørt af den globale chipmangel, og det betyder, at priserne stiger og at leverancer bliver forsinkede

Alt lige fra konsollen PlayStation 5 til de nyeste elbiler fra Tesla lider under den globale mangel på chips, der det sidste halve år har kastet grus i it-industriens maskineri.

Det har store konsekvenser for såvel forbrugere, der gerne vil have deres produkter, som for producenterne, som vil have deres produkter på gaden.

Oprindelig blev problemet opfattet som et midlertidigt stop i leverancen af materialer som følge af, at fabrikker lukkede ned i kølvandet på corona-pandemien. Men efterhånden som produktionen kom tilbage til et normalt leje, så vi en markant stigning i efterspørgslen, og det har givet anledning til den nærmest kritiske mangel på de små elektroniske kredsløb, som vi har i øjeblikket.

Lenovo: Problemet fortsætter

Der har været et boom i den tech-tunge industri, lige fra biler over nye konsoller til 5G-mobiler. Ja, selv Apple var sidste år nødt til at udskyde lanceringen af iPhone 12. Og der er intet der tyder på at vi er på vej ud af den chipmangel.

Se også:  Chip-manglen fortsætter – vi skal langt ind i 2023 før bedring

AOD PRO har talt med en af de centrale virksomheder på det danske it-marked, Lenovo, som lider under den voldsomme chipmangel.

”Med en hidtil uset høj efterspørgsel udvider alle computerproducenter og andre industrier – bilindustrien, smarte enheder, telefoner, tv’er, spilkonsoller og cloud-infrastruktur – deres globale produktionsmål. Og det lægger en stor belastning på komponentleverandørerne. Derfor lider den globale teknologi- og elektronikindustri fortsat under mangel på flere komponenter såsom LCD-paneler, integrerede kredsløb (ic’er) og cpu’er,” fortæller Peter Juul Jørgensen, direktør for Lenovo i Danmark til AOD PRO, og det ser ikke meget lyst ud fremover.

”Selvom vi ser nogle forbedringer fra vores leverandører, har de endnu ikke været i stand til at angive en nøjagtig dato for, hvornår problemet bliver løst. Vi tilstræber fortsat at udnytte den fulde styrke i vores globale produktionsapparat og forsyningskæde for at hjælpe med at mindske påvirkningen så meget som muligt,” tilføjer Peter Juul Jørgensen.

Bilproducenten Ford har for nyligt aflyst flere produktionshold på en af deres fabrikker, og har i en pressemeddelelse oplyst, at indtjeningen måske falder med 2,5 milliarder dollars i år, ikke mindst på grund af det lave chipudbud.

Se også:  Chip-krise: Nu skal der gang i den europæiske halvleder-produktion
Priserne vil stige

Men også herhjemme rammes virksomheder af den globale chipmangel. Danske Comm2ig har været ude og opfordre deres kunder til at bestille varer op til seks måneder, før de skal bruge dem, for at være sikker på at kunne få dem til forventet tid.

Danske B&O er ligeledes ramt, og arbejder i øjeblikket på at finde en måde at håndtere chipmanglen på – en chipmangel der rammer stort set alle deres produkter.

Denne chipmangel har allerede skabt et mærkbart kaos i en ellers stabil leveringskæde, og meget tyder på, at det kun bliver værre.

Det britiske medie The Guardian har talt med Neil Campling, en medie- og tech-analyst ved Mirabaud, og han vurderer, at vi kommer til at se de meget store virksomheder betale overpris for chips for at sikre sig leverancer, så de fortsat kan vækste.

Men det vil i givet fald komme til at koste virksomhederne og ikke mindst forbrugerne penge. Priserne på produkter, som produceres med eller især indeholder chips vil stige i pris, og hvilke produkter er det snart ikke?


TAGS
chips
Elektronik

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her
Annoncelinks


AOD/AOD.dk   © 2022
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S